Aprecierea dolarului si fuga capitalurilor de pe pietele emergente ar putea conduce la o noua criza financiara "majora", sustine miliardarul George Soros, care a avertizat totodata ca Uniunea Europeana se confrunta cu o iminenta criza existentiala.
Abandonarea acordului nuclear cu Iranul si distrugerea aliantei transatlantice dintre UE si SUA "vor avea efecte negative asupra economiei europene si vor provoca si alte dislocari", inclusiv devalorizarea monedelor statelor emergente, a avertizat marti George Soros intr-un discurs pronuntat la reuniunea anuala a Consiliului european pentru relatii internationale, un centru de reflexie cu sediul la Paris.
"Am putea sa ne indreptam spre o noua criza financiara majora", a spus Soros, citat de Bloomberg.
Avertismentul lui vine intr-un context in care randamentele pentru obligatiunile italiene au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, iar mari economii emergente precum Turcia si Argentina au probleme in a rezolva consecintele provocate de o inflatie galopanta.
Si Vladimir Putin prevede o criza economica asa cum lumea n-a mai vazut pana acum. De unde porneste totul
Tot ceea ce putea sa mearga prost in UE a mers prost
In ceea ce priveste Uniunea Europeana, George Soros a apreciat ca Europa se confrunta cu o criza existentiala. "Tot ceea ce putea sa mearga prost a mers prost", a spus miliardarul referindu-se la criza refugiatilor si politicile de austeritate care au adus la putere partidele populiste,... mai mult
Marti, 29 Mai 2018, ora 15:54
Comentariile miliardarului american George Soros referitoare la criza din China i-au scos din sarite pe oficialii de la Beijing, care au tinut sa-i atraga atentia omului de afaceri ca nu are nicio sansa de reusita cu eventuale speculatii valutare facute pe seama yuanului sau a dolarului din Hong Kong.
"Provocarea lui Soros de a miza impotriva yuanului si a dolarului din Hong Kong nu are sanse de succes, fara nicio indoiala", a explicat un oficial guvernamental de la Beijing, citat de Market Watch.
Profetul crizelor valutare
Soros si-a facut un renume de maestru al speculatiilor pe piata valutara realizate exact inainte de producerea unor crize regionale.
Primul exemplu il reprezinta predictia emisa in 1992 privind deprecierea lirei sterline, chestiune care a dus la retragerea monedei britanice din mecanismul de schimb valutar european.
In 1997, George Soros a atras atentia asupra slabiciunii manifestate de bahtul tailandez exact inaintea declansarii crizei din Asia care a adus cateva economii din regiune in pragul incapacitatii de plata.
Acum, desi nu a pariat direct impotriva celor doua monede aflate in circulatie in China, reputatia sa de investitor care a pus in genunchi Banca Angliei pare sa fi fost de ajuns pentru a da alarma in randul membrilor guvernului de la Beijing.
Ziarele din China, care au preluat opinia oficialului din guvern, au folosit titluri de genul "Razboi impotriva valutei chineze? Ha, ha, ce gluma buna!", iar in texte se fac... mai mult
Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 14:00
Miliardarul american George Soros crede ca pietele financiare ar putea inregistra o cadere similara cu ultima criza economica petrecuta in urma cu 8 ani. Investitorul se arata ingrijorat de influenta nefasta pe care China o poate avea asupra lumii.
Aflat in Sri Lanka pentru a participa la un forum economic, Soros a declarat ca, in acest moment, China se zbate sa gaseasca un model de dezvoltare si transfera o mare parte din instabilitatea sa financiara catre restul pietelor de pe glob, relateaza CNBC.
Intr-un interviu acordat presei locale, Soros mentioneaza ca mediul economic actual ii aminteste de "criza pe care am avut-o in 2008".
"China are o problema mare in a-si ajusta economia. Pot spune ca se indreapta direct spre o criza financiara", a afirmat George Soros intr-un interviu acordat ziarului Sunday Times in Sri Lanka.
Nisipuri miscatoare
Declaratia sa vine in contextul in care tranzactiile de pe piata de capital din China au fost suspendate pentru a doua oara in patru zile, transmitand valuri de nesiguranta pe celelalte piete din Asia, dar si pe bursele din Europa si Statele Unite.
China a bifat cea mai de succes poveste economica a ultimilor trei decenii, dar pasii facuti spre un nou model economic bazat pe consumul intern si o piata deschisa s-ar putea dovedi un risc asumat prea repede de Beijing.
Prabusirea pietei de capital din China este un fenomen care a debutat inca din vara anului trecut, iar eforturile autoritatilor de a stabiliza... mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2016, ora 14:55
Criza din Grecia va atinge punctul culminant in toamna, dupa ce un nou guvern nu va reusi sa respecte conditiile acordului de ajutor extern, si este putin probabil ca Germania si Bundesbank sa-si asume rolul de lider pentru a scoate zona euro din criza, afirma miliardarul George Soros.
Dupa cele trei luni, va fi prea tarziu pentru ca Germania, cea mai mare economie a zonei euro, sa ia masurile de iesire din criza, a spus Soros, citat de cotidianul New York Times.
Criza din zona euro ameninta sa distruga Uniunea Europeana si sa impinga Europa intr-un "deceniu pierdut", similar Americii Latine in anii '80, a spus el. Prezent la o conferinta pe teme economice la Trento, Italia, Soros a definit situatia grava a euro ca o criza a datoriilor suverane, interconectata strans cu o criza a sistemului bancar.
"O soarta similara cu cea a Americii Latine asteapta acum Europa. Asta este responsabilitatea pe care trebuie sa o constientizeze Germania si celelelate state creditoare. Dar nu este niciun semn ca s-ar intampla asa ceva", a afirmat miliardarul.
Soros a declarat ca se asteapta ca alegerile din Grecia sa conduca la un guvern dispus sa respecte conditiile din acordul de ajutor financiar extern, insa noul executiv se va afla in imposibilitatea de a face acest lucru.
"Criza din Grecia ar putea atinge punctul culminant in toamna. Pana la acel moment, economia germana va incetini, astfel ca va fi si mai dificil decat in prezent pentru cancelarul Angela Merkel sa... mai mult
Duminica, 03 Iunie 2012, ora 18:41
Colapsul monedei euro si al Uniunii Europene ar avea consecinte catastrofale pentru sistemul financiar globar, a afirmat investitorul miliardar George Soros.
"Astazi, moneda euro pune in pericol coeziunea politica a Uniunii Europene" a declarat George Soros pentru Business Line, declaratie preluata de Reuters.
Acesta a precizat ca daca moneda euro se va prabusi, acest lucru va conduce la destramarea Uniunii Europene, ceea ce ar fi catastrofic, nu numai pentru Europa, ci si pentru sistemul financiar mondial.
Criza zonei euro este mult mai grava si mai amenintatoare decat criza din 2008, a mai adaugat miliardarul.
Pe termen scurt, unele din tarile zonei euro ar trebui sa ia mai multe masuri de austeritate din cauza dezechilibrelor dintre creditori si tarile debitoare, a afirmat Soros.
"Din pacate, liderii europeni nu au rezolvat criza financiara acuta iar situatia pare sa se deterioreze. Si nu e deloc clar ca zona euro va aveao solutie", a concluzionat Soros. mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 09:18
George Soros a intocmit o lista de sapte pasi prin care Europa poate scapa de criza datoriilor suverane.
Sfaturile au aparut luni in publicatia Financial Times.
1. Statele membre din zona euro trebuie sa cada de acord pentru adoptarea unui nou tratat european care sa impuna o politica fiscala comuna. Trebuie sa apeleze la Banca Centrala Europeana(BCE), care sa colaboreze cu Fondul European pentru Stabilitate Financiara (EFSF) si sa rezolve criza financiara. BCE va asigura lichiditatile iar fondul va accepta riscurile.
2. Dupa realizarea primului pas, EFSF va prelua obligatiunile Greciei, detinute in prezent de BCE si Fondul Monetar International. Acest lucru va restabili cooperarea dintre BCE si guvernele din zona euro si va permite reducerea datoriei Greciei cu ajutorul fondului de salvare.
3. EFSF va putea garanta ulterior sistemul bancar si nu obligatiuni de stat. Recapitalizarea va fi amanata, dar va ramane o problema care trebuie rezolvata, lucru acceptat de Germania si mult mai folositor Frantei decat o recapitalizare imediata.
4. In schimbul ajutorului oferit, marile banci vor accepta termenii impusi de BCE, care va lucra de partea guvernelor. Cei care refuza, nu vor avea acces la imprumuturile cu cost redus oferite de banca centrala.
5. BCE va desemna inspectori care sa controleze bancile pentru evitarea miscarilor riscante. Astfel va fi indepartata una dintre sursele principale ale tensiunii creditelor si se va asigura stabilitatea pietelor financiare.... mai mult
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 12:00
Presa occidentala aduce in atentie din ce in ce mai des ideea unui colaps iminent in Europa, pe fondul crizei datoriilor suverane pornite de Grecia, care a atras acum mai multi giganti financiari.
Ziarul Financiar a reunit cele mai socante citate despre situatia actuala a economiei mondiale, de la oameni de afaceri sau politicieni aflati in mijlocul evenimentelor.
George Soros: "Pietele financiare indreapta lumea spre o alta Mare Depresie, cu efecte politice incalculabile. Autoritatile, mai ales cele din Europa au pierdut controlul situatiei".
Mohammed El-Erian, CEO al fondului de investitii PIMCO, despre bancile franceze: "Clientii mari de pe retail, alaturi de clientii institutionali si cei de pe investitii vor parasi banca. Europa va fi aruncata intr-o criza in toata regula care agraveaza criza datoriilor suverane si umbreste semnificativ perspectivele economiei globale".
Attila Szalay-Berzeviczy, director la divizia de investitii a UniCredit: "Singura intrebare este cat timp vor mai putea actiunile zadarnice al BCE si UE sa sustina starea Greciei".
Stefan Homburg, directorul Institutului German pentru Finante Publice: "Euro se apropie de sfarsitul urat. Colapsul Uniunii Monetare pare acum inevitabil". mai mult
Marti, 04 Octombrie 2011, ora 08:37
Miliardarul George Soros a avertizat joi, intr-o conferinta organizata la Viena, ca criza financiara este departe de a se fi incheiat, pentru ca masurile luate pe termen scurt sunt opusul a ceea ce trebuie facut pe termen lung, ceea ce alimenteaza riscul unei noi recesiuni, precizeaza NewsIn."In retrospectiva, colapsul pare un vis urat", a declarat el intr-un discurs rostit la Institutul pentru finante internationale de la Viena, relateaza MoneyControl."Colapsul sistemului financiar este real, iar criza este departe de a se fi incheiat, de fapt abia am intrat in actul doi, cand pietele financiare au inceput sa isi piarda increderea in credibilitatea statelor. Grecia si euro ocupa centrul scene, dar efectele pot fi simtite in intreaga lume", a subliniat Soros.
Soros a avertizat ca situatia aminteste de anii '30.
"Multe guverne trebuie sa isi reduca datoria sub presiunea pietelor financiare. Acest lucru risca sa impinga economia globala intr-o dubla recesiune", a afirmat el.
Pe de alta parte, oficiali bancari au declarat ca reformele de reglementare a bancilor se misca in general in directia corecta, dar au avertizat ca schimbarile ar putea avea un impact negativ asupra cresterii economice si asupra crearii de locur de munca, daca nu sunt aplicate corect, potrivit Bloomberg.Oficialii, condusi de seful Deutsche Bank Josef Ackermann, au subliniat ca este importanta sa nu fie grabita implementarea lor, pentru a asigura o buna coordonare. De asemenea, ei au atras atentia ca... mai mult
Vineri, 11 Iunie 2010, ora 09:52
Criza financiara indeamna statele care folosesc moneda unica sa ramana in zona euro, a declarat luni investitorul miliardar George Soros, care a subliniat ca natiunile din afara uniunii monetare se confrunta cu probleme serioase, relateaza Reuters.
In timp ce resursele suplimentare ale Fondului Monetar International (FMI) ajuta la stabilizarea pietelor est-europene afectate de criza, Soros este de parere ca tarile Baltice inca se confrunta cu "probleme serioase".
"Germania, cel mai rezervat stat in ceea ce priveste finantarea celorlalte tari europene, a recunoscut ca are, de asemenea, o responsabilitate fata de noile state membre", a mai spus Soros.
Germania a fost una dintre cele mai rezervate economii in fata cererilor Statelor Unite de crestere a cheltuielilor pentru stimuli fiscali, in vederea sustinerii economiei globale si temperarii crizei internationale.
Soros a spus recent ca statele din Europa de Est sunt principalele candidate pentru sprijin financiar din partea Fondului Monetar International (FMI).
FMI a acordat in 26 martie un imprumut de trei miliarde de euro Serbiei, a doua zi dupa ce a oferit, impreuna cu Banca Mondiala si cu Uniunea Europeana, un imprumut de 20 de miliarde de euro Romaniei si dupa ce a deblocat a doua transa a ajutorului sau de 11,8 miliarde de euro pentru Ungaria.
Liderii G20 decis recent triplarea resurselor FMI la 750 miliarde de dolari, permit FMI sa emita Drepturi Speciale de Tragere (DST) in valoare de 250 miliarde de dolai si sa... mai mult
Luni, 06 Aprilie 2009, ora 17:30