Soros: BCE sa stopeze criza de pe piata obligatiunilor

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 18:27
1469 citiri
Soros: BCE sa stopeze criza de pe piata obligatiunilor

George Soros sustine ca piata obligatiunilor din zona euro se confrunta cu aceeasi situatie ca si cea a sistemului bancar din 2008 si insista ca Banca Centrala Europeana sa actioneze pentru a opri aceasta criza de incredere care continua sa infloreasca.

"In timp ce legiuitorii trateaza obligatiunile guvernamentale ca elementul de baza in siguranta sistemului financiar, acest cerc vicios ameninta stabilitatea institutiilor financiare nu doar in zona euro, dar si in restul lumii", scrie Soros, seful Soros Fund Management, intr-un articol pe Financial Times.

Fara nicio urma de actiune, presiunile crizei se vor amplifica, agravand situatia de pe piata obligatiunilor, considera George Soros.

In conditiile in care Germania nu este dispusa sa accepte o politica unita a euro-obligatiunilor in zona euro si in conditiile in care Fondul European de Stabilitate Financiara nu este vazut de piete ca un mecanism credibil pentru a spori increderea pe piata obligatiunilor, Soros considera ca BCE este singura institutie care ar putea rezolva criza.

"Pietele financiare testeaza BCE si vor sa afle ce are voie sa faca", scrie Soros, in opinia caruia este absolut necesar ca BCE sa nu esueze la urmatorul test.

Mai mult, analistul este de parere ca BCE ar trebui sa puna capat cu orice pret evolutiei obligatiunilor pentru ca pune in pericol stabilitatea monedei unice. Cel mai bun mod de a face asta pe termen scurt este de a impune un prag la randamentul obligatiunilor suverane emise de guverne care urmaresc politici fiscale responsabile si nu fac subiectul programelor de ajustare, spune el.

Pragul ar trebui stabilit la cinci procente si apoi, gradat, sa fie scazute costurile de imprumut. Fiind deja pregatite sa achizitioneze obligatiuni nelimitate, pietele vor intelece ca banca centrala va apara nivelurile cheie, scrie Soros.

"In mod normal, bancile centrale stabilesc doar dobanzi pe termen scurt, insa acestea nu sunt vremuri normale. Obligatiunile guvernamentale sunt considerate fara de risc, cand institutiile financiare le achizitioneaza, si sunt inca tratate ca atare de de cei care fac reglementarile, dar s-au transformat in cele mai riscante dintre active", potrivit miliardarului.

"Obligatiunile Italiene si Spaniole sunt vazute drept prea riscante pentru a fi cumparate cu un randament de 7 procente. Sunt privite drept toxice, iar randamentul ar putea creste cu usurinta pana la 10%. Totusi, aceleasi obligatiuni ar putea fi atractive ca investitii pe termen lung in actualul mediu deflationar, sa zicem la 4%, atata timp cat riscul excesiv este indepartat prin impunerea pragului de 5% pe dobanda-cheie", subliniaza Soros.

Problema celor care sustin acest plan este ca Bundesbank si guvernul German se opun vehement pentru o chizitie nelimitata de bonduri de catre BCE.

"Pragul pentru dobanda-cheie ar trebui sa fie privit ca o masura de urgenta. Pe termen mediu, acesta ar putea incuraja politicienii sa abandoneze disciplina fiscala", spune Soros.

#Soros BCE, #criza piata obligatiuni, #criza zona euro , #Banci internationale