Cine sunt oamenii care conduc lumea financiara

Joi, 13 Iunie 2013, ora 14:17
7107 citiri
Cine sunt oamenii care conduc lumea financiara

Finantele conduc lumea, iar un cutremur pe Wall Street se resimte pe toate continentele. In cinci ani de zile, criza financiara a schimbat vietile multor oameni, insa exista o constanta in tot acest haos aparent: cativa oameni se imbogatesc orice se intampla. Business24 iti prezinta topul conducatorilor lumii financiare: doi evrei si un american.

Locul 3: Carl Icahn

Avere: 21 de miliarde de dolari

Carl Icahn s-a nascut in New York. Tatal sau era cantaret la sinagoga, iar mama profesoara. A urmat cursurile scolii de stat si apoi a intrat la Princeton, unde a studiat filosofie. A mai avut cateva tentative de cariera in domenii precum medicina sau armata, pana sa-si identifice pasiunea pentru investitii, relateaza Bloomberg.

Icahn investeste in domenii diverse, precum cazinouri, imobiliare, informatica si biotech. Aproape jumatate din avere a fost facuta prin investitii in actiuni. Cele mai profitabile companii au fost producatorul de gaze naturale El Paso sau cel de componente auto Federal Mogul. Mai detine pachete importante de actiuni in companii de telecomunicatii XO Holdings si feroviare (ACF).

Omul de afaceri detine 95% din compania Icahn Enterprises, o companie listata, prin intermediul careia detine 77% din Federal Mogul, 65% din Tropicana Casinos, 56% din American Railcar si altele. Doar dividendele au generat venituri de 37 de milioane de dolari in 2012.

Aproape jumatate din avere este investita in Icahn Holdings, un fond de investitii al carui acces pentru investitori straini a fost limitat in 2011. Fondul gestioneaza circa 3,3 miliarde de dolari in numele Icahn Enterprises. In plus, Icahn mai investeste si prin intermediul unei companii denumite High River.

Locul 2: George Soros

Avere: 23 de miliarde de dolari

Abilitatea de anticipare defineste viata lui George Soros. Tatal sau, evreu, a anticipat problemele pe care nazistii le vor aduce in Ungaria si a creat identitati false pentru fiul in varsta de 13 ani si restul familiei.

Mai tarziu, Soros a anticipat trenduri macroeconomice care l-au imbogatit. Pana in 1973, omul de afaceri stransese deja 12 milioane de dolari cu care deschide Wuantum Fund, unul dintre cele mai mari fonduri de investitii din lume. Compania avea sa valoreze 22 de miliarde de dolari in 1998. Acum insa, batranul Soros frecventeaza mai mult petrecerile de caritate decat biroul, lasand majoritatea atributiilor in grija fiilor sai.

In acest moment, circa 85% din activele companiei, estimate la 27 de miliarde de dolari, sunt detinute de Soros. Totusi, omul de afaceri a donat, incepand cu 1979, peste opt miliarde de dolari, pentru cauze precum combaterea saraciei si promovarea democratiei.

Recunoscut pentru pariuri riscante pe trenduri macroeconomice si miscari ale pietei financiare, fondul de investitii detinut de Soros beneficia de surplus de lichiditate la mijlocul lui 2011, cand recesiunea atingea apogeul. El a returnat banii investitorilor pentru a castiga mai multa libertate de miscare. Compania administreaza acuum doar averea propriei familii, investitiile unor rude si cateva miliarde de dolari care apartin organizatiilor de caritate pe care le detine.

Locul 1: Warren Buffett

Avere: 60 de miliarde de dolari

Warren Buffett s-a nascut in Nebraska, in familia unui politician american. El a demonstrat inca de copil un interes deosebit pentru bani. A vandut, din usa in usa, ziare si bomboane si a completat prima declaratie de venituri la 13 ani. Este cel mai bogat om din lumea financiara si ocupa locul trei in topul general al milionarilor, realizat de Bloomberg. Buffett a promis, insa, ca va "scapa" de cea mai mare parte a averii sale, prin intermediul actiunilor de caritate.

Warren Buffett conduce Berkshire Hathaway, o companie listata care detine mai multe business-uri in domenii diverse precum asigurari (Geico), productie (Clayton Homes), energie (MidAmerican Energy, Lubrizol) si servicii (NetJets). De asemenea, compania detine pachete de actiuni la companii precum Coca-Cola, American Express, Procter&Gamble si Walls Fargo.

Majoritatea averii lui Buffett a fost acumulata cu ajutorul companiei Berkshire Hathaway, unde detine 350.000 de actiuni clasa A si 3,5 mlioane de actiuni clasa B. Pe langa investitiile in Berkshire Hathaway, Buffett mai detine probabil peste 600 de milioane de dolari bani gheata.

In 2010, el a raportat un venit brut de 62,9 milioane de dolari, platind taxe de 17%, dupa ce a dedus 23 de milioane de dolari care ar fi fost oferiti in scopuri caritabile si pentru taxe locale. In scrisoarea dedicata actionarilor in 2011, el a marturisit ca 98% din avere este investita in actiunile Berkshire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#top bogati lumea financiara, #top lumea financiara, #top bancheri , #Stiri Banci