Micii producatori de energie verde ar putea risca insolventa sau falimentul in cel mult un an

Joi, 02 Octombrie 2014, ora 09:35
2100 citiri
Micii producatori de energie verde ar putea risca insolventa sau falimentul in cel mult un an
Sursa foto: Siugrc

Producatorii mici de energie regenerabila pot intra in insolventa sau in faliment in sase luni-un an din cauza taxelor mari, a preturilor reduse ale electricitatii si a blocajului de pe piata de certificate verzi, spune seful companiei Vienna Energy Forta Naturala, din grupul austriac Wien Energie.

"In sase luni - un an producatorii mici vor intra in insolventa sau in faliment. Multi producatori mici au facut investitiile cu bani de la banci, care banci acum vor vrea banii inapoi", a declarat agentiei Mediafax Dan Prodan, managing director al Vienna Energy Forta Naturala.

Compania a cumparat de la Hidroelectrica 31 de microhodrocentrale

Compania a cumparat in 2008 de la producatorul de electricitate detinut de stat Hidroelectrica 31 de microhodrocentrale pentru 35 milioane de euro. Dupa achizitie, compania a derulat un program de cinci ani pentru modernizarea unitatilor, in valoare de 15 milioane de euro.

"Daca pretul energiei este foarte scazut, daca certificatele verzi sunt in exces, ei (micii producatori de energie regenerabila - n.r.) au probleme in a-si plati ratele la banci. Taxa pe stalp, reducerea cu 85% a numarului de certificate verzi pentru marii consumatori si pretul mic al electricitatii sunt factori determinanti", a adaugat Prodan.

Guvernul a aprobat in iunie un proiect de hotarare prin care marii consumatori de energie electrica vor plati doar 15-60% din certificatele verzi aferente cotei obligatorii stabilite prin legislatie, ajutorul de stat avand ca scop evitarea riscului ca aceste companii sa isi piarda competitivitatea din cauza sprijinului acordat energiei din surse regenerabile. Schema de sprijin va fi aplicata dupa primirea avizului Comisiei Europene.

Potrivit lui Prodan, compania nu reuseste sa vanda certificatele verzi pe care le primeste pentru electricitate produsa in microhidrocentrale, din cauza ca piata este blocata, toti marii consumatori fiind in asteptarea aprobarii de catre CE a propunerii Executivului.

"Acest domeniu nu poate rezista fara certificate verzi. Piata tranzactionarii de certificate verzi este blocata de planul reducerii cu pana la 85% a certificatelor pentru companii. Sunt consumatori industriali care nu si-au atins cota obligatorie de certificate verzi, dar nimeni nu cumpara certificate pentru ca toti astepata sa vada aproba CE. Nu reusim sa vindem certificatele verzi", a precizat Prodan.

Taxa pe constructii speciale, cunoscuta si ca taxa pe stalp, a fost introdusa la inceputul acestui an si se aplica pentru constructiile care nu intrau in sfera de impozitare, cum ar fi stalpi, rampe, platforme betonate, altele decat imobilele de productie sau birouri, care erau deja impozitate. Valoarea taxei este de 1,5% din valoarea contabila a constructiei.

In 4 septembrie, premierul Victor Ponta a anuntat ca taxa pe constructiile speciale va fi redusa de la 1,5% la 1% din valoarea constructiei.

Compania a inregistrat anul trecut afaceri de 22 milioane de lei (5 milioane euro), aproape dublu fata de 2012, si a trecut pe profit, de 6,3 milioane de lei.

Vienna Energy Forta Naturala estimeaza ca in 2014 an va produce 50.000 MWh

Vienna Energy Forta Naturala estimeaza ca in acest an va produce 50.000 MWh de electricitate, cu 19% fata de 42.000 MWh anul trecut, ca urmare a unui an hidrologic bun.

Potrivit lui Prodan, Vienna Energy Forta Naturala a platit in acest an 500.000 de euro in contul taxei pe constructii speciale.

"Contextul actual nu ne da voie sa facem alte investitii. Microhidrocentralele pe care Hidroelectrica vrea sa le vanda sunt interesante, dar in acest context economic este greu sa mai faci investitii", a mai spus Prodan.

Prin sistemul certificatelor verzi Guvernul asprijina productia de energie din surse regenerabile. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii vand certificatele verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.

Industria energointensiva din Romania asigura circa 20% din consumul de energie. In acelasi timp este cel mai mare generator de locuri de munca, la nivelul anului 2012 asigurand direct aproximativ 760.000 locuri de munca si indirect circa 1,5 milioane.

Vienna Energy Forta Naturala face parte din grupul austriac Wien Energie, care alimenteaza cu electricitate orasul Viena si localitatile invecinate. Wien Energie a inregistrat anul trecut afaceri de 2,94 miliarde de euro.

#companie energie, #Vienna Energy Forta Naturala , #Energia verde