Mediul bancar european nu da semne sa isi fi revenit dupa criza financiara care a zguduit lumea in urma cu opt ani. Numarul institutiilor de credit care se zbat sub povara greselilor trecute este prea mare, dupa cum sustin reprezentantii bancilor centrale din toata lumea.
Oficiali de top din cadrul Trezoreriei SUA, a Bancii Centrale Europene, dar si reprezentantii Fondului Monetar International privesc cu ingrijorare la modul in care subrezenia sistemului bancar european afecteaza economia regiunii, remarca Daily Sabah. Iata si vulnerabilitatile identificate:
Credite neperformante
In Italia se observa cel mai bine cum nivelul ridicat al creditelor neperformante aflate in portofoliul bancilor din "Cizma" afecteaza economia locala.
Procentul ridicat de imprumuturi neperformante pare greu de redus intr-un moment in care economia italiana pare atinsa de anemie, iar acest lucru dezvaluie un adevarat cerc vicios. Fara banii returnati de datornici, bancile italiene nu isi permit sa finanteze alte afaceri, fapt care slabeste economia Italiei si mai mult.
Eliminarea acestor credite din sistem este o adevarata munca de Sisif. Banca Monte dei Paschi incearca sa vanda cu un discount considerabil polite pentru imprumuturi de 27,7 miliarde de euro inainte de trece la recapitalizarea institutiei prin lansarea unei noi serii de actiuni in valoare de 5 miliarde de euro.
In Italia, lucrurile sunt mult mai complicate in ceea ce priveste recuperarea restantelor de la... mai mult
Marti, 18 Octombrie 2016, ora 14:26
Seicul din Qatar a pierdut o suma fabuloasa in urma deciziei de a investi in colosul german Deutsche Bank. Declinul bancii europene a lasat deja Qatarul fara 60% din banii investiti in achizitionarea unui pachet de 60 de milioane de actiuni ale institutiei de credit din Germania.
In 2014, seful guvernului de la Doha a decis sa plaseze 1,75 miliarde euro in cea mai mare banca a Germaniei, dar declinul acesteia in ultimul an a redus valoarea actiunilor detinute la doar 624 milioane euro, relateaza CNN Money. Cu toate acestea, liderul statului arab continua sa injecteze bani in colosul bancar german.
Joc periculos
In ultimul an, declinul cu 50% al pretului actiunilor Deutsche Bank a sters dintr-un condei peste 1,1 miliarde euro din investitia seicului qatarez, iar reactia pietelor in fata complicatiilor legale intampinate de Deutsche Bank pe piata de capital din SUA lasa slabe sperante de recuperare a investitiei.
Qatarul insa pare sa parieze contra tuturor evidentelor, premierul statului arab, seicul Hamad bin Jassim Al Thani, cel care detine actiunile, continuand sa injecteze bani in Deutsche Bank atat in cursul anului trecut, cat si in urma cu cateva luni.
In acest moment, Al Thani este cel mai mare investitor al bancii germane, alaturi de fondul de investitii Blackrock.
Seicul din Qatar a folosit doua firme off-shore, Paramount Services Holdings si Supreme Universal Holdings, pentru achizitia actiunilor, fiecare dintre cele doua entitati detinand in... mai mult
Luni, 03 Octombrie 2016, ora 16:38
Bancile din Uniunea Europeana (UE) ar putea vinde portofolii de credite "nedorite" de pana la 100 de miliarde de euro in acest an, intr-un proces de restructurare a operatiunilor, derulat la presiunea autoritatilor de reglementare.
Institutiile de credit au finalizat sau au in lucru la jumatatea anului tranzactii cu astfel de active in valoare de 83 de miliarde de euro, fata de 64 de miliarde de euro pentru intreg anul 2013, potrivit datelor firmei de consultanta PwC, scrie Financial Times, citat de Bancile din UE ar putea vinde portofolii de credite de pana la 100 miliarde de euro in 2014.
Totalul pentru acest an ar putea ajunge la nivelul record de 100 de miliarde de euro, in contextul interesului foarte ridicat din partea managerilor de fonduri de investitii, a declarat Richard Thompson, partener la firma de consultanta PwC.
In pofida accelerarii vanzarilor, acestea reprezinta doar o mica parte din activele non-core de 2.400 de miliarde de euro inregistrate in bilanturile bancilor europene, potrivit PwC. Totusi, valoarea tranzactiilor este in crestere, in contextul interesului investitorilor pentru imprumuturi din zona euro si al presiunilor exercitate de Banca Centrala Europeana asupra bancilor pentru restructurarea activelor.
UE se afla doar la jumatatea unui ciclu de 7-10 ani de vanzare de active, a declarat Lee Galloway, manager de portofoliu la Pimco, care a atras in acest an de la investitori 5,5 miliarde de dolari pentru achizitia de active bancare in... mai mult
Marti, 08 Iulie 2014, ora 12:35
Companiile din Europa au inceput sa prefere finantarea obtinuta pe pietele de capital, in detrimentul bancilor, un fenomen mai rar intalnit in Europa. La randul lor, institutiile bancare si-au schimbat politica si prefera sa incaseze mai mult, decat sa acorde credite.
Imprumuturile bancare acordate companiilor din zona euro au scazut cu 68%, in ultimii cinci ani.
In prima jumatate a acestui an, companiile din Europa s-au imprumutat mai mult de pe piata obligatiunilor decat de la banci, potrivit compania de cercetare a pietei Dealogic, citata de Wall Street Journal.
Companii precum producatorul olandez de chimicale LyondellBasell Industrials sau producatorul german de componente auto Schaeffler au obtinut o finantare de 179,5 miliarde de dolari prin emisiuni de obligatiuni in primul trimestru, o crestere de 38% comparativ cu perioada similara de anul trecut.
In acelasi timp, bancile au acordat companiile cu 45% mai putin credite, in valoare totala de 112,9 miliarde de dolari. Analistii citati de publicatia amintita spun ca schimbarea sursei de finantare de pe pietele financiare ar putea fi temporara, dar ca este importanta. Mai ales ca in Europa companiile europene prefera, in mod traditional, creditele bancare.
Imprumuturile pe piata obligatiunilor se pot realiza mai rapid si mai usor, iar companiile europene pot atrage investitori atat din Europa, cat si din SUA. Investitorii in obligatiuni pot fi imprevizibili si isi pot modifica rapid pozitia pe piata,... mai mult
Miercuri, 29 August 2012, ora 18:16
In ciuda eforturilor Bancii Centrale Europene de a impulsiona piata creditelor pe intregul continent prin oferirea unui imprumut pe trei ani bancilor din zona, cresterea sectorului de imprumuturi a incetinit pana la o rata anuala de 1,1 procente, de la 1,5% in ianuarie.
Cele 529,5 miliarde de euro imprumutate de BCE bancilor europene au avut aceeasi soarta ca prima transa imprumutata in decembrie 2011: s-au intors la BCE sub forba de depozite, au fost investite in titluri de stat ori au ramas in cuferele bancilor.
Intentia BCE de a revitaliza pietele pare sa fie fara succes pentru a doua oara, dar Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale, si-a exprimat speranta ca bancile vor oferi credite ieftine companiilor mici.
Chiar daca impactul imprumutului de 1 trilion de euro (valoarea totala a celor doua transe) asupra creditarii a fost minim, majoritatea economiilor europene sunt de acord ca banii primiti au redus presiunea asupra bancilor si au ajutat la evitarea unei incapacitati de creditare care ar fi creat probleme serioase in zona euro.
Reactiile intarzie sa apara
Datele facute publice de BCE indica faptul ca pietele inca nu au reactionat la infuziile de capital, cresterea asteptata a nivelului creditarii intarziind sa apara.
Lideri ai Bancii Centrale au declarat recent ca nu se asteptau ca banii imprumutati bancilor, prin cele doua masuri din decembrie si februarie, sa ajunga la consumatori imediat. Comparativ cu luna ianuarie, imprumuturile... mai mult
Joi, 29 Martie 2012, ora 17:59
Depozitele bancilor din Uniunea Europeana la Banca Centrala Europeana au ajuns vineri la o valoare de 347 de miliarde de euro, cel mai ridicat nivel din iunie 2010, potrivit datelor publicate de BCE.
In iunie 2010, depozitele depuse de bancile europene la BCE ajunsesera la 385 de miliarde de euro.
Plasarea resurselor in siguranta la Banca Centrala Europeana este un semn ca bancillor le este teama sa se imprumute una pe alta din cauza incertitudinilor legate de expunerile pe care institutiile bancare le au pe diferite active riscante, noteaza Washington Post.
Pentru banii depozitati la BCE dobanda este de doar 0,25%, mult mai putin decat pe piata interbancara, dar bancile nu vor sa-si asume riscul de a nu mai putea recupera imprumuturile.
Pe de alta parte, valoarea imprumuturilor contractate de banci de la BCE a scazut vineri la 6,34 de miliarde de euro, fata de 7,55 miliarde de euro joi.
Agentiile de rating au retrogradat ratingurile mai multor banci europene in ultimile zile. mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 16:50
Bancile europene se retrag de pe piata australiana a creditelor sindicalizate, estimata la 65 miliarde dolari, pentru a elibera lichiditati in contextul conditiilor dificile si costurilor ridicate de finantare din zona euro, au declarat surse apropiate situatiei.
Institutii de credit precum BNP Paribas, Societe Generale, Banco Santander si BBVA au scos la vanzare pachete de credite sindicalizate, principalii cumparatori fiind doua banci locale, National Australia Bank si Commonwealth Bank of Australia, au afirmat sursele citate.
Bancile europene controleaza circa 20% din piata de credit din Australia.
Agravarea crizei datoriilor de stat din zona euro exercita presiuni semnificative asurpa bancilor europene si a impins costurile de finantare la maxime record, determinand bancile sa caute lichiditate in alte parti, precum in propriile portofolii. Australia este preferata de banci in acest context, deoarece iesirea de pe aceasta piata nu presupune un "haircut", adica vanzarea creditelor din portofoliu la discount.
"Bancile nu vand dintr-o pozitie disperata. Isi permit sa-si aleaga pretul", a afirmat o sursa.
"Majoritatea creditelor sunt cotate la peste 90% din valoarea nominala", a aratat o alta persoana apropiata situatiei.
Sursele citate au adaugat ca bancile vand in principal credite acordate pentru finantarea unor proiecte.
Decizia de a vinde creditele sindicalizate din Australia nu a afectat pana acum clientii, potrivit surselor amintite, insa... mai mult
Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 11:19
Actionarii bancilor europene rezista apelurilor venite din partea politicienilor de a injecta mai mult capital in sectorul bancar, iar tensiunile ar putea conduce la un nou val de infuzii de bani publici la institutiile de credit, potrivit unei analize Bloomberg, transmite Mediafax.Liderii Uniunii Europene lucreza la un plan care ar putea obliga bancile sa atraga capital suplimentar de 100-300 miliarde euro, potrivit estimarilor analistilor.
Banii ar trebui sa vina fie de la investitorii privati, fie din fonduri publice. A doua varianta ar putea presupune insa conditii greu de acceptat pentru banci si pentru actionarii lor.
Companii precum Schroders Plc si Swisscanto Asset Management, care detin actiuni bancare europene, au aratat ca ar dori sa evite o investitie, deoarece esecul politicienilor de a rezolva criza datoriilor de stat ar putea reduce si mai mult cotatiile bursiere ale institutiilor de credit, care au scazut abrupt in ultima perioada.
"Bancile trebuie sa recastige increderea investitorilor si sa demonstreze ca pot face performanta inainte sa atraga capital.
Piata asteapta o solutie buna la criza datoriilor de stat", a declarat un analist al Swisscanto, care administreaza active de 52 miliarde de franci elvetieni, inclusiv un volum substantial de actiuni Deutsche Bank.
Bancile care vor primi fonduri publice de la autoritatile nationale sau europene s-ar putea confrunta cu restrictii la plata bonusurilor sau dividendelor, potrivit presedintelui Comisiei... mai mult
Duminica, 16 Octombrie 2011, ora 18:49
Bancherii sustin de cateva saptamani ca dificultatile de finantare cu care se confrunta o serie de banci europene nu sunt foarte grave, asa cum au fost imediat dupa colapsul colosului american Lehman Brothers. Situatia de acum este foarte diferita fata de cea de atunci si nu la fel de amenintatoare, incat ne putem chiar "relaxa". Asa sa fie oare? Intr-o anumita masura, aceste estimari sunt justificate, conform Financial Times, care argumenteaza prin faptul ca au fost implementate noi cai de finantare bancare pe termen scurt si ca tendinta urmata de bancile centrale pare sa se indrepte tocmai in aceasta directie.Chiar si Banca Centrala Europeana (BCE), cea mai "agresiva" dintre toate bancile centrale a lansat declaratii mult mai increzatoare decat in mod obsinuit. Mai ales in discursul presedintelui Trichet, de pe 29 august.Revigorarea pietei reglementate pentru emitentii de obligatiuni, de la sfarsitul lunii trecute, este, de asemenea, incurajatoare. Banca italiana Unicredit a surprins pe toata lumea, prin emiterea unei transe de obligatiuni in valoare de 1 miliard de euro, pe 10 ani, in data de 25 august.
Emisiunea a atras cumparatori diferiti si nu toate ofertele au fost facute din partea unor institutii nationale. Cumparatorii italieni, care in trecut au absorbit fiecare certificat lansat de bancile de pe piata locala, au reprezentat, acum, doar 18% din comenzi, in timp ce investitorii nordici au luat 20%, iar cei germani peste 41%.Acest acord a fost... mai mult
Luni, 05 Septembrie 2011, ora 17:06