Daianu: Europa ar trebui sa-si tripleze zidul de protectie in lupta cu criza

Marti, 17 Aprilie 2012, ora 12:08
1700 citiri
Daianu: Europa ar trebui sa-si tripleze zidul de protectie in lupta cu criza
Daniel Daianu, economist, fost ministru al Finantelor/ Sursa foto: Zf.ro

Fondul temporar de salvare al statelor europene, ridicat in urma cu doua saptamani, la 800 miliarde de euro este insuficient. Acesta ar trebui sa fie aproape triplu, a declarat economistul Daniel Daianu, pentru Business 24.

Chiar daca solutia pentru iesirea Europei din criza nu este continuarea creditarii statelor cu probleme, zidul de protectie, adica Mecanismul Permanent de Stabilitate, ar trebui sa fie aproape triplu fata de valoarea pe care o are in acest moment, potrivit lui Daianu.

"Mecanismul de Stabilitate Europeana ar trebui sa aiba o dotare financiara mult peste ce are acum, valoarea actuala fiind foarte mica in raport cu situatia din zona euro", a declarat Daianu. "Acest firewall european ar trebui sa fie de cel putin 2.000 miliarde de euro. Aceasta dotare ar avea o functie care ar detensiona pietele si ar reduce apetitul investitorilor de a realiza presiuni".

La sfarsitul lunii trecute, guvernele europene au cazut de acord asupra valorii totale a Mecanismului Permanent de Stabilitate, de 800 miliarde de euro, suma ce include cele 300 de miliarde destinate ajutarii Greciei, Irlandei si Portugaliei.

Acest zid de protectie nu contine si restul de 240 miliarde euro ramase in cuferele Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara (FESF), fondul temporar de salvare a statelor europene. Astfel, puterea de creditare a UE se ridica la peste 700 miliarde euro.

Problema Europei: discrepanta

Dupa parerea lui Daianu, cea mai mare problema a Europei este dezechilibrul intern.

"Tarile din sud sunt mult mai putin competitive in raport cu cele din nord", spune economistul.

Solutia la aceasta problema ar fi ca state precum Germania sau Finlanda sa sustina ceerea agregata la nivelul zonei euro.

Un alt lucru care s-ar putea face pentru grabirea iesirii din criza este demararea proiectelor de infrastructura finantate cu bani europeni, mai spune Daianu.

Si economist George Soros a vorbit de curand despre diferentele dintre statele slabe si cele puternice din Europa, spunand ca decalajul dintre acestea continua sa se adanceasca.

"Problemele fundamentale ale Europei nu au fost rezolvate. Intr-adevar, decalajul dintre statele creditoare si debitoare devine tot mai mare. Criza a intrat intr-o faza care poate ca nu este la fel de volatila ca pana acum, insa este mai periculoasa", a spus Soros.

Analistul crede ca datorita asa-numitei operatiuni de refinantare pe termen lung (LTRO), realizata de Banca Centrala Europeana, "in cativa ani, va fi posibila o separare a stalelor din zona euro fara repercursiuni grave".

Schema fara precedent a BCE, lansata in decembrie anul trecut si repetata in februarie, a dat posibilitatea multor banci sa imprumute bani cu dobanzi de doar 1%. Suma totala pusa la dispozitie a fost de 1 trilion de euro.

Dupa parerea analistului economic Aurelian Dochia, acest gest al BCE a crescut foarte mult sansele de supravietuire a euro.

"Sansele ca euro sa dispara s-au diminuat, fata de anul trecut, datorita interventiei BCE care a usurat foarte mult situatia de pe pietele financiare si a imbunatatit perspectivele bancilor din Europa.

Masurile luate de BCE au avut efect imediat in piata, au scazut si ratele cu care se imprumuta statele suverane; chiar si Italia a avut niste rate de imprumut imbunatatite, la ultimele licitatii organizate", a declarat Dochia.

#criza europa, #mecanismul european de stabilitate, #criza datorii europa, #criza financiara, #daniel daianu, #george soros , #Zona euro