Victor Ponta: Decizia CCR va fi respectata, desi este nedreapta

Marti, 21 August 2012, ora 10:00
3630 citiri
Victor Ponta: Decizia CCR va fi respectata, desi este nedreapta

Curtea Constitutionala a decis, marti, ca referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu este valid din punct de vedere al organizarii, dar nu s-a indeplinit conditia de cvorum.

Premierul Victor Ponta a declarat ca decizia Curtii Constitutionale va fi respectata, desi este una nedreapta.

Business24 a notat in format live text declaratiile premierului Victor Ponta, pe care acesta le-a facut in cadrul unei conferinte de presa, dupa ce Curtea Constitutionala a anuntat ca referendumul din data de 29 iulie a fost invalid.

"Vreau sa dau un mesaj ca prim-ministru, un mesaj de stabilitate si de incredere. Decizia CCR va fi respectata, insa este o decizie nedreapta orientata impotriva legilor acestei tari";

"Este foarte clar din punctul de vedere al Guvernului, ca referendumul a fost organizat corect si a fost un succes pentru cei care cred in democratie. Referendumul a fost legitim, decizia CCR trebuie respectata, dar este foarte clar ca Basescu va fi, din 29 iulie, un presedinte ilegitim, un presedinte al Curtii Constitutionale";

"Pot sa spun ca ne-am facut datoria ca Guvern, asigurand stabilitatea Romaniei, buna functionare a administratiei, am comunicat CCR tot ce ne-a cerut Curtea"

"Preocuparea CCR a fost aceea de a convinge o doamna judecatoare sa treaca in tabara lui Basescu";

"Avem obligatia impreuna sa construim mecanisme constitutionale, democratice, care sa puna in aplicare vointa poporului";

"Guvernul va incerca sa apere in continuare romanii de regimul Traian Basescu. Vom incerca sa oprim furturile uriase ale PDL. Din acest punct de vedere ne vom prezenta la alegerile parlamentare ca uniune cu un program clar, care trebuie sa continue in perioada urmatoare";

"Voi propune o ampla reforma constitutionala. In noul sistem constitutional trebuie sa avem atributii mai clare";

Citeste si - Victor Ponta: "Voi propune o ampla reforma constitutionala"

Alte declaratii

15:42 - Vasile Blaga: Joi va avea loc, probabil, sedinta de plen a Parlamentului in care se va citi decizia Curtii Constitutionale

15:40 - Ambasada SUA la Bucuresti afirma ca decizia Curtii Constitutionale de marti, privind referendumul din 29 iulie, "vorbeste de la sine", potrivit Antena3.

Ce a spus Crin Antonescu

Crin Antonescu, presedintele interimar, a declarat ca va respecta decizia CCR si ca nimeni nu va pune la indoiala decizia luata de Curte. Iata care au fost principalele declaratii ale lui Crin Antonescu:

"Am luat act de hotararea CCR si primul lucru care trebuie spus este ca, atat eu, cat si partidul PNL, vom respecta hotararea Curtii. Nimeni nu pune la indoiala respectarea deciziei CCR";

"Socotim aceasta decizie nedreapta pentru ca ignora 8,5 milioane de cetateni straini, ignora legile pe care insasi Curtea le invoca";

"Al treilea lucru pe care vreau sa il anunt: chiar daca respectam decizia Curtii, pentru noi, Basescu nu mai este presedintele Romaniei sau este un presedinte ilegitim";

"Nu ma retrag din politica, pentru ca Traian Basescu a fost demis, pe fond. Mi-am luat angajamentul demisiei in fata expresiei de vointa a romanilor. Raman si eu si PNL in serviciul oamenilor care sunt nedreptatiti. Raman in serviciul oamenilor care si-au spus cuvantul. Cel care trebuie sa demisioneze este Traian Basescu";

"PNL nu va coabita cu Basescu. Sunt pe deplin solidar cu premierul Victor Ponta si guvernul lui. Eu imi voi relua activitate politica in calitate de presedinte al PNL si copresedinte al USL";

"Intrebat daca ar putea fi luata in calcul o noua procedura de suspendare a presedintelui Basescu, Antonescu a raspuns: "Fara doar si poate"";

Ce spun analistii economici

13:59 - Mediul economic nu va suferi nicio schimbare dupa ce presedintele Traian Basescu va reveni la Cotroceni, crede analistul economic Ilie Serbanescu.

"Nu se va intampla nimic in plan economic, pentru simplu motiv ca ce era azi va fi la fel si maine sau ce era ieri va fi la fel si azi", a declarat analistul financiar Ilie Serbanescu.

Ilie Serbanescu, dupa decizia CCR: Economic, nu se va intampla nimic

13:15 - Analistul financiar Dragos Cabat este de parere ca decizia Curtii Constitutionale nu va avea un efect major asupra monedei nationale.

"Cursul valutar va ramane in jurul valorii de 4,5-4,6 lei/euro", a declarat analistul financiar Dragos Cabat pentru Business24

Cabat: Nu vom asista la o apreciere puternica a leului dupa decizia CCR

Curtea Constitutionala a decis ca referendumul este invalid

13.00 - Judecatorul Tudorel Toader: "Comunicatul de presa va da toate explicatiile: decizia a fost luata cu majoritate legala calificata. Rezultatul este cel de invalidare, restul informatiilor se vor regasi in comunicatul de presa".

13:00 - Leul isi continua deprecierea. Dupa anuntul CCR, Banca Nationala a Romaniei a afisat un curs de 4,4987 lei/euro, in crestere cu 0,11% fata de sedinta de luni

Leul a continuat sa se deprecieze, in ziua invalidarii referendumului

12:51 - Decizia de invalidare a referendumului va fi citita miercuri, la ora 10:00, in plenul CCR, anunta B1 TV.

12:53 - Presedintele interimar, Crin Antonescu a anuntat ca va face declaratii de presa la ora 14:30, la sediul PNL

12:49 - CCR a decis sa invalideze referendumul de demitere, hotararea fiind luata cu un vot de sase la trei, au declarat pentru NewsIn surse de la Curte.

12:42 - Surse: Referendumul nu a fost validat de Curtea Constitutionala, potrivit B1TV

12:40 - Sedinta CCR s-a incheiat. Intalnirea a durat mai putin de trei ore

Sedinta Curtii Constitutionale

11:15 - Presedintele interimar Crin Antonescu si premierul Victor Ponta asteapta la Guvern decizia CCR

10:30 - Valeriu Zgonea, Presedintele Camerei Deputatilor si seful interimar de la Senat, Petru Filip, au trimis Curtii Constitutionale un punct de vedere.

Petru Filip a precizat ca nota trimisa la Curtea Constitutionala de catre Legislativ, prin fiecare dintre presedintii Camerelor, reprezinta un punct de vedere juridic vizavi de listele electorale, scrie Newsin.

10:15 - Magistratul Ion Predescu ajunge la sediul CCR. Incepe sedinta Curtii Constitutionale

10:00 - Opt judecatori sunt prezenti la sedinta. Ion Predescu nu a ajuns inca

09:30 - Unii dintre cei noua magistrati ai Curtii Constitutionale nu exclud amanarea decizie CCR

09:20 - Mai multi membri ai Sindicatului cadrelor militare disponibilizate protesteaza in fata CCR, cerandu-le magistratilor sa valideze referendumului, scrie Ziare.com

Presa internationala trateaza, marti, criza politica in care se regaseste Romania de mai bine de trei luni, analizand importanta deciziei CCR in contextul actual.

Euronews: Curtea Constitutionala a Romaniei nu va valida, cel mai probabil, referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu, pe motiv ca mai putin de 50% dintre alegatori au participat la vot.

Euronews: CCR va invalida, probabil, referendumul

Leul, pe piata interbancara, a ajuns aproape de pragul de 4,5 lei/euro, la prima ora de tranzactionare, in ziua in care Curtea Constitutionala hotaraste daca referendumul de demitere a presidentelui Traian Basescu este valid sau nu.

Euro, aproape de 4,5 lei in prima ora a sedintei interbancare de marti

Leul s-a depreciat cu o zi inainte ca CCR sa anunte decizia privind validarea sau invalidarea referendumului, BNR anuntand un curs de referinta de 4,4939 lei/euro, in crestere cu 0,19% fata de sedinta de vineri.

Leul se depreciaza in fata euro, cu o zi inainte de decizia CCR

In incercarea de a mentine un nivel scazut al cursului de schimb valutar, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, luni, o noua plafonarea a sumei cu care imprumuta bancile, la 4 miliarde de lei, prin operatiuni Repo.

Banca Centrala apeleaza la limitarea sumei cu care bancile se pot imprumuta pentru o saptamana in schimbul titlurilor de stat pentru a treia saptamana consecutiv, in incercarea de a tine sub control nivelul la care poate ajunge moneda nationala.

BNR plafoneaza a treia oara consecutiv suma cu care imprumuta bancile

Interventia BNR pe piata valutara, vizita FMI si cresterea economica inregistrata in al doilea trimestru al anului ar putea fi evenimentele care au condus la o aprecierea a monedei nationale in ultimele saptamani.

Referendumul si criza politica, mai puternice decat BNR?

Oricare ar fi decizia Curtii Constitutionale, ea nu va avea efecte pozitive pe pietele financiare, cred economistii de la ING Bank.

"O eventuala invalidare a scrutinului ar urma sa intensifice tensiunile politice, in timp ce validarea votului popular ar duce la alegeri prezidentiale, insotite de posibile derapaje fiscale", a declarat Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.

CCR decide, marti, in privinta validitatii referendumului. Cum va evolua cursul valutar?

Magistratii Curtii Constitutionale se intrunesc, marti, pentru a patra oara pentru a da o decizie cu privire la validarea sau invalidarea referendumului.

Deciza CCR are la baza datelor trimise, luni, de Guvern catre Curtea Constitutionala cu privire la numarul de cetateni cu drept de vot.

Potrivit datelor de la Guvern, 34.654 de persoane aflate pe listele electorale permanente la referendumul din 29 iulie vor fi radiate deoarece acestea nu ar fi trebuit sa se afle pe acestea din diferite motive. De asemenea, un numar de 512.379 de persoane au acte de identitate care au expirat si nu au fost reinoite pana in ziua votului. Alti 3.052.397 de cetateni romani au drept legal de sedere in afara Romaniei.

Termenul la care instanta trebuie sa dea o decizie asupra referendumului a fost schimbat de pe 31 august, asa cum au cerut initial judecatorii CCR, la 21 august, ca urmare a unei solicitari a presedintelui suspendat.

Curtea Constitutionala a admis, in 14 august, solicitarea formulata de presedintele suspendat, Traian Basescu, de preschimbare a termenului sedintei CC la care va fi decisa validarea sau invalidarea referendumului de demitere, motivand instabilitarea politica si impactul asupra economiei.

La cererea Curtii Constitutionale, Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a anuntat, luni, datele privind numarul cetatenilor cu drept de vot din Romania.

#Curtea Constitutionala referendum, #decizie referendum CCR, #validare invalidare referendum CCR , #Administratia Publica