Antreprenoriatul, singura arma impotriva somajului - Studiu

Joi, 08 August 2013, ora 12:55
2024 citiri
Antreprenoriatul, singura arma impotriva somajului - Studiu
Sursa foto: ghidularadean

Una dintre solutiile cele mai valoroase pentru scaderea ratei somajului este dezvoltarea antreprenoriatului, spun specialistii de la Ernst & Young, care adauga ca antreprenoriatul vine cu doua surse de scadere a somajului.

Angajatii IMM-urilor (cu mai putin de 250 de angajati) reprezinta, in medie, doua treimi din numarul total al salariatilor din tarile G20. "Aceste companii creeaza joburi la o rata dubla fata de companiile foarte mari si sunt mai dispuse sa angajeze persoane aflate in somaj", arata Ernst&Young, intr-un studiu de specialitatea numit "Antreprenorii vorbesc".

"Cu cat mai multe companii sunt infiintate, cu atat mai mult va creste numarul de angajati, iar cu cat mai multi tineri vor deveni antreprenori si se vor auto-sustine, numarul somerilor va scadea", mai mentioneaza studiul Ernst&Young.

Autoarea studiului, Mihaela Matei, mentioneaza ca, pentru cresterea numarului de

antreprenori este nevoie de finantare si mentorat, "doua linii de actiune imperativa pentru a sustine activitatea antreprenorilor".

In general, continua autorea studiului, aproximativ 88% dintre antreprenorii care au mentori oameni de afaceri experimentati supravietuiesc in business. Mai ales pentru antreprenorii tineri, aflati la inceput de drum, nevoia unor mecanisme de sustinere este foarte mare.

De asemenea, birocratia ar trebui redusa, iar mediul de lucru, din perspectiva reglementarilor si fiscalizarii "ar trebui sa fie mai simplu si mai prietenos".

Mai mult de 53% dintre antreprenorii chestionati de EY considera ca aceasta simplificare ar sustine in mod crucial eforturile lor antreprenoriale. Cei mai multi antreprenori tineri sunt frustrati de mediul de fiscalizare si reglementare. In prezent, acesta este in general gandit pentru companiile mai mari.

Peste 70 de milioane de tineri, someri internationali

Rata somajului in randul tinerilor (15-24 de ani) la nivel global este estimata de OMM la 12,6% in 2013 (in studiul Global Employment Trends for Youth 2013), aproape de varful inregistrat in criza, de 12,7%, in 2009. In cifre absolute, acest procentaj inseamna 73,4 milioane de tineri, iar tendinta este de crestere.

Pana in 2018, rata somajului in randul tinerilor este proiectata sa creasca pana la 12,8%, in timp ce raportul dintre somajul in randul tinerilor si cel in randul adultilor se va pastra la nivelul ultimilor ani, respectiv la 2,7. Ceea ce inseamna ca este aproape de 3 ori mai probabil pentru un tanar sa fie somer decat pentru un adult.

Care sunt statele cele mai afectate de somaj

Cele mai afectate tari sunt, poate paradoxal pentru unii, cele cu economii dezvoltate si Uniunea Europeana, alaturate in statistici la acest capitol cu Orientul Mijlociu si Africa de Nord. In aceste regiuni, somajul in randul tinerilor a continuat sa creasca incepand cu 2008 iar, in economiile dezvoltate si Uniunea Europeana, rata a crescut chiar si cu 24,9% intre 2008-2012.

In acelasi timp, exista o discrepanta mult trambitata intre abilitatile celor care isi cauta loc de munca si cunostintele si abilitatile cerute de angajatori, cu tendinta de crestere. Dar exista si o veste buna. La nivelul Romaniei, in acelasi studiu din 2013 al OMM, se precizeaza ca aceasta discrepanta a scazut cu 3,5 puncte procentuale intre 2010-2011, de la 12%, la 8,5%, cea mai mare scadere dupa Estonia si Grecia dintre tarile analizate.

Lipsa de abilitati coexista cu o realitate contradictorie: tinerii supracalificati. In Romania, conform aceluiasi studiu, 15% dintre tinerii romani sunt "prea" educati comparativ cu cererea pietei. Iar aceasta rata este mai mare in Romania decat in Marea Britanie si Germania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rata somaj, #combatere rata somaj, #antreprenoriat, #loc munca, #angajari tineri , #Angajari