Solutia lui Soros pentru liderii europeni: Folositi Bazooka!

Sambata, 05 Noiembrie 2011, ora 11:55
5837 citiri
Solutia lui Soros pentru liderii europeni: Folositi Bazooka!

Miliardarul George Soros le recomanda liderilor europeni sa foloseasca "bazooka pe care o au la indemana" pentru a opri criza datoriilor din zona euro si pentru a limita efectele acesteia pe plan mondial.

In opinia lui Soros, Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa ofere bancilor garantii, care sa le permita sa faca fata falimentului, in loc sa le recapitalizeze, se arata intr-un interviu Reuters.

Miliardarul este de parere ca recapitalizarea bancilor, cu mai mult de 100 de miliarde de euro nu va fi un semnal "suficient de convigator pentru piete, intrucat suma este prea mica".

Pe de alta parte, daca aceste datorii vor fi garantate prin Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF), pietele isi vor da seama ca BCE are suficienta lichiditate, iar investitorii vor deveni mai optimisti.

Soros mai spune ca s-ar rezolva doar 50% din criza prin acordarea de garantii bancilor, pentru ca acestea vor mentine creditarea.

Miliardarul american este de parere ca statul italian ar trebui sa inceapa sa emita titluri de stat, iar bancile sa iti mentina plasamentele in bondurile italiene, pentru ca in acest fel se va obtine mai multa lichiditate, avand in vedere ca bancile vor putea vinde inapoi plasamentele bancilor centrale, oricand.

George Soros a mai dat, pe 24 octombrie, o serie de sfaturi pentru solutionarea crizei din zona euro. Printre acestea se numarau adoptarea unei noi politici fiscale comune, colaborarea dintre BCE si EFSF si amanarea recapitalizarii bancilor.

Dupa realizarea primului pas, EFSF va prelua obligatiunile Greciei, detinute in prezent de BCE si Fondul Monetar International. Acest lucru va restabili cooperarea dintre BCE si guvernele din zona euro si va permite reducerea datoriei Greciei cu ajutorul fondului de salvare.

EFSF va putea garanta ulterior sistemul bancar si nu obligatiuni de stat. Recapitalizarea va fi amanata, dar va ramane o problema care trebuie rezolvata, lucru acceptat de Germania si mult mai folositor Frantei decat o recapitalizare imediata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#George Soros criza zona euro, #George Soros Europa , #Criza financiara