Solutiile lui George Soros pentru iesirea Europei din criza

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 12:00
1921 citiri
Solutiile lui George Soros pentru iesirea Europei din criza
Sursa: bloombiz.ro

George Soros a intocmit o lista de sapte pasi prin care Europa poate scapa de criza datoriilor suverane.

Sfaturile au aparut luni in publicatia Financial Times.

1. Statele membre din zona euro trebuie sa cada de acord pentru adoptarea unui nou tratat european care sa impuna o politica fiscala comuna. Trebuie sa apeleze la Banca Centrala Europeana(BCE), care sa colaboreze cu Fondul European pentru Stabilitate Financiara (EFSF) si sa rezolve criza financiara. BCE va asigura lichiditatile iar fondul va accepta riscurile.

2. Dupa realizarea primului pas, EFSF va prelua obligatiunile Greciei, detinute in prezent de BCE si Fondul Monetar International. Acest lucru va restabili cooperarea dintre BCE si guvernele din zona euro si va permite reducerea datoriei Greciei cu ajutorul fondului de salvare.

3. EFSF va putea garanta ulterior sistemul bancar si nu obligatiuni de stat. Recapitalizarea va fi amanata, dar va ramane o problema care trebuie rezolvata, lucru acceptat de Germania si mult mai folositor Frantei decat o recapitalizare imediata.

4. In schimbul ajutorului oferit, marile banci vor accepta termenii impusi de BCE, care va lucra de partea guvernelor. Cei care refuza, nu vor avea acces la imprumuturile cu cost redus oferite de banca centrala.

5. BCE va desemna inspectori care sa controleze bancile pentru evitarea miscarilor riscante. Astfel va fi indepartata una dintre sursele principale ale tensiunii creditelor si se va asigura stabilitatea pietelor financiare.

6. Cat despre cealalta problema majora - instabilitatea unor guverne sa se imprumute la rate rezonabile - BCE va scadea dobanda de politica monetara, incurajand guverne sa ofere certificate de trezorerie. Bancile isi vor pastra lichiditatile sub forma certificatelor emise de guverne, in locul depozitelor la BCE. Riscurile sunt asigurate de EFSF, iar banca centrala va putea opri cumpararile libere de pe piata. Acesti factori le vor permite tarilor ca Italia sa se imprumute pe termen scurt la un pret mic, in timp ce BCE nu se va imprumuta la guverne si nu va tipari bani. Tarile creditoare pot indirect sa ii impuna disciplina Italiei, controland nivelul pana la car Roma se poate imprumuta pe termen scurt.

7. Pietele vor reactiona pozitiv prin prisma faptului ca autoritatile sunt unite si au suficiente fonduri la dispozitie. In curand, Italia se va putea imprumuta din piata la preturi rezonabile. Bancile pot fi recapitalizate iar statele din zona euro pot cadea de acord asupra unei politici fiscale comune intr-un mediu mai stabil.

George Soros este economist si om de afaceri american, originar din Ungaria. Este unul dintre cei mai bogati oameni din lume, avand in 2010 o avere de 14 miliarde de euro, potrivit revistei Forbes.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#solutii Soros criza Europa, #sfaturi criza George Soros, #idei George Soros, #declaratii George Soros , #Afaceri