Tot ce trebuie sa stii despre certificatul verde digital. Cum se obtine si cum te ajuta sa calatoresti

Vineri, 25 Iunie 2021, ora 11:30
1237 citiri
Tot ce trebuie sa stii despre certificatul verde digital. Cum se obtine si cum te ajuta sa calatoresti
Certificatul verde digital, operational in Romania din 1 iulie FOTO Unsplash

Premierul Florin Citu a anuntat joi, 24 iunie, ca incepand cu 1 iulie, certificatul verde digital va fi operational in Romania. Acest certificat este deja disponibil in mai multe tari, iar Comisia Europeana a transmis ce este documentul, cum se obtine si cum va facilita calatoriile.

Ce este certificatul verde digital?

Certificatul digital atesta faptul ca persoana in cauza fie a fost vaccinata impotriva COVID-19, fie s-a testat si are un rezultat negativ, fie a trecut prin boala si s-a recuperat.

Certificatul digital va fi disponibil si in format electronic, si tiparit, va contine un cod QR, va fi gratuit, tradus in limba nationala si in engleza si va fi valabil in toate tarile membre Uniunii Europene.

Cum se obtine certificatul?

Fiecare tara in parte este responsabila de emiterea certificatului. Acesta ar putea fi emis, de exemplu, de centrele de testare, de autoritatile sanitare sau printr-un portal online. In plus, statele membre au convenit asupra unui design comun, astfel incat sa fie usor de recunoscut.

Atat versiunea digitala, cat si cea tiparita vor avea un cod QR si un sigiliu digital pentru a garanta autenticitatea certificatului.

Cum va ajuta certificatul sa calatoriti

Acest certificat va fi acceptat in toate statele membre ale Uniunii Europene si va permite ca posibile restrictii aflate in vigoare sa fie ridicate in mod coordonat.

Cu alte cuvinte, in timpul calatoriei, persoana care are certificatul ar trebui sa fie scutita de restrictiile privind libera circulatie, cu exceptia cazului in care acestea sunt absolut necesare pentru sanatatea cetatenilor.

Totusi, daca, de exemplu, o mutatie provoaca ingrijorare si pune in pericol un stat, acesta ar trebui sa anunte Comisia Europeana, astfel incat decizia de a impune restrictii calatorilor chiar daca au certificatul digital sa fie justificata.

Cum functioneaza certificatul

Certificatul digital va contine un cod QR si o semnatura digitala.

Atunci cand se verifica, se scaneaza codul QR si se verifica semnatura.

Fiecare organism care emite certificatul (spital, centru de testare, autoritate sanitara etc) are propria sa cheie de semnatura digitala, iar toate acestea se stocheaza intr-o baza de date in fiecare tara.

Comisia Europeana a creat un portal in care va putea verifica autenticitatea semnaturilor. Totusi, a dat asigurari ca datele personale ale oamenilor nu vor ajunge in acest portal.

Intrebari frecvente

Cetatenii care nu s-au vaccinat pot sa ca ...citeste mai departe despre "Tot ce trebuie sa stii despre certificatul verde digital. Cum se obtine si cum te ajuta sa calatoresti" pe Ziare.com

Start Up Nation vine în acest an cu un buget de 400 milioane euro. Când va fi deschis programul
Start Up Nation vine în acest an cu un buget de 400 milioane euro. Când va fi deschis programul
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Adrian Câciu, a anunțat că 400 de milioane de euro vor fi disponibile pentru Start Up Nation 2024, pentru IMM-uri. Această sumă...
Investiție de 400 de milioane de euro, într-o fabrică de pulberi pentru muniție în România, cu sprijinul Uniunii Europene
Investiție de 400 de milioane de euro, într-o fabrică de pulberi pentru muniție în România, cu sprijinul Uniunii Europene
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, duminică seara, că România va avea cea mai modernă fabrică de pulberi pentru muniţie, la care va fi partener şi Uniunea Europeană. Şeful...
#certificat verde digital, #Uniunea Europeana, #Calatorii, #Covid 19 , #Stiri Administratie