BNS: Nu exista nicio certitudine ca salariile nete vor fi mentinute la nivelul anterior transferului contributiilor

Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 19:00
2603 citiri
BNS: Nu exista nicio certitudine ca salariile nete vor fi mentinute la nivelul anterior transferului contributiilor
Foto: Facebook / Blocul National Sindical

Norma tranzitorie prin care Guvernul obliga angajatorii sa majoreze salariile, prin includerea in castigul salarial brut a contributiilor achitate in prezent de angajator, nu exista, ca urmare nu exista nicio certitudine ca salariile nete vor fi mentinute la nivelul anterior transferului, potrivit opiniei publicate pe site-ul Blocului National Sindical (BNS) referitoare la propunerea de modificare a Codului Fiscal pentru transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat.

BNS precizeaza ca noua estimare a castigului salarial mediu brut pentru 2018, cea realizata luand in calcul transferul contributiilor, arata o crestere fata de nivelul prognozat pentru 2018, fara a lua in calcul transferul contributiilor (prognoza realizata in luna septembrie 2017), cu doar 18,7%, in loc de 20% (castigul salarial mediu brut pentru 2018, dupa transferul contributiilor, este estimat la 4.132 lei, fata de 3.480 lei - castigul salarial mediu brut estimat pentru anul 2018, fara a lua in calcul transferul contributiilor).

"Daca avem in vedere ajustarea salariala anuntata pentru sectorul bugetar in vederea acoperirii transferului, de 25% si ajustarea salariului minim pentru transferul contributiilor de 22,5% (1.900 lei fata de 1.550 lei), rezulta ca in fapt, pentru restul sectorului concurential (adica salariati din sectorul concurential, altii decat cei platiti la salariul minim), ajustarea estimata este de doar 16%, cu siguranta ca o parte din aceasta ajustare este generata de reasezarea ierarhiei salariale ca urmare a evolutiei salariului minim", precizeaza reprezentantii BNS.

BNS considera ca avand in vedere contributiile sociale si impozitele platite la castigul salarial mediu brut estimat pentru 2018, fara transferul contributiilor sociale, si cel estimat pentru 2018 cu includerea transferului de contributii, efectul transferului va aduce o scadere a castigului salarial mediu net cu 24 lei, in timp ce cheltuiala angajatorului scade cu 47 lei.

De asemenea, veniturile colectate la bugetul consolidat scad cu 23 lei, respectiv contributiile sociale datorate de angajat si angajator cresc cu 173 lei, iar impozitul pe salarii datorat scade cu 196 lei.

Pe de alta parte, calculele facute pentru castigul salarial mediu al salariatilor din sectorul concurential, altii decat cei platiti la nivelul salariului minim, arata ca prin transferul contributiilor, castigul salarial mediu net scade cu 96 lei, cheltuiala angajatorului cu 175 lei, in timp ce veniturile colectate la bugetul consolidat scad cu 79 lei, respectiv contributiile sociale datorate de angajat si angajator cresc cu 67 lei, iar impozitul pe salarii datorat scade cu 246 lei.

"Prin acest transfer de contributii se incalca prevederile unor tratate internationale ratificate de Romania, in contextul in care care Constitutia Romaniei stipuleaza obligativitatea statului roman de respectare cu buna credinta a obligatiilor ce-i revin din tratatelor internationale la care este parte", mai spune Blocul National Sindical.

Totodata, reprezentantii BNS mentioneaza ca incepand de anul viitor pensionarii, somerii si persoanele asistate social vor beneficia cu titlu gratuit de servicii medicale fara obligatia de plata a contributiei de sanatate.

"Incepand cu 1 ianuarie 2018: pensionarii, somerii, persoanele asistate social, persoanele aflate in concediu medical, persoanele aflate in concediu de crestere copil, personalul monahal, strainii aflati in centrele de cazare in vederea returnarii ori expulzarii, vor beneficia cu titlu gratuit de servicii medicale, toti fiind asigurati ai sistemului public de sanatate, fara obligatia de plata a contributiei de sanatate. In prezent contributia la sistemul de asigurari de sanatate este achitata prin retinere la sursa de catre institutiile ce le asigura plata indemnizatiilor / prestatiilor sociale.

In acelasi spirit, de la 1 ianuarie 2018 somerii nu vor mai fi asigurati pentru concedii medicale si nici in caz de accidente de munca si boli profesionale, in prezent ANOFM plateste pentru ei contributiile de concedii si indemnizatii de asigurari de sanatate si cea de asigurare a riscului in caz de accident de munca.

De exemplu, azi un somer aflat in perioada de practica, pe durata unui curs de formare organizat de ANOFM, daca sufera un accident de munca este asigurat si poate beneficia de indemnizatie dar si de servicii de recupare, de la 1 ianuarie 2018 cei ce se vor confrunta cu o astfel de situatie sunt lasati sa se descurce pe cont propriu", conform documentului citat.

De asemenea, persoanele ce obtin venituri din drepturi de autor nu mai platesc contributii de asigurari de sanatate.

"Lucratorii pe cont propriu (PFA) ce obtin venituri lunare din activitati independente mai mici decat salariul minim brut si nu au si statut de salariat, nu mai sunt obligati la plata contributiei de asigurari de sanatate. Dincolo de tratamentul fiscal favorabil pe termen scurt, pe termen lung aceste persoane nu vor beneficia de asigurare medicala, decat in masura in care decid sa se asigure in mod voluntar", se mentioneaza in document.

Din document reiese ca persoanele ce nu sunt coasigurate si nu au nici o sursa de venit vor putea beneficia de asistenta medicala gratuita, doar in masura in care se asigura, numai ca pana in prezent costul lunar al asigurarii era de aproximativ 80 lei, de la 1 ianuarie 2018, dupa transferul contributiilor, costul lunar al asigurarii medicale va creste de 2,4 ori, adica de la 80 lei la 190 lei.

BNS sustine ca salariatii sunt penalizati pentru cazurile de munca 'la gri' practicate de anumiti angajatori - pana in prezent angajatorii ce utilizau contracte de munca cu timp partial, cu salarii mai mici decat salariul minim, in masura in care persoana respectiva nu cumula din mai multe locuri de munca un venit cel putin egal cu salariul minim, erau obligati sa plateasca contributii de asigurari sociale, partea angajatorului, la nivelul salariului minim. De la 1 ianuarie 2018, aceasta obligatie se transfera angajatului, ca urmare salariatii aflati intr-o astfel de situatie vor avea pierderi de venit semnificative.

Nu in ultimul rand BNS considera ca in urma acestui transfer bugetul consolidat pierde venituri, conform notei de fundamentare elaborata de MFP, de aproximativ 5 miliarde de lei. In aceste conditii sunt puse in pericol investitii, cresteri salariale anuntate, asigurarea in bune conditii a serviciilor publice, politici si reforme publice, toate acestea in conditiile in care Romania are stringenta nevoie de instrumente pentru reducerea inegalitatii veniturilor.

#transfer contributii angajati, #crestere salariu brut , #Stiri Taxe si impozite