Leul, de la o moneda paria la favoritul investitorilor

Sambata, 12 Ianuarie 2013, ora 12:27
2248 citiri
Leul, de la o moneda paria la favoritul investitorilor

In numai sase luni, leul romanesc a ajuns de la statutul de paria la cel de moneda favorita pe piata de capital, pe masura ce situatia politica interna mai stabila si perspective nu chiar atat de sumbre pentru zona euro au linistit investitorii de pe pietele emergente, potrivit unei analize publicate sambata pe un blog afiliat Wall Street Journal.

Pe aproape tot parcursul anului trecut, Romania a trait sub semnul tulburarilor politice, care au inclus luni de certuri aprige intre presedintele Traian Basescu si coalitia de la guvernare condusa de Victor Ponta si care au culminat cu tentativa esuata de a-l demite pe seful statului. Nesiguranta a lovit puternic leul, care s-a depreciat la niveluri record in raport cu euro, pe masura ce investitorii renuntau la activele romanesti.

Insa alegerile legislative din decembrie 2012 s-au incheiat cu o victorie clara a coalitiei de centru-stanga a premierului Victor Ponta, iar acesta si presedintele au ajuns la un armistitiu.

In ultima luna, mai putin impovarat de problemele politice, leul a reusit sa castige teren in fata monedei euro, iar investitorii de pe pietele in curs de dezvoltare raman increzatori.

De la inceputul acestui an, moneda nationala s-a apreciat patru sedinte consecutive in fata euro ajungand la cel mai mic nivel din aprilie 2012, de 4,3753 lei/euro.

Curs valutar: Euro a coborat sub pragul psihologic de 4,4 lei

Vineri, insa, leul s-a depreciat, BNR afisand un curs de referinta de 4,3802 lei/euro, in crestere cu 0,11% fata de ziua precedenta.

Curs valutar: Leul pierde teren in fata euro

"Impartasim perceptia pietei cum ca situatia din Romania s-a imbunatatit intrucatva. In orice caz, s-a schimbat in bine", spune Nick Shearn, specialist in piete emergente de la BlueBay Asset Management din Londra.

"Credem ca leul ar fi dus-o si mai bine daca nu ar fi existat aceasta pozitie (a tarii), de proximitate cu Grecia. A existat si continua sa existe riscul ca situatia din Grecia sa se deterioreze si mai mult (...)", a explicat Paul Chappell, director la C-View.

Includerea Romaniei, din 31 martie, in baza de date pentru calculul Indicelui de referinta Barclays privind obligitiunile emise pe pietele emergente in moneda locala va contribui la intarirea leului, se mai adauga in analiza.

#moneda nationala investitori, #piata capital leu, #moneda nationala 2013 , #Curs valutar