TAROM, scos din nou la vânzare de Guvern. Cum arată oferta premierului Marcel Ciolacu pentru Emiratele Arabe Unite

Miercuri, 17 Aprilie 2024, ora 20:00
331 citiri
TAROM, scos din nou la vânzare de Guvern. Cum arată oferta premierului Marcel Ciolacu pentru Emiratele Arabe Unite
Ultimul an în care TAROM a înregistrat profit a fost 2007. FOTO / Facebook Tarom

Premierul Marcel Ciolacu, alături de mai mulți miniștri din cabinetul său se află într-o vizită de lucru în Qatar și Emiratele Arabe Unite, confirmând că pe agenda discuțiilor se află atragerea de investiții în valoare de 15 miliarde de euro și vânzarea TAROM, statul român negociind însă păstrarea a 51% din acționariat.

Una dintre mizele vizitei delegației române în Golful Persic este vânzarea TAROM, potrivit Observator News, care spune că se poartă discuții cu Emirates. Pe agenda discuțiilor în Emiratele Arabe Unite se află și vânzarea TAROM. Guvernul vrea ca TAROM să aibă acționariat emiratez și negociază pentru păstrarea a cel puțin 51% acționariat, potrivit TVR Info. Emirates vrea să pună piciorul în Europa, iar Emiratele Arabe Unite sunt dispuse sa contribuie și la construirea unui nou terminal la Otopeni, citează Economica.net.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu este însoțit în vizita în Golful Persic de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuţ Barbu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, preşedinte ANCOM, Valeriu Zgonea, preşedinte ANSVSA, Alexandru Bociu, preşedintele Hidroelectrica, Karoly Borbely, directorul Portului Constanţa, Mihai Teodorescu.

Are loc o nouă încercare de vânzare a acționariatului TAROM

Potrivit sursei citate, este a doua oară când un premier român încearcă vânzarea TAROM pentru salvarea companiei aeriene de stat de la faliment. În urmă cu nouă ani, fostul premier Victor Ponta a discutat cu oficialii companiilor din Golf despre o posibilă vânzare a TAROM.

Emirates este o companie deținută de guvernul Dubaiului și a fost fondată în 1985, făcând parte din grupul Emirates alături de Dnata Catering, care este prezentă pe aeroportul din Otopeni, unde administrează o parte din spațiile comerciale din aeroport. Compania aeriană Emirates a raportat venituri de 16,2 miliarde de dolari în prima jumătate a anului financiar 2023-2024 și un profit record de 2,6 miliarde de dolari, în creștere cu 134% față de aceeași perioadă a precedentului an fiscal. Veniturile dnata au crescut cu 27% la 2,5 miliarde de dolari și a făcut un profit de 193 de milioane de dolari. Compania avea la sfârșitul lui septembrie 2023 aproape 109.000 angajați, relatează Economica.net.

În perioada 1 aprilie-30 septembrie, Emirates a transportat 26,1 milioane de pasageri, în creștere cu 31% față de aceeași perioadă a anului precedent.

TAROM se află la limita falimentului de mai bine de un deceniu

În pofida unei pierderi preliminare de 304 milioane lei pentru 2022 și a unei pierderi brute a companiei estimate pentru acest an la 62,4 milioane de lei, conform planului de restructurare actualizat, guvernanții promiteau ca TAROM să treacă pe profit din 2024. Ultimul an în care compania aeriană a înregistrat profit a fost 2007. Conform unor informații oferte de Profit.ro la finalul anului trecut, pentru 2024, în mod optimist, compania estimează un profit de 10 milioane lei.

În februarie 2024, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că TAROM va primi un ajutor de peste 80 de milioane de euro de la Comisia Europeană anul acesta, cu scopul restructurării companiei aeriene cu capital de stat.

Recent, conducerea TAROM a decis și suspendarea zborurilor către Londra, ca parte a unei strategii de restructurare a operatorului aerian. Această hotărâre a fost adoptată de Adunarea Generală a Acționarilor, care a aprobat, de asemenea, vânzarea sloturilor deținute de TAROM pe aeroportul Heathrow către compania Virgin Atlantic, pentru suma de 22 de milioane de lire sterline.

...citeste mai departe despre "TAROM, scos din nou la vânzare de Guvern. Cum arată oferta premierului Marcel Ciolacu pentru Emiratele Arabe Unite" pe Ziare.com

Care este stadiul Autostrăzii A8. Premierul tocmai a vorbit despre finalizarea drumului de mare viteză care va lega Moldova de Transilvania - FOTO
Care este stadiul Autostrăzii A8. Premierul tocmai a vorbit despre finalizarea drumului de mare viteză care va lega Moldova de Transilvania - FOTO
Din ce în ce mai mulți oameni de afaceri din România devin vocali, când vine vorba despre problemele infrastructurii rutiere. După „ȘîEu", multe alte inițiative de asemănătoare s-au...
#tarom, #TAROM pierderi, #Tarom faliment, #vanzare Tarom, #Tarom privatizare, #marcel ciolacu, #TAROM londra, #Tarom curse anulate , #Stiri Macroeconomie