Prognoze curs valutar: Leul va oscila intre stabilitatea guvernului si acordul cu FMI

Luni, 10 Decembrie 2012, ora 07:32
2681 citiri
Prognoze curs valutar: Leul va oscila intre stabilitatea guvernului si acordul cu FMI

Alegerile parlamentare de duminica nu pun imediat presiune pe cursul valutar, dar in perioada urmatoare, acesta va fi influentat in mod direct de stabilitatea pe care o va crea sau nu, noua echipa guvernamentala si de modul in care aceasta va negocia cu FMI un nou acord de tip preventiv.

"Credem ca presedintele Basescu il va nominaliza pe Victor Ponta ca premier, iar acest lucru, desi nu o sa faca leul sa se aprecieze, va fi totusi pozitiv, pentru ca in masura in care USL va castiga alegerile cu peste 50%, presedintele Basescu nu prea va avea de ales in directia aceasta", au declarat pentru Business24 reprezentantii departamentului economic al ING.

Potrivit acestora, imediat dupa alegeri, principalul obiectiv al guvernului va fi negocierea unui nou acord de imprumut stand by cu FMI.

"Romania are de rambursat niste sume destul de importante la anul din rezerva BNR sau din ce imprumuturi a atras Ministerul de Finante de la Banca Mondiala si FMI. Data fiind presiunea pe finantare, destul de ridicata si scaderea rezervelor BNR, leul va avea de suferit, din faptul ca BNR nu va mai interveni sa-l apere, la fel cum a facut-o in trecut", spun oficialii ING.

Ministerul Finantelor si Banca Nationala a Romaniei au de platit in urmatorii doi ani circa 13 miliarde de euro datorie externa si alte datorii in valuta.

In aceste conditii, este de greu de crezut ca BNR va mai sta in spatele leului pentru a-l sustine, potrivit economistilor ING.

"Noi credem ca FMI va pune conditii un pic mai dificil de indeplinit pentru Romania, atat in privinta austeritatii fiscale, cat si in privinta interventiilor pe care BNR. Recomandarile FMI au fost tot timpul in sensul pastrarii interventiilor BNR doar pentru a scadea volatilitatea cursului, dar nu pentru a induce o apreciere a leului", afirma oficialii ING.

Potrivit specialistilor bancii, pozitia de negociere pe care o are Romania fata de FMI este slaba, in conditiile in care termenii acordului actual nu au fost indepliniti.

"Poate ca au inchis ochii putin acum, dar ne temem ca nu o vor mai face incepand cu anul viitor, iar acest lucru nu are decat sa impacteze in mod negativ leul", spun analistii ING.

ING estimeaza ca anul viitor cursul valutar se va deprecia pana pe la 4,7 lei la mijlocul primul trimestru.

"Nu prognozam o depreciere pana la 5 lei pe euro, vedem un drum mai sinuos al leului, insemnand o depreciere pana la 4,7 lei in primul trimestru, apoi o revenire pana la 4,55 lei pe euro dupa semnarea acordului cu FMI. Mai apoi, vedem o reluare a deprecierii pana la 4,75 lei pe euro, spre sfarsitul anului viitor", au spus economistii ING.

Aurelian Dochia - cursul valutar se va deprecia in acelasi ritm cu inflatia

Analistul economic Aurelian Dochia considera ca, imediat dupa alegeri, cursul valutar va fi influentat de programul cu care va veni noul guvern, de modul in care se va forma acesta si de stabilitatea parlamentara.

"Daca in privinta asta sunt semne incurajatoare, atunci probabil ca presiunea pe curs se va diminua si leul va reusi sa se mentina pe termen lung intr-o depreciere proportionala cu inflatia", a declarat pentru Business24, analistul Aurelian Dochia.

Potrivit acestuia, cursul valutar se va deprecia in acelasi ritm cu inflatia, in jur de 5%.

"Foarte mult va depinde de cum vor percepe investitorii rezultatul alegerilor si de cum politicienii vor reusi sa convinga pietele ca lucrurile sunt sub control", spune Dochia.

Potrivit analistului, acordul cu FMI nu va influenta cursul valutar decat in masura in care un nou acord nu va fi semnat.

"Sunt sigur ca discutiile cu FMI vor fi mai dificile, pentru ca este clar ca FMI nu poate sa inchida ochii la faptul ca multe dintre conditiile anterior discutate si negociate nu au fost indeplinite", a spus Dochia.

Potrivit acestuia, guvernul va avea conditii dure de negociere in ceea ce priveste reforma in sectorul sanatatii, in ceea ce priveste privatizarile companiilor de stat, in ceea ce priveste managementul la companiile publice si in ceea ce priveste bugetul.

"Am vazut ca ideile care fusesera anuntate in legatura cu schimbarea fiscalitatii, cu introducerea unor cote diferentiate si multe alte asemenea propuneri au fost in ultima vreme lasate deoparte, ceea ce pare sa indice ca Guvernul si-a dat seama ca nu poate sa mearga in aceasta directie", spune Dochia.

Tot ce trebuie sa stii despre alegerile parlamentare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#alegeri parlamentare 2012, #curs valutar evolutie alegeri parlamentare, #curs valutar 2013 , #Curs valutar