Un land din Austria, in pragul falimentului. Viena si-a luat mainile de pe el

Miercuri, 04 Martie 2015, ora 16:02
9969 citiri
Un land din Austria, in pragul falimentului. Viena si-a luat mainile de pe el
Foto: Travel Top

Zona euro este pe punctul de a inregistra primul faliment al unei regiuni, dupa ce guvernul de la Viena a anuntat ca nu va acoperi datoria imensa a landului Carintia rezultata dupa extinderea dezastruoasa a sistemului bancar regional in estul Europei si Balcani, prin obligatiuni emise incepand cu 2008.

Criza financiara a regiunii Carintia este o premiera in istoria zonei euro, asemanandu-se cu falimentele declarate in Statele Unite de regiunea californiana Orange County sau de municipalitatea din Detroit, arata cotidianul britanic The Telegraph.

Singuri in fata falimentului

Ministrul de Finante austriac, Jorg Schelling, a afirmat ca guvernul nu are de gand sa garanteze pierderile de 10,2 miliarde de euro in obligatiuni emise de autoritatile din Carintia in programele Hypo Alpe Adria sau Heta.

Aceasta inseamna ca regiunea sudica din Austria, cu o populatie de 550.000 de locuitori, va trebui sa-si gaseasca singura iesirea dintr-o criza financiara majora.

"Guvernul nu va mai irosi un ban pentru a acoperi pierderile afacerii Heta", a afirmat Schelling, neuitand sa mentioneze ca deja s-au cheltuit 5,5 miliarde de euro din banii contribuabililor pentru a acoperi dezastrul financiar cauzat de autoritatile regionale din Corintia.

Ultima masura pe care cabinetul de la Viena va trebui totusi s-o aplice prevede acoperirea garantiilor guvernului Austriei, in valoare de un miliard de euro, de la aceasta suma in sus carintienii fiind pe cont propriu.

Investitorii, partasi la pierdere

Surse din Viena au mentionat pentru cotidianul britanic ca investitorii vor suferi alaturi de autoritatile regionale, valoarea obligatiunilor detinute de acestia urmand sa fie redusa cu 50%.

Masura vine ca urmare a modificarii regulilor din sistemul bancar european si trecerea de la modelul "bail-out" la "bail-in", in care acestia devin partasi la pierderea suferita.

Modelul a fost implementat deja in Austria si Germania, de anul viitor urmand sa fie aplicat in intreaga Uniune Europeana.

"Suntem intr-un moment delicat, in care sistemul bancar european isi schimba regulile, iar Austria tocmai vrea sa evidentieze acest lucru", afirma strategul de piata petru titluri de stat Nicholas Spiro.

Printre marii detinatori de obligatiuni emise de administratia regionala din Carintia se numara Deutsche Bank DWS Investment, Pimco si fondurile de investitii Kepler si Black Rock.

Inclusiv Banca Mondiala detine obligatiuni Hypo Alpe Adria in valoare de 150 de miliarde de euro.

Efect de domino in Europa

Sistemul de supraveghere al mediului bancar din Austria a oprit, la sfarsitul saptamanii trecute, platile in cadrul programului Heta, dupa ce a observat lipsa a peste 7,5 miliarde de euro in capitalul programului initiat de autoritatile din Corintia.

Rascumpararea obligatiunilor va fi reluata abia in 2016, au anuntat oficialii de la Viena.

Picatura care a umplut paharul pare sa fi fost evolutia necontrolata in piata a francului elvetian, dupa renuntarea la plafonul fix de tranzactionare in raport cu euro, de la mijlocul lunii ianuarie.

"Devine din ce in ce mai rau. Au impins caruta atat cat au putut, dar necazurile nu au incetat sa apara. Carintia s-a expus la un grad de indatorare pe care nu-l poate acoperi, dar in spate stau sa cada ca niste piese de domino si alte regiuni din Europa", sustine analistul Marc Ostwald.

Din punctul sau de vedere, Valonia (Belgia) si Sicilia (Italia) sunt printre victimele probabile in viitorul apropiat.

Mostenire pasata intre guvernele locale

Afacerea Hypo a fost initiata de liderul partidulului populist din Austria, Jorg Haider, inca dinaintea declansarii crizei economice mondiale. Pe atunci, Haider era guvernatorul landului Carintia.

Noul guvernator, Peter Kaiser, spune ca nu are de ce sa se simta vinovat pentru programul initiat de Haider, iar in privinta Heta, a doua emisiune de obligatiuni emisa de landul austriac, asteapata mai intai sa vada daca falimentul oficial va fi pronuntat.

"Ar fi o situatie dramatica pentru Carintia sa vedem declararea falimentului", a declarat Kaiser.

Austria a trecut pana acum cu bine de socul dezastrului lasat in urma de autoritatile din regiunea sudica a tarii.

Titlurile de stat cu maturitate la 5 ani s-au vandut chiar si cu un randament negativ afisat marti pe pietele europene. Insa acest lucru se datoreaza si programului de relaxare cantitativa pe care Banca Centrala Europeana urmeaza sa-l declanseze in aceasta luna

Expunerea in est, calcaiul lui Ahile

Programul BCE a ascuns cat s-a putut lovitura primita de Austria, dar ratingul de tara dat de agentia Fitch a coborat deja de la "AAA" la "AA+", pe masura ce criticile privind lipsa reformelor se intetesc, iar fragilitatea sistemului bancar devine evidenta.

O cauza a problemelor din Austria o reprezinta expunerea excesiva a bancilor din tara pe zona Rusiei, Ucrainei si altor tari din estul Europei la nivelul de 194 de miliarde euro, aproximativ 59% din PIB al tarii.

Fondul Monetar International a averizat dupa ultima evaluare ca trei banci austriece, Volksbank, Raiffeisen si Erste sunt vulnerabile la orice soc din piata.

William Jackson, de la Capital Economics, sustine ca procentul creditelor neperformante este in continua crestere in raportarile bancilor din Austria, pe masura ce declinul monedelor nationale din Ungaria si ale tarilor din zona Balcanilor se accentueaza.

"Aceste credite in valute neperformante sunt o povara. In cele din urma, nivelul creditelor neperformante ajunge sa creasca treptat", sustine acesta.

FMI mai constata si alte probleme care accentueaza declinul economiei austriece: un nivel ridicat al pretului serviciilor publice, o varsta relativ redusa de pensionare, impozitarea excesiva a muncii si un grad ridicat al cheltuielilor aparatului administrativ.

#faliment regiune Austria, #obligatiuni regionale Austria, #sistem bancar vulnerabil, #expunere banci austriece , #Regionalizare