Raluca Turcan a anuntat ca a prezentat luni reprezentantilor categoriilor care beneficiaza de pensii de serviciu cinci proiecte initiate de Ministerul Muncii pentru modificarea cadrului legislativ. Ea a adaugat ca schimbarile preconizate urmaresc reanalizarea factorilor favorizanti si a ponderii dintre acestia si criteriul contributivitatii.
"In Romania sunt 9.500 de beneficiari de pensii de serviciu cu o pensie medie de 9.600 de lei, existand o diferenta uriasa intre ce se plateste pe contributivitate si ce vine de la bugetul stat. Pe de alta parte, sunt aproximativ 90.000 de romani care au ajuns la varsta de pensionare si care nu au acces nici macar la pensia minima sociala, pentru ca nu au stagiul minim de contributivitate, de 15 ani", a mai explicat ministrul Muncii.
"Am prezentat astazi (luni - n.r.) reprezentantilor categoriilor beneficiare de pensii de serviciu cinci proiecte de modificare a cadrului legislativ, initiate de Ministerul Muncii. Le-am adresat totodata invitatia de veni cu propriile propuneri de modificare privind calculul acestor pensii, dupa analiza actualei legislatii si a proiectelor noastre.
In cursul discutiilor pe care le-am avut astazi, am subliniat faptul ca schimbarile preconizate urmaresc reanalizarea factorilor favorizanti si a ponderii dintre acestia si criteriul contributivitatii, in stabilirea pensiilor acordate prin legi speciale.
In Romania sunt 9.500 de beneficiari de pensii de serviciu cu o pensie medie de 9.600 de lei,... mai mult
Luni, 29 Martie 2021, ora 20:07
Restaurantele, cinematografele, institutiile de cultura se inchid din nou in municipiul Cluj-Napoca, dupa numai cinci zile de functionare, in urma cresterii incidentei COVID-19.
Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) a decis, vineri, ca noile masuri intra in vigoare incepand cu 14 februarie, in toate localitatile clujene in care incidenta COVID-19 este de peste trei cazuri de imbolnavire la mia de locuitori.
In Cluj-Napoca, conform raportarii de vineri, incidenta COVID-19 a urcat la 3,49/1.000.
"In unitatile administrativ-teritoriale de pe raza judetului Cluj, prevazute in Anexa nr. 3 la prezenta hotarare, unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile a depasit pragul de 3/1.000 de locuitori, se dispun, pe o perioada de 14 zile, incepand cu data de 14.02.2021, masurile mentionate in hotarare", se arata in decizia CJSU.
Pe 8 februarie, fostul prefect al judetului Cluj, Mircea Abrudean, actual secretar general adjunct al Guvernului, a anuntat ca incidenta COVID-19 in municipiul Cluj-Napoca a scazut sub 3 la mia de locuitori si ca, astfel, se redeschid restaurantele, cinematografele, institutiile de cultura, incepand cu 9 februarie.
La acea data, incidenta COVID-19 in municipiul Cluj-Napoca era de 2,97/1.000.
Romania a atins vineri, 12 februarie, pragul de un milion de persoane care s-au programat pentru vaccinare.
Mai puteti citi:
Sporurile angajatilor din Metrorex: Toti salariatii iau "spor de tunel", chiar daca lucreaza in... mai mult
Vineri, 12 Februarie 2021, ora 21:10
Anca Dragu, presedintele Senatului, a anuntat ca nu sunt "sporuri incorecte" in institutie, fiind acordate doar patru bonusuri salariale. Unul dintre acestea insa unul dintre ele este cel de antena, primit de toti cei 700 de functionari.
"Cred ca fiecare, in ziua de astazi, ne desfasuram activitatea in apropierea unor antene si avem un telefon mobil", a afirmat Dragu, precizand ca nu este adepta sporurilor.
"La Senat nu am gasit sporuri incorecte. De fapt, sunt doar vreo 4 sporuri - de conditii de munca, de antena, sporul de noapte, sporul de doctorat. In total am numarat ca 8-9% din totalul anvelopei salariale reprezinta sporuri, este un procent foarte decent", a declarat, vineri, la Digi 24, Anca Dragu.
Aceasta a precizat ca sporul de antena este primit de toti cei 700 de salariati de la senat.
Intrebata daca i se pare corect acest spor, Dragu a afirmat: "Cred ca fiecare in ziua de astazi ne desfasuram activitatea in apropierea unor antene si avem un telefon mobil. Personal nu sunt adepta sporurilor, salariul trebuie sa reflecte gradul de incarcare a muncii si conditiile dificile".
In plus, Dragu a precizat ca "vreo 17 persoane au spor de doctorat".
"Este un spor destul de bizar", a mai afirmat Dragu.
Presedintele Senatului a mai precizat ca trebuie analizate legile prin care sunt acordate sporurile si "luata o decizie".
"Cred ca putem sa ne auzim intr-o luna de zile sa vedem care este situatia sporurilor si ce trebuie facut acolo", a mai afirmat... mai mult
Vineri, 12 Februarie 2021, ora 16:50
Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri seara ca spitalul privat Metropolitan din reteaua Monza va intra, incepand de joi, in reteaua de suport COVID si va avea 30 de paturi ATI.
"Maine dimineata la 8 jumate ma duc. V-am zis de primul spital privat care intra in reteaua de suport COVID, e vorba, pot sa spun acum, de spitalul Metropolitan din reteaua Monza. Maine finalizam toate pregatirile. Omul nu plateste, acolo toate serviciile vor fi decontate cum sunt decontate serviciile pentru spitalele publice. In plus, si personalul detasat care se duce acolo nu este platit de spitalul respectiv. De altfel, el a mai functionat, dar fara sectii de terapie intensiva, a mai functionat in perioada starii de urgenta. E foarte important, pentru ca vom avea inca 30 de locuri capacitate de tratare in ATI si probabil 30-40 de locuri care, chiar daca nu reprezinta sectii de terapie intensiva, vor avea oxigen, adica vor putea permite tratarea persoanelor care nu necesita neaparat ventilare mecanica, ci necesita oxigenare", a afirmat Orban la Romania TV.
Premierul a amintit faptul ca multi rezidenti din anul terminal isi desfasoara activitatea in prima linie, dar a fost adoptata si o ordonanta prin care studenti din anul terminal au intrat in "dispozitivul de lupta anti-COVID pe baza unui contract de voluntariat".
CITESTE SI:
Dupa opt luni de judecata, magistratii din Capitala declina procesul Sorinei Pintea, acuzata de spaga, la Tribunalul Maramures
Turcia a fost... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 22:52
Website-urile de stiri create de organizatii politice nu se vor mai bucura de aceleasi privilegii ca media independente, a anuntat marti Facebook, citata miercuri France Presse.
Gigantul retelelor sociale constata ca exista un numar "in crestere" de asa-numite publicatii informative, direct legate de partide sau personalitati politice, care sunt de fapt dedicate in principal "influentarii politicilor publice sau a alegerilor", potrivit unui comunicat.
Aceste "mass-media" americane vor putea sa ramana pe platforma, dar sa nu apara pe Facebook News, sectiunea sa de stiri ce difuzeaza articole din cotidiene, reviste si site-uri partenere.
Astfel de pagini vor fi considerate ca entitati politice si nu vor mai putea difuza informatii prin mesageriile Messenger si WhatsApp.
Aceste media partizane, considerate impostoare, de multe ori se prezinta ca site-uri de stiri locale. In practica, ele redifuzeaza in esenta articole mai mult sau mai putin modificate din alte surse.
Facebook isi intensifica initiativele de protejare a procesului democratic si a alegatorilor fata de campaniile de dezinformare, atat externe cat si interne, potrivit companiei.
"Lucram in mod constant cu partenerii pentru a intelege noile riscuri, sa vedem ce poate merge prost si sa ne asiguram ca suntem bine pregatiti pentru diferite scenarii posibile", a declarat Guy Rosen, vicepresedinte al grupului responsabil de integritatea platformei, intr-o conferinta de presa.
La sfarsitul lunii... mai mult
Miercuri, 12 August 2020, ora 12:31
Presedintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv ce vizeaza limitarea protectiei retelelor sociale si limitarea libertatii de care beneficiaza acestea in gestionarea continutului publicat, dupa ce Twiter a decis zilele trecute sa marcheze postarile lui Trump drept inselatoare.
"Suntem aici pentru a apara libertatea de exprimare in fata unuia din cele mai grave pericole care exista", a declarat presedintele Trump din Biroul Oval al Casei Albe, in timp ce semna ordinul care ar urma sa fie punctul de plecare al unei lungi batalii in justitie, informeaza AFP si dpa.
Conform Reuters, aceasta incercare de a interveni in media nu are sanse sa treaca testul legalitatii.
Liderul de la Casa Alba a acuzat in special Twitter ca actioneaza partinitor si ca nu se comporta ca o "platforma neutra". "Nu putem lasa sa continue acest lucru, este foarte, foarte nedrept", a subliniat presedintele american.
Companiile de social media au, in opinia presedintelui Trump, o "putere necontrolata" de a cenzura si a restrictiona informatiile pe platformele lor si actioneaza ca un "editor cu un punct de vedere".
Ordinul executiv urmareste sa schimbe actuala interpretare a legii, care protejeaza platformele de socializare, ce nu pot fi facute raspunzatoare pentru continutul publicat pe site-urile lor, a declarat procurorul general Bill Barr.
Companiile de socializare au "devenit editori si nu ar trebui sa aiba dreptul la acelasi tip de scut" de protejarea a raspunderii, a... mai mult
Vineri, 29 Mai 2020, ora 07:15
Parlamentul European avertizeaza ca imixtiunea straina in alegeri ameninta serios societatile europene democratice in favoarea fortelor antieuropene, de extrema dreapta si populiste.
Eurodeputatii avertizeaza ca incercarile de influentare a proceselor decizionale in UE pun in pericol societatile democratice europene, intr-o rezolutie adoptata joi cu 469 de voturi pentru, 143 impotriva si 47 de abtineri, se arata intr-un comunicat de presa al PE.
Parlamentul european subliniaza faptul ca interferenta externa poate imbraca o multime de forme, de la campanii de dezinformare pe platformele de comunicare sociala, la atacuri cibernetice care vizeaza infrastructura critica aferenta alegerilor sau sprijinul financiar direct si indirect acordat partidelor politice inaintea majoritatii alegerilor nationale si a celor europene.
O mare parte a acestor interferente sunt in beneficiul candidatilor anti-UE, extremisti si populisti.
Chiar daca statele membre au interzis total sau partial donatiile straine catre partidele si candidatii politici, actorii straini gasesc modalitati de a le eluda, se adauga in textul rezolutiei, mentionandu-se cazurile Frontului National din Franta si acuzatiile din presa referitoare la FPO din Austria, Lega din Italia si Leave.eu in Marea Britanie.
Crestere semnificativa a propagandei ruse
Deputatii sunt profund ingrijorati fata de "natura extrem de periculoasa a propagandei ruse", care este principala sursa de dezinformare in Europa si care... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2019, ora 17:45
Facebook angajeaza o echipa de zece ziaristi cu experienta, pentru a nu mai lasa selectia stirilor promovate exclusiv pe seama algoritmilor.
Analistii consultati de AFP considera, insa, ca efortul nu va fi suficient pentru a revolutiona mass-media.
Reteaua sociala afirma ca urmareste afisarea stirilor relevante intr-un News Tab, o fila dedicata stirilor, separata de fluxul traditional in care este afisat continutul promovat de prietenii fiecarui utilizator de Facebook. Jurnalistii proprii ai retelei nu vor edita articole, ci doar vor selecta stirile de pe diferite site-uri.
Va fi prima functie a Facebook care foloseste moderatori umani, dupa ce anul trecut a fost inchisa sectiunea controversata Trending Topics (Subiecte populare - n.red.) . Echipele nationale care moderau aceste categorii au fost de multe ori acuzate de subiectivism si cenzura.
In News Tab, jurnalistii vor modera doar sectiunea Top News, in timp ce selectia tuturor articolelor se va baza in continuare pe algoritmi, conform presupuselor preferinte ale fiecarui utilizator si istoricului de navigare pe Internet.
"Obiectivul nostru privind fila 'Stiri' este sa oferim o experienta extrem de personalizata si judicioasa", a declarat agentiei France Presse managerul parteneriatelor pentru informatie ale Facebook.
Dificultatile presei clasice
Anuntul survine in contextul in care presa clasica se confrunta cu dificultati - tot mai multe publicatii se inchid, in timp ce angajatorii cauta formule... mai mult
Joi, 22 August 2019, ora 11:36
Google este cea mai importanta sursa de trafic pentru cele mai importante site-uri de stiri din Statele Unite. Motorul de cautare genereaza aproximativ 30% din traficul acestor site-uri. Care este a doua sursa dupa Google? Facebook? Twitter? Nu. Este Drudge Report.Conform The New York Times, Matt Drudge genereaza 7% din traficul celor mai mari site-uri de stiri din Statele Unite. Facebook aduce doar 3,3% din acest trafic. Acest lucru ar trebui sa-i puna pe ganduri pe cei care vorbesc despre "revolutia social media".
Drudge Report este vechi de 14 ani. Consta dintr-o singura pagina ce contine o lista de linkuri culese manual si titluri foarte bine alese. Drept urmare, are 12-14 milioane de vizitatori unici pe luna, majoritatea accesand aceste linkuri si intorcandu-se imediat inapoi.
Ca si alti antreprenori online de succes, Matt Drudge si-a dat seama imediat de modul in care web-ul difera de alte medii (milioane de surse la un link distanta). Asa ca s-a gandit cum sa profite de acest lucru. Iar de atunci nu a mai facut altceva.
Dupa 14 ani, putem spune ca este cel mai important om de pe web. Deoarece link-urile, comentariile la titluri si referintele de trafic reprezinta o forma de influenta, suntem indreptatiti sa spunem ca Matt Drudge este, de asemenea, si unul dintre cei mai mari influentatori din lume.
Cum a rezistat Drudge in top
Pentru majoritatea site-urilor mari de stiri, aproximativ 60% din trafic este obtinut prin forte proprii. Oamenii vin direct catre... mai mult
Luni, 16 Mai 2011, ora 11:54