Financial Times: Aprecierea leului nu va dura mult

Luni, 30 Iulie 2012, ora 17:01
1572 citiri
Financial Times: Aprecierea leului nu va dura mult

Leul romanesc s-a apreciat luni cu 1% dupa anuntarea rezultatelor preliminare ale consultarii electorale de duminica, ce arata ca presedintele Traian Basescu a supravietuit referendumului pentru demiterea sa, initiat de guvernul de stanga al primului ministru Victor Ponta, scrie blogul Beyond Brics al Financial Times.

Dar aceasta revalorizare ar putea sa nu dureze mult. Basescu a supravietuit numai pentru ca mai putin de jumatate din electorat s-a prezentat la urne. Votul nu va reusi sa ingroape o tot mai intensa confruntare politica ce a starnit temeri pe plan international cu privire la respectarea statului de drept si leul s-ar putea intoarce la noi minime istorice, este de parere jurnalistul Financial Times.

Sa ai un sef al guvernului si un sef al statului care sar fiecare la gatul celuilalt nu este niciodata un semn bun, scrie Jonathan Wheatley. Basescu este mai mult o figura simbolica si exercita o putere limitata, continua el. Pentru ca si-a depasit atributiile prin implicarea in anul 2010 in elaborarea programului de austeritate si in deciziile de politica economica, Parlamentul a votat suspendarea sa pe data de 6 iulie, in urma solicitarii lui Victor Ponta.

Bloomberg: Leul s-a apreciat dupa anuntarea rezultatelor referendumului din Romania

Dar ceea ce a ridicat cu adevarat miza a fost valul de nemultumire populara in fata masurilor de austeritate menite sa reduca deficitul bugetar. Investitorii au temeri legate de Ponta, intrucat el este un lider al miscarii antiausteritate si pentru ca, potrivit criticilor sai, actiunea sa impotriva lui Basescu este o incercare de a prelua puterea incalcand Constitutia, se mai scrie in articol, mentionand ca SUA, UE, Consiliul Europei si organizatii precum Freedom House si Comitetul Helsinki au fost neobisnuit de rapide in a-si exprima ingrijorarea.

Leul s-a devalorizat masiv fata de principalele valute dupa ce Parlamentul a votat suspendarea presedintelui, ajungand saptamana trecuta la un minim istoric. William Jackson, analist la Capital Economics, a avertizat ca inrautatirea situatiei politice din Romania ar putea pune in pericol acordul stand-by cu FMI, si indiferent care va fi deznodamantul, aceasta ar putea influenta pietele financiare "provocand probabil scaderea leului la noi minime istorice fata de euro".

Incertitudinea este ultimul lucru de care Romania are nevoie, mai ales ca, asa cum subliniaza Jackson, este una dintre cele mai expuse tari din estul Europei in cazul unei destramari a zonei euro. Trebuie sa ne asteptam in continuare la multa volatilitate, concluzioneaza autorul articolului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#apreciere leu, #apreciere leu referendum, #evolutie leu referendum , #Curs valutar