De ce nu mai fac românii copii. Sărăcia și emanciparea femeii contribuie la declinul demografic

Marti, 10 August 2021, ora 21:30
720 citiri
De ce nu mai fac românii copii. Sărăcia și emanciparea femeii contribuie la declinul demografic
Româncele amână momentul nașterii/ FOTO Pixabay

Lipsa de perspectivă, lipsa de educație sanitară, mediul politic instabil precum și lipsa puterii economice sunt doar câteva dintre motivele pentru care românii aleg să nu facă mai mult de un copil.

Ultimele cifre furnizate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că declinul demografic din țara noastră se adâncește, în condițiile în care sporul natural se menține negativ, cu mai puțini copii născuți în luna iunie 2021 comparativ cu luna iunie 2020.

Decese pe bandă rulantă din cauza pandemiei

De asemenea, luna martie 2021 a reprezentat a treia mare creștere a numărului de decese, în contextul pandemiei, subliniază documentul citat.

"În momentul în care numărul de decese e mai mare decât numărul de nașteri avem spor demografic negativ, iar populația scade. Nu numai că ne împuținăm dar devenim din ce în ce mai bătrâni, iar piramida vârstelor se inversează. Adică în loc să ai bază solidă, respectiv populație tânără în baza piramidei, avem un număr foarte mic de tineri", a declarat pentru Ziare.com sociologul Gelu Duminică.

Numărul de copii a scăzut dramatic

Speranța de viață a crescut mult în România, ceea ce înseamnă că românii mor mai târziu decât acum 15 ani, datorită accesului la asistență medicală și medicamente. Cu toate acestea, calitatea vieții din România nu îi convinge pe tineri să dea naștere la mai mult de un copil.

"Într-adevăr și numărul de copii a scăzut dramatic. Noi plătim și acum tributul politicii prenataliste din anii '70. Ca să ai spor demografic pozitiv, trebuie să faci trei copii, ceea ce înseamnă că numărul familiilor cu mai mult de doi copii este din ce în ce mai mic", a completat Gelu Duminică.

Ce a dus la sporul demografic negativ

Sunt mai multe cauze care au dus la un spor demografic negativ. De pildă, cifrele INS arată că în luna iunie 2021 s-au născut 14.877 copii, cu peste 600 mai puțini decât în iunie 2020.

"În primul rând, numărul de avorturi este foarte mare în România. În al doilea rând, nu avem educație sanitară. Poate cel mai important aspect e legat de calitatea vieții. Românii fac copii dar nu în țară, ci acolo unde migrează, pentru că mediul din România nu mai este considerat un mediu propice dezvoltării copiilor. Sau, dacă fac copii, se opresc la unul", a mai spus Gelu Duminică.

Femeile amână vârsta la care nasc

De asemenea, lipsa infrastructurii, put ...citeste mai departe despre "De ce nu mai fac românii copii. Sărăcia și emanciparea femeii contribuie la declinul demografic" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#Romania, #romance, #nastere, #declin demografic, #cauze declin demografic , #Stiri Administratie