Transportatorul aerian national Tarom estimeaza pierderi de 171,37 milioane lei in acest an, la venituri totale de 1,51 miliarde lei, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli rectificat pe anul 2019, publicat in Monitorul Oficial.
Ultimul an in care compania aeriana a inregistrat profit a fost 2007.
Anul trecut, Tarom a avut pierderi de 182,77 milioane lei si venituri totale de 1,38 miliarde lei, potrivit datelor raportate Ministerului de Finante.
Cheltuielile totale au fost aprobate la nivelul de 1,68 miliarde lei.
Compania de stat si-a bugetat cheltuieli cu investitiile de 216,06 milioane lei.
Compania are peste 1.900 de angajati. Castigul mediu lunar pe salariat determinat pe baza cheltuielilor de natura salariala a fost stabilit la 7.835 lei.
Tarom are de efectuat plati restante de 108,03 milioane lei si are de incasat creante restante de 2 milioane lei.
Tarom a transportat in 2018 circa 2,9 milioane de pasageri, cei mai multi pasageri din ultimul deceniu.
Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor a anuntat recent ca managementul companiei Tarom a semnat contractul de leasing pentru achizitia a noua avioane noi - ATR 72-600, cu 72 de locuri, care vor fi folosite pentru zboruri regionale (interne si externe) si vor inlocui ATR-urile pe care compania le are in prezent in flota.
Cu o capacitate de 72 de locuri, aeronavele sunt achizitionate in leasing operational pe o perioada de 10 ani.
In prezent, flota de avioane... mai mult
Miercuri, 01 Ianuarie 2020, ora 14:11
Peste 300 de persoane angajate la departamentele comercial, achizitii si economic din cadrul TAROM vor fi concediate, in perioada urmatoare, iar la Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere va fi redus numarul posturilor de conducere.
"La TAROM, Consiliul de Administratie a aprobat restructurarea si modificarea organigramei pentru mai multe directii, cu precadere de la directia comerciala, directia de achizitii si directia economica.
I-am spus doamnei director al TAROM ca misiunea este grea, trebuie sa uite de trecutul pe care il are in TAROM, sa nu fie implicata emotional, pentru ca altfel nu va face nimic", a anuntat, luni, ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, intr-o conferinta de presa.
Potrivit acestuia, este vorba de 300 de persoane pentru inceput.
"Sa vedem si ce facem la departamentul tehnic. Din cei aproximativ 470 de angajati de la tehnic, o parte dintre ei nu lucreaza la intregul potential. Si atunci cred ca ar fi indicat sa facem un centru de profit separat, se se intretina tehnicul singur, din contracte de reparatii de aeronave ale altor companii, nu doar TAROM.
Veniturile de la terte companii sunt in scadere. Cred ca trebuie dat un imbold sa lucreze cu cat mai multe companii", a continuat ministrul.
Cuc a adaugat ca urmeaza la CNAIR taierea mai multor posturi de conducere.
"Avem foarte multe posturi de conducere, avem foarte multi oameni care teoretic se pricep foarte mult, dar dorinta mea e sa vad ca se pricep si la... mai mult
Luni, 26 August 2019, ora 15:13
Numarul curselor intarziate ale Companiei Nationale de Transporturi Aeriene Tarom a crescut cu o treime in 2018 fata de anul anterior.
Astfel, Tarom a inregistrat anul trecut 3.682 de zboruri intarziate, cu 922 de zboruri mai multe decat in 2017, respectiv cu 33,4%. Compania sustine ca in majoritatea cazurilor este vorba de motive neimputabile transportatorului, precum conditiile meteorologice nefavorabile, restrictii de trafic aerian, defectiuni tehnice etc, noteaza Profit.ro.
In primele 5 luni ale anului curent, Tarom a inregistrat 1.233 zboruri intarziate, dintre care 326 din motive neimputabile companie si doar 0,5% cu intarzieri de peste trei ore. Zborurile anulate au reprezentat 0,4% din totalul zborurilor Tarom.
Pasagerii sunt indreptatiti la compensatii financiare daca zborul lor are o intarziere de cel putin trei ore, exceptie facand cazurile de forta majora. Anual, Tarom plateste despagubiri de peste jumatate de milion de euro.
Conform firmelor specializate in despagubiri, Tarom si companiile low cost Wizz Air, Blue Air si Ryanair sunt campioanele intarzierilor sau zborurilor anulate, mai arata sursa citata.
Tarom a coborat sase pozitii, pe locul 55 din 72, in topul mondial al companiilor aeriene, stabilit in functie de punctualitate, servicii si modul de gestionare a cererilor de compensatii din partea pasagerilor.
Citeste si:
Explozie in timpul aterizarii pe Otopeni a unei aeronave Tarom cu 22 de pasageri la bordIntarzieri pe Otopeni pentru... mai mult
Sambata, 20 Iulie 2019, ora 11:22
TAROM a cumparat, cu 586 de milioane de dolari, 5 avioane model 737 Max 8 de la Beoing, anunta compania americana care a fabricat aeronavele. In urma cum mai putin de doua luni, TAROM luase tot de la Boeing doua aeronave de mari dimensiuni, de tip Boeing 737-800 NG.
Compania romaneasca nu a anuntat in niciun fel cumpararea aeronavelor. A facut-o, in schimb, Boeing, care l-a citat si pe directorul TAROM, Wolff Werner-Wilhelm, intr-un comunicat.
"Aceasta perioada e incitanta pentru TAROM, in care ne imbunatatim flota si construim noi parteneriate de pe urma carora vor beneficia partenerii nostri. Modelul 737 Max le va oferi partenerilor nostri performanta, fiabilitate si eficienta, permitandu-ne sa operam mai bine pe rutele curente si sa deschidem noi piete. Aceasta noua achizitie reprezinta o adevarata declaratie de schimbare pentru TAROM", a declarat Wolff Werner-Wilhelm, citat de Boeing.
Pe langa cele 7 aeronave - cele 5 de tip 737 Max si cele 2 de tip 737-800 NG introduse in flota luna trecuta - TAROM va cumpara de la Boeing si servicii de intruire, care sa permita specialistilor romani sa opereze si sa repare mai usor si mai bine avioanele.
Inca din luna mai, ministrul Transporturilor, Lucian Sova, anunta ca achizitia acestor avioane ar urma sa deschida un nou drum pentru TAROM, care ar urma sa isi reia cursele transatlantice si chiar sa revina, in acest an, pe profit.
G.K. ...citeste mai departe despre "TAROM a uitat sa anunte ca si-a cumparat 5 avioane... mai mult
Luni, 16 Iulie 2018, ora 15:49
Compania de transport aerian Tarom a decis sa amane lansarea cursei de zbor pe ruta Timisoara - Chisinau pentru o data ulterioara, cel mai probabil in toamna, "in urma unor analize de trafic si tinand cont de solicitarile reduse in aceasta perioada".
"Ne exprimam aprecierea fata de partenerii nostri de la Aeroportul International Chisinau si ii asiguram de intreg sprijinul nostru pentru reluarea cu celeritate a rutei Chisinau-Timisoara-Chisinau, programata initial pentru data de 2 iulie", a anuntat Tarom, intr-un comunicat.
Pasagerii Tarom care au achizitionat bilete pe aceasta ruta vor ajunge la destinatie cu zborurile companiei, via Bucuresti, sau pot opta pentru rambursarea totala.
In urma cu doua saptamani, Tarom a anulat si cursa Constanta - Chisinau chiar inainte de debut.
Tarom opereaza in prezent pe zborurile externe si interne cu o flota compusa din 25 aeronave, dintre care doua aeronave sunt model Boeing 737-800 Next Generation, recent achizitionate.
Compania urmeaza sa continue investitiile in modernizarea si extinderea flotei.
Tarom estimeaza pentru acest an un profit brut de 27.470 lei, la venituri totale de 1,5 miliarde lei.
In plus, pentru anul 2018, Tarom a prevazut o suma de 440,25 milioane lei pentru investitii, potrivit bugetului aprobat la finalul lunii martie de Guvern.
Principalii competitori ai companiei sunt Wizz Air, Blue Air si Ryanair. ...citeste mai departe despre "Tarom a amanat deschiderea rutei Chisinau - Timisoara" pe... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2018, ora 18:22
Compania Aeriana TAROM isi propune intrarea pe profit din anul 2015, cand estimeaza un rezultat pozitiv de 92 milioane lei, precum si reducerea cu 10% a personalului pana la sfarsitul acestui an, a anuntat joi, intr-o conferinta de presa, presedintele executiv al companiei, Christian Heinzmann.
"Planul de management pe care-l prezentam astazi (joi - n.r.) prevede reintrarea pe profit incepand cu anul 2015 atunci cand profitul va fi de 92 milioane lei, cresterea acestui profit la 173 milioane lei pana in 2016, precum si cresterea numarului de pasageri si a gradului de incarcare.
De asemenea, pana la sfarsitul acestui an urmarim reducerea voluntara a personalului, in total circa 2.000 de angajati, cu 10%", a anuntat presedintele executiv al TAROM cu ocazia prezentarii planului de management al companiei, expus de noua conducere privata selectata la sfarsitul anului 2012.
In 2014 TAROM va avea o pierdere de doar 18 milioane de lei
Compania vizeaza in principal asigurarea sustenabilitatii financiare, dupa reducerea pierderilor si intrarea pe profit.
Astfel, in 2013 pierderea se va reduce pana la 143 milioane lei, fata de o pierdere estimata initial la 252 milioane lei. In 2014, pierderile companiei vor fi de doar 18 milioane lei, pentru ca din 2015 TAROM sa treaca pe profit - 92 milioane lei, iar in 2016 acesta va fi de 173 milioane lei.
In prezent, TAROM are un grad de incarcare de circa 64 -65% in conditiile in care media europeana este de circa 75%.... mai mult
Joi, 21 Martie 2013, ora 15:17
Tarom nu este foarte atractiva in prezent pentru investitori din perspectiva achizitiei de actiuni, din cauza pierderilor, a declarat joi Christian Edouard Heinzmann, directorul general al companiei de transport aerian.
"Pentru moment, scuze pentru cuvant, nu suntem foarte sexy. Compania nu este atractiva din cauza pierderilor. Noi trebuie sa facem compania putin mai sexy pentru ca lumea sa ne placa mai mult", a afirmat Heinzmann, raspunzand unei intrebari.
El a precizat ca au avut loc cateva intalniri cu reprezentantii casei de brokeraj Swiss Capital, mandatati sa gaseasca investitori interesati pentru preluarea a 20% din capitalul Tarom, dar nu are alte informatii.
Heinzmann, cetatean belgian cu o experienta de peste 25 de ani in industria aviatica, si-a inceput mandatul la Tarom in noiembrie 2012, cu un contract pe patru ani, avand functia de chief executive officer and accountable manager.
El a afirmat joi, la prima intalnire cu reprezentantii mass-media dupa preluarea mandatului, ca lucreaza "sapte zile pe saptamana", scopul fiind supravietuirea Tarom.
"Este atat de multa birocratie in aceasta companie! Trebuie sa semnam mii de documente si avem aceasta problema cu necunoasterea limbii", a spus Heinzmann, adaugand insa ca munca este placuta, in ciuda volumului ridicat.
Flota Tarom s-ar putea reduce
Directorul a declarat ca operatorul aerian vrea sa-si standardizeze flota de avioane, care ar trebui sa scada in urmatorii doi ani, dupa ce ministrul... mai mult
Vineri, 22 Februarie 2013, ora 08:38
Heinrich Vystoupil, fost sef al reprezentantei in Romania si Moldova a Austrian Airlines, a fost numit director general al Tarom, iar Dan Pascariu, presedintele UniCredit Tiriac Bank, va ocupa pozitia de presedinte al Consilului de Administratie al companiei de transport aerian.
Numirile au fost decise, miercuri, intr-o sedinta a Consiliului de Administratiei al operatorului de transport aerian, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Tarom.
Actualul director general, Sorin Georgescu, va ocupa functia pana la semnarea contractului de mandat cu Vystoupil.
"Domnul Heinz Vystoupil este un manager cu experienta in industria aviatica, care a lucrat multi ani in companii internationale. A lucrat pentru Austrian Airlines pentru multi ani (in Slovacia si Romania), iar compania noastra ii ureaza succes in noua pozitie", au declarat pentru Business24 reprezentantii companiei Austrian Airlines.
Dan Pascariu este presedintele Consiliului de Administratie al UniCredit Þiriac Bank din iunie 2007, in urma fuziunii dintre bancile UniCredit si HVB Þiriac. De asemenea, eleste membru ne-executiv in Consiliile de Administratie ale subsidiarelor de leasing si investment banking ale grupului UniCredit in Romania.
Vystoupil si Pascariu au fost alesi ca membri ai Consiliului de Administratie la finele saptamanii trecute, alaturi de Dumitru Prunariu, Lucian Isar, Marius Ghenea, Ciprian Ladunca si Valentin Macec.
Macec a fost numit vicepresedinte al Consilului de... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 10:01
Tarom si-a redus anul trecut pierderile cu 24,16% fata de anul precedent, de la 332,5 milioane lei la 252,18 milioane lei, dar acestea sunt in continuare mai mari fata rezultatul negativ din 2009, de 234,7 milioane lei.
Tarom a fost o companie profitabila pana in 2008, cand a trecut pe pierderi cu un rezultat negativ de 6,31 milioane lei. In 2007, compania a raportat un profit de 72,68 milioane lei, in 2006 de 43,26 milioane lei, iar in 2005 de 3,84 milioane lei, potrivit datelor raportate Ministerului Finantelor.
Pentru 2011, proiectul de buget al Tarom a fost construit pe baza unor venituri si cheltuieli egale, de 1,71 miliarde lei, fara profit si pierderi. Ulterior, in luna septembrie, Ministerul Transporturilor a elaborat un proiect de rectificare a bugetului in care era estimat ca operatorul aerian va obtine un profit de 53,56 milioane lei, dar documentul publicat in final in Monitorul Oficial, in luna noiembrie, a mentinut proiectia initiala de profit zero.
Tarom estimeaza pentru acest an o pierdere de 187,24 milioane lei, care ar urma sa scada la 122,29 milioane lei in 2013 si 60,58 milioane lei in 2014, potrivit proiectului de buget pentru acest an.
Totodata, veniturile din acest an ar urma sa urce cu 13,7% fata de rezultatul preliminat pentru anul trecut, de la 1,24 miliarde lei la 1,41 miliarde lei, iar cheltuielile cu 6,6%, de la 1,5 miliarde lei la 1,6 miliarde lei.
Tarom se afla pe lista companiilor monitorizate prin acordul cu FMI, precum si... mai mult
Duminica, 29 Ianuarie 2012, ora 14:29