Peisaj sumbru in sectorul bancar european: Credite neperformante si debitori zombi

Marti, 18 Octombrie 2016, ora 14:26
4112 citiri
Peisaj sumbru in sectorul bancar european: Credite neperformante si debitori zombi
Foto: Silverdoctors

Mediul bancar european nu da semne sa isi fi revenit dupa criza financiara care a zguduit lumea in urma cu opt ani. Numarul institutiilor de credit care se zbat sub povara greselilor trecute este prea mare, dupa cum sustin reprezentantii bancilor centrale din toata lumea.

Oficiali de top din cadrul Trezoreriei SUA, a Bancii Centrale Europene, dar si reprezentantii Fondului Monetar International privesc cu ingrijorare la modul in care subrezenia sistemului bancar european afecteaza economia regiunii, remarca Daily Sabah. Iata si vulnerabilitatile identificate:

Credite neperformante

In Italia se observa cel mai bine cum nivelul ridicat al creditelor neperformante aflate in portofoliul bancilor din "Cizma" afecteaza economia locala.

Procentul ridicat de imprumuturi neperformante pare greu de redus intr-un moment in care economia italiana pare atinsa de anemie, iar acest lucru dezvaluie un adevarat cerc vicios. Fara banii returnati de datornici, bancile italiene nu isi permit sa finanteze alte afaceri, fapt care slabeste economia Italiei si mai mult.

Eliminarea acestor credite din sistem este o adevarata munca de Sisif. Banca Monte dei Paschi incearca sa vanda cu un discount considerabil polite pentru imprumuturi de 27,7 miliarde de euro inainte de trece la recapitalizarea institutiei prin lansarea unei noi serii de actiuni in valoare de 5 miliarde de euro.

In Italia, lucrurile sunt mult mai complicate in ceea ce priveste recuperarea restantelor de la datornici, instantele avand drepturi limitate in stabilirea masurilor executorii, fapt ce face ca stingerea datoriilor sa dureze ani buni.

Indatorare continua

In privinta datoriilor detinute de companii, sdituatia este si mai complexa, bancile italiene preferand sa extinda liniile de credit catre debitorii zombi, sperand intr-o redresare a acestor afaceri si o eventuala recuperare a imprumuturilor.

Limitarea accesului la credite pentru aceste companii ar insemna si ca banca sa accepte pierderile suferite in acordarea creditelor neperformante ale debitorilor sai, insa acest fenomen mentine o legatura bolnavicioasa intre banci si firmele datoare, ambele entitati dovedindu-se incapabile sa creasca, consumand, in acelasi timp, si resurse financiare pretioase, care ar fi putut fi directionate catre competitori mult mai stabili.

"Firmele cu un dosar bun de credit au de suferit din cauza companiilor zombi, ca urmare a directionarii gresite a creditelor, fapt care ingreuneaza si procesul de redresare economica", opineaza la unison patru economisti ai unor universitati din New York, Rotterdam, Barcelona si Frankfurt.

Rata de crestere economica din zona euro, in perioada aprilie-iunie, a fost de doar 0,3%, in vreme ce media somajului din regiune este de 10,1%.

Burse in picaj

Problemele din sistemul bancar european se pot vedea cu ochiul liber in evolutia actiunilor institutiilor de credit. Indicele STOXX Europe 600 Banks a pierdut 21,9% din valoare in cursul acestui an, in vreme ce la nivel general, STOXX Europe 600 a suferit o depreciere de doar 7%.

Colosul Deutsche Bank are o valoare de piata diminuata cu 52% in ultimele 12 luni, in vreme ce actiunile Monte dei Paschi au coborat cu 86%, iar cele ale Credit Suisse valoreaza cu 37% mai putin decat in 2015.

Profit redus

Poate ca drama nu ar fi atat de mare, daca institutiile de credit ar reusi sa isi reconstruiasca rezervele de capital.

Insa, acest lucru pare un vis indepartat, pana si bancile din tari care nu se confrunta cu o vulnerabilitate mare a sistemului bancar - Franta, Austria sau Germania - nereusind sa depaseasca un randament de 0,8%, mult sub rata de 1,3% intalnita inaintea crizei financiare din 2008.

Spre exemplu, profitul raportat de Deutsche Bank in al doilea trimestru al anului 2016 a fost de 20 de milioane, la venituri de 7,4 miliarde de euro.

"Secretul este profitabilitatea. Daca bancile devin profitabile atunci apare si capitalul, deoarece oamenii vor fi bucurosi sa investeasca", explica Jan Pieter Krahnen, professor de finante-banci la Universitatea Goethe din Frankfurt.

Pana acolo insa, bancherii din mediul privat privesc spre Banca Centrala Eurpopeana ca spre un tap ispasitor, in opinia lor, reducerea dobanzii de referinta pana aproape de zero taiand drastic din profitul institutiilor de credit.

Piata supraaglomerata

De cealalta parte, reprezentantii Bancii Centrale Europene cred ca piata de servicii bancare este supraaglomerata, bancile operand la costuri mari si mentinand prea multe sucursale.

Observatia pare corecta, in contextul in care multe dintre operatiunile din ziua de astazi sunt facute in sistem online.

"Aproape ca nu s-a vazut nicio operatiune de restructurare a industriei, desi era necesara inca de acum cativa ani, fapt care o transforma intr-o urgenta a momentului, nu atat din cauza crizei, cat prin prisma schimbarilor tehnologice aparute", sustine profesorul Krahnen.

Fara bailout-uri

Noile reglementari din industria financiara din UE includ si restrictii in acordarea ajutoarelor guvernamentale pentru bancile aflate in impas, iar acest lucru complica si mai mult strategiile de redresare a unor institutii de credit.

Noile reguli sunt facute pentru a impiedica statele membre sa puna in sarcina contribuabililor pierderile inregistrate de banci, asa cum s-a intamplat in timpul crizei datoriilor din zona euro.

In schimb, actionarilor si detinatorilor de obligatiuni emise de banci li se solicita sa accepte o mare parte din pierderile inregistrate de institutiile de credit, inainte ca institutiile de stat sa intervina pentru recapitalizarea acestora.

Insa, in cazul Monte dei Paschi, un astfel de scenariu presupune pierderea definitiva a economiilor de o viata acumulate de mii sau de familii din Italia.

#sistem bancar UE, #credite neperformante Europa, #banci europene, #economie zona euro , #Banci internationale