Premierul Florin Citu a anuntat joi, 24 iunie, ca incepand cu 1 iulie, certificatul verde digital va fi operational in Romania. Acest certificat este deja disponibil in mai multe tari, iar Comisia Europeana a transmis ce este documentul, cum se obtine si cum va facilita calatoriile.
Ce este certificatul verde digital?
Certificatul digital atesta faptul ca persoana in cauza fie a fost vaccinata impotriva COVID-19, fie s-a testat si are un rezultat negativ, fie a trecut prin boala si s-a recuperat.
Certificatul digital va fi disponibil si in format electronic, si tiparit, va contine un cod QR, va fi gratuit, tradus in limba nationala si in engleza si va fi valabil in toate tarile membre Uniunii Europene.
Cum se obtine certificatul?
Fiecare tara in parte este responsabila de emiterea certificatului. Acesta ar putea fi emis, de exemplu, de centrele de testare, de autoritatile sanitare sau printr-un portal online. In plus, statele membre au convenit asupra unui design comun, astfel incat sa fie usor de recunoscut.
Atat versiunea digitala, cat si cea tiparita vor avea un cod QR si un sigiliu digital pentru a garanta autenticitatea certificatului.
Cum va ajuta certificatul sa calatoriti
Acest certificat va fi acceptat in toate statele membre ale Uniunii Europene si va permite ca posibile restrictii aflate in vigoare sa fie ridicate in mod coordonat.
Cu alte cuvinte, in timpul calatoriei, persoana care are certificatul ar trebui sa fie scutita de restrictiile privind libera circulatie, cu exceptia cazului in care acestea sunt absolut necesare pentru sanatatea cetatenilor.
Totusi, daca, de exemplu, o mutatie provoaca ingrijorare si pune in pericol un stat, acesta ar trebui sa anunte Comisia Europeana, astfel incat decizia de a impune restrictii calatorilor chiar daca au certificatul digital sa fie justificata.
Cum functioneaza certificatul
Certificatul digital va contine un cod QR si o semnatura digitala.
Atunci cand se verifica, se scaneaza codul QR si se verifica semnatura.
Fiecare organism care emite certificatul (spital, centru de testare, autoritate sanitara etc) are propria sa cheie de semnatura digitala, iar toate acestea se stocheaza intr-o baza de date in fiecare tara.
Comisia Europeana a creat un portal in care va putea verifica autenticitatea semnaturilor. Totusi, a dat asigurari ca datele personale ale oamenilor nu vor ajunge in acest portal.
Intrebari frecvente
Cetatenii care nu s-au vaccinat pot sa ca ...citeste mai departe despre "Tot ce trebuie sa stii despre certificatul verde digital. Cum se obtine si cum te ajuta sa calatoresti" pe Ziare.com