Zona euro "clocoteste". Membrii G20, presati sa ofere solutii

Duminica, 25 Septembrie 2011, ora 08:07
2630 citiri
Zona euro "clocoteste". Membrii G20, presati sa ofere solutii

Grupul membrilor G20 a promis ca vor elabora un plan pentru a combate riscurile crescute care ameninta Europa, grav afectata de criza datoriilor suverane.

Ministrii de finante si sefii bancilor centrale din tarile bogate si cele emergente din G20 s-au angajat la "un raspuns ferm si coordonat la nivel international pentru a aborda provocarile cu care se confrunta economia globala" si au promis, la Washington, o solutie la actuala criza.

In plus, reprezentantii celor mai puternice 20 de economii din lume au anuntat ca vor continua sa sustina cresterea economica, inclusiv prin intermediul bancilor lor centrale.

„Declaratiile verbale, fara nicio actiune concreta nu sunt convingatoare”, a tinut sa sublinieze Joe Lau, un economist din cadrul Societe Generale.

Acesta a mai adaugat ca invesitorii asteapta, acum, un pachet de masuri viabile si credibile din partea factorilor de decizie politica.

In plus, crede Joe Lau, avand in vedere gradul ridicat de nervozitate pe piete si incertitudinea cu care se confrunta in fiecare zi, asteptarea investitorilor este perfect justificata.

Reprezentantii zonei euro au promis, in declaratia G20, ca vor creste flexibilitatea mecanismului european de stabilitate financiara si „maximizarea impactului sau”, pana la intalnirea urmatoare, programata pentru perioada 14-15 octombrie.

Functionarii G20 au identificat, printre amenintarile la adresa cresterii economice, „fragilitatea sistemului financiar” si „riscurile sporite de scadere economica din cauza datoriilor suverane”.

Acestia au precizat ca se vor asigura ca bancile dispun de capital adecvat si ca au acces la lichiditati, pe masura ce combat „slabiciunea economica” inregistrata pe plan mondial.

Increderea consumatorilor in economia SUA a scazut, saptamana trecuta, pana la cel mai mic punct inregistrat de la finalul perioadei recesiunii din 2009. Mai mult decat atat, productia companiilor s-a redus, pentru prima data, in ultimii doi ani, puncteaza Bloomberg.

FedEX Corp, un gigant american, care furnizeaza bunuri de la documente financiare pana produse farmaceutice, si-a diminuat previziunile referitoare la profitul anul, in contextul in care cererea din SUA si Asia a scazut.

„Zona periculoasa”

Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a declarat ca lumea se afla intr-o zona periculoasa.

Afirmatia sa pare sustinuta de declaratiile facute de Mohamed El-Erian, CEO la Pacific Investment Management Co, si de cele anuntate de reprezentantii Royal Bank of Scotland Group Plc.

In timp ce primul crede ca „o noua criza financiara este pe cale sa izbucneasca”, ceilalti anticipeaza ca o recesiune in zona euro va incepe in trimestrul al patrulea.

Autoritatile europene au atras foarte multe critici, din partea analistilor, pentru ca nu au reusit sa furnizeze o solutie la criza datoriilor inceputa in Grecia, in urma cu doi ani, si care s-a extins apoi in toata Europa.

Portugalia si Irlanda au solicitat planuri de salvare, iar speculatorii au amenintat ca vor renunta la obligatiunile din Italia si Spania.

La Washington, oficialii din China si Japonia, a doua si a treia cele mai mari economii ale lumii, au indicat ca sprijinul lor pentru Europa va avea limite si ca regiunea trebuie sa isi rezolve singura problemele legate de criza datoriilor.

Banca Centrala Europana poate actiona pentru a limita riscurile ce ameninta cresterea economica, mai ales ca in luna urmatoare, cel mai probabil, datele vor fi dezamagitoare.

Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, a prezis ca Europa va actiona „cu mai multa forta” si ca se va implica mai mult pentru a scapa de probleme.

#criza, #criza datorii suverane, #euro, #g20, #grecia, #zona euro , #stiri Societe Generale