Numarul somerilor din judetul Bistrita-Nasaud a crescut, in luna iulie, cu 521 de persoane fata de luna iunie, iar aproape 44% dintre acestia au varste cuprinse intre 30 si 49 de ani, potrivit datelor comunicate marti de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM).
La sfarsitul lunii iulie, in evidentele agentiei erau inregistrati 3.828 de someri (din care 2.139 femei), rata somajului fiind de 2,92%, in crestere cu 0,4% fata de luna anterioara.
Din totalul somerilor, 2.158 erau beneficiari de indemnizatie de somaj, cu 329 mai multi decat in iunie, iar 1.670 erau someri neindemnizati, in crestere cu 192 persoane.
Aproximativ 44% dintre bistritenii fara loc de munca au intre 30 si 49 de ani: 965 sunt la grupa de varsta 40-49 ani, iar 715 au intre 30 si 39 ani.
In ceea ce priveste mediul de rezidenta, 2.397 de someri provin din mediul rural si 1.431 sunt din mediul urban.
Somerii cu studii liceale au ponderea cea mai mare in totalul celor inregistrati in evidentele AJOFM (34,37%), urmati de cei cu studii gimnaziale (29,73%), profesionale (20,01%), primare (8,47%), universitare (5,73%), iar 1,69% au absolvit invatamantul postliceal. ...citeste mai departe despre "Numarul somerilor, in continua crestere; aproape 44% au intre 30 si 49 ani" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Septembrie 2020, ora 12:33
Ponderea femeilor somere a crescut cu aproape 50% din cauza pandemiei, in timp ce ponderea barbatilor someri cu doar 16%, astfel ca, in termeni absoluti, doua treimi dintre persoanele ce au intrat in somaj in ultimul an sunt femei, potrivit unui infografic Monitorul Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung Romania.
"Conform Institutului National de Statistica, in luna iunie a anului 2020 in Romania se aflau 457.000 de someri, cu 100.000 mai multi decat cu un an sau cu jumatate de an in urma. Acest numar al somerilor este cel mai inalt din ultimii trei ani. Situatia provocata de pandemie a afectat in special statutul economic al femeilor. Analizand situatia persoanelor cu varsta peste 24 de ani, se poate observa ca ponderea femeilor somere in populatia adulta de sex feminin a crescut cu 48% in termeni relativi fata de acum un an (de la 2,5% la 3,7%)", se arata intr-un comunicat al fundatiei, remis marti Agerpres, despre impactul crizei COVID-19 asupra somajului din Romania.
Potrivit sursei citate, prin comparatie, ponderea barbatilor someri a crescut cu doar 16% in termeni relativi, de la 3,6% la 4,2%. ...citeste mai departe despre "Numarul femeilor somere a crescut cu aproape 50% in urma pandemiei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 31 August 2020, ora 13:46
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, si premierul Viorica Dancila, au participat, luni, la o dezbatere pe tema rezolvarii problemelor termoficarii, in Bucuresti. Cele doua au asigurat angajatii RADET ca nu vor ramane fara locuri de munca pe viitor si ca se doreste retehnologizarea regiei de termoficare din Bucuresti.
In cadrul unei dezbateri pe tema solutiilor pe care Primaria Capitalei le propune pentru rezolvarea problemelor termoficarii, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, spune ca RADET a fost intotdeauna "oaia neagra" a Bucurestiului.
"Acum trei ani am preluat un sistem de termoficare care nu reprezenta niciun fel de prioritate pentru niciun fel de primar si nu sunt vorbe mari, dumneavoastra stiti cel mai bine, atat sindicatul RADET, cat si bucurestenii. Intotdeauna si despre RADET si despre RATB se vorbea ca despre oaia neagra a Capitalei. Fara sa considerati ca exagerez sau spun vorbe mari, au fost primari generali care au vrut sa ingroape atat RADET, cat si RATB.
In afara de contracte care faceau bine doar unor firme private, dar nu acestor regii, nu prea au stiut sa faca. Ba mai mult, un domn care acum doreste sa fie prim ministru al Romaniei, atunci cand era viceprimar general al Capitalei, avea intalniri peste intalniri si asta o stiu chiar de la oamenii din RADET pentru a falimenta, pentru a distruge regia si a implementa un sistem de centrale individuale de apartament in folosul unor firme private.
Acest lucru nu a fost... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2019, ora 23:40
Firmele care angajeaza someri sau tineri absolventi vor primi o subventie de 2.250 lei pe luna pentru fiecare persoana, timp de 12 luni, potrivit unui comunicat al Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca Ilfov, remis, miercuri, AGERPRES.
Este vorba despre angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri peste 45 ani sau parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, someri de lunga durata sau tineri NEETs.
Acestia vor primi, lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma in cuantum de 2.250 lei, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.
De aceeasi subventie beneficiaza si angajatorii care incadreaza in munca, potrivit legii, someri care in termen de cinci ani de la data angajarii indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala, beneficiaza lunar, pe perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiilor respective.
Vor primi acesti bani si angajatorii care, in raport cu numarul de angajati, si-au indeplinit obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca persoane cu handicap, precum si angajatorii care nu au aceasta obligatie legala, daca incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap si le mentin raporturile de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.
In situatia... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 10:43
Cabinetul de la Berlin a aprobat miercuri un plan prezentat de ministrul Muncii, Hubertus Heil, prin care se ofera persoanelor aflate in somaj de mai multi ani locuri de munca subventionate timp de maximum cinci ani, informeaza DPA.
In acest sens, patru miliarde euro vor fi pusi deoparte in urmatorii ani pentru acest proiect initiat de social-democrati, partenerii de coalitie ai conservatorilor condusi de Angela Merkel.
Ministerul Muncii din Germania a calculat ca fiecare loc de munca subventionat va costa 24.000 de euro pe an. Angajatorii vor primi subventii echivalente cu salariul minim din Germania (1.498 euro pe luna) timp de doi ani, dupa care subventia va fi redusa cu cate 10 puncte procentuale in fiecare din urmatorii trei ani.
Pentru acest program sunt eligibili cei care au primit ajutoare sociale timp de cel putin sapte ani si au o varsta de minimum 25 de ani.
Inaintea reuniunii Cabinetului, Hubertus Heil a declarat pentru postul public de televiziune ZDF ca prin acest plan ar dori sa diminueze cu 150.000 numarul somerilor pe termen lung.
Hubertus Heil a respins criticile potrivit carora subventionarea timp de cinci ani a locurilor de munca este o perioada prea mare, apreciind ca persoanele care nu au avut un loc de munca o perioada indelungata au nevoie de timp pentru a fi pregatite sa munceasca din nou.
"Acesti oameni au nevoie de o perspectiva pe termen lung", a spus Hubertus Heil.
Obiectivul proiectului este sa ajute oamenii sa revina la o... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 14:50
Ordonanta de urgenta care prevede majorarea subventiilor pentru angajarea de someri, persoane cu handicap sau tineri absolventi a fost publicata in Monitorul Oficial, astfel ca a intrat in vigoare.
Potrivit actului normativ, somerii inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca de cel putin 30 de zile, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, in situatia in care se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de 3 luni, ulterior datei inregistrarii la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, beneficiaza de o prima de activare in valoare de 1.000 lei, neimpozabila.
Prima de activare se acorda in doua transe, astfel:
transa egala cu 50% din cuantumul stabilit, la data angajarii;transa egala cu 50% din cuantumul stabilit, dupa expirarea perioadei de 3 luni de la angajare.
Angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de invatamant primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent incadrat, o suma in cuantum de 2.250 lei.
Angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani, someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, someri de lunga durata sau tineri NEET (cei cu varste de 16-24 de ani, care nu sunt incadrati in nicio forma de invatamant si nici nu au serviciu) primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma in cuantum de 2.250 lei, cu obligatia... mai mult
Marti, 10 Iulie 2018, ora 11:51
Subventia acordata lunar angajatorilor care incadreaza someri, tineri absolventi sau persoane cu handicap va fi majorata, prin hotarare de Guvern, de la 900 de lei la 2.250 de lei. Cuantumul primei de activare acordate somerilor care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj va creste de la 500 de lei la 1.000 de lei, a anuntat premierul Dancila la inceputul sedintei de Guvern.
"Continuam masurile pentru reducerea deficitului de forta de munca prin majorarea cuantumului subventiilor acordate angajatorilor. Avem pe ordinea de zi un proiect de act normativ prin care sprijinim angajatorii care incadreaza in munca someri si persoane din grupuri vulnerabile, precum si pe cei care incheie contracte de ucenicie sau de stagiu.
Majoram de la 900 de lei la 2.250 de lei subventia acordata lunar angajatorilor care incadreaza tineri absolventi ai unor institutii de invatamant, absolventi din randul persoanelor cu handicap, someri cu varste de peste 45 de ani, someri de lunga durata, someri care sunt unici sustinatori ai familiilor monoparentale sau persoane aflate in apropierea varstei de pensionare si care isi gasesc cu greu de munca", a declarat joi premierul Viorica Dancila la inceputul sedintei de Guvern.
De asemenea, a mai precizat premierul, va fi marita si prima de activare acordata somerilor inregistrati care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, de la 500 de lei la 1.000 de lei. ...citeste mai departe despre "Guvernul majoreaza subventia pentru angajarea de someri,... mai mult
Joi, 05 Iulie 2018, ora 18:53
In primele 7 luni ale acestui an, doar 15 someri s-au inscris in programul Prima Chirie pentru a putea beneficia de ajutorul oferit in cazul in care se muta la o distanta ceva mai mare fata de domiciliu.
Prin programul Prima Chirie sunt ajutati somerii care isi gasesc un loc de munca la o distanta mai mare de 50 kilometri de casa. Acestia pot primi o subventie de maximum 75% din valoarea chiriei, dar nu mai mult de 900 de lei pe luna.
Ziarul Financiar a cerut datele oficiale de la ANOFM, iar acestea arata ca doar 15 someri s-au inscris in acest program pana acum.
Pe de o parte, normele de aplicare ale Programului Prima Chirie (HG nr. 374/2017) au fost publicate in Monitorul Oficial abia in data de 06 iunie.
Pe de alta parte, mecanismul de obtinere a subventiilor e foarte complicat. Somerul trebuie sa aiba bani pentru a plati o garantie, chiria pentru prima luna si, eventual, chiria pentru a doua luna pana ce ANOFM ii deconteaza banii, scrie Ziarul Financiar.
Conform sursei citate, din bugetul de 18 milioane alocat pentru acest an programului Prima Chirie s-au cheltuit pe primele 6 luni doar 6.250 de lei, adica 0,03% din suma totala alocata, in conditiile in care in aceeasi perioada ar fi putut beneficia de subventii peste 3.300 de someri. ...citeste mai departe despre "Programul Prima Chirie, un esec: Doar 15 someri au beneficiat de subventii" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 August 2017, ora 12:58
Finlanda a devenit prima tara din Europa care va plati somerilor sai un venit de baza neconditionat, in valoare de 560 de euro, un experiment social unic destinat eliminarii birocratiei guvernamentale, reducerii saraciei si cresterii gradului de ocupare.
Olli Kangas de la Agentia guvernamentala care se ocupa de asistenta sociala in Finlanda (KELA) a declarat luni ca o perioada de proba care se va intinde pe parcursul a doi ani si care va include 2.000 de someri alesi in mod aleator a inceput la 1 ianuarie, arata AP.
Persoanele selectate vor primi 560 de euro in fiecare luna, fara a fi nevoite sa justifice modul in care au cheltuit banii. Comparativ, venitul mediu in sectorul privat din Finlanda este de 3.500 de euro.
Unde o duc mai bine somerii?
Olli Kangas a subliniat ca persoanele selectate vor continua sa primeasca cei 560 ...citeste mai departe despre "Experiment intr-o tara din Europa: Somerii primesc neconditionat 560 de euro - nu pierd banii nici daca isi gasesc job" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Ianuarie 2017, ora 14:33