Salariile primite de angajatii din sectorul privat al Greciei sunt mai mici cu 30%-58% decat cele ale angajatilor care lucreaza pentru stat, potrivit unui raport publicat recent de Comisia Europeana, relateaza Kathimerini.
Cu toate ca statul este principalul vinovat pentru criza financiara in care se afla tara, sectorul privat a suportat cel mai mare impact al ajustarii fiscale, cu 1,5 milioane de persoane care au ingrosat randurile somerilor si salarii considerabil mai mici decat angajatii din sectorul public, pentru cei care si-au pastrat locurile de munca.
Astfel, in sectorul privat, salariul de baza al unui absolvent de studii superioare cu varsta de peste 25 de ani, fara experienta de munca, este de 586 de euro pe luna si de 510 euro pentru cei sub 25 de ani. In sectorul public, un astfel de angajat primeste pe luna 1.000-1.100 de euro.
Un angajat necasatorit si fara diploma universitara este platit in medie cu 761,9 euro pe luna in sectorul privat, fata de 1.000 de euro pentru cei care lucreaza la stat.
Sectorul privat mai este afectat de costurile mari, altele decat cele salariale, care impovareaza oamenii de afaceri mai mult decat in alte tari europene, ceea ce duce la cresterea somajului, munca la negru si evitarea platii contributiilor pentru asigurari sociale, ca si la un nivel scazut al investitiilor.
Economia Greciei a evoluat peste asteptari in trimestrul al treilea, inregistrand o contractie de 3%, cea mai mica din aproape trei ani, datorita... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 20:07
Grecia nu poate indeplini tintele de reforma a sectorului public dar cu toate acestea se asteapta sa ajunga la un acord cu creditorii internationali cu privire la toate celelalte subiecte cu ocazia reuniuni de luni a Eurogrupului, au declarat miercuri mai multi oficiali din Ministerul grec de Finante.
UE si FMI au avertizat Grecia ca are la dispozitie pana vineri pentru a-i convinge ca poate indeplini conditiile impuse in schimbul pachetului de asistenta financiara, pentru a obtine urmatoarea transa de 8,1 miliarde de euro din asistenta internationala, transmite Reuters.
Autoritatile de la Atena au ratat deja un termen limita fixat pentru luna iunie privind plasarea a 12.500 de angajati din sectorul public intr-o "schema de mobilitate", in cadrul careia urmeaza sa fie transferati sau concediati in decurs de un an, iar oficialii greci sustin ca nu vor putea ajunge la un acord cu privire la acest subiect pana luni.
"Nu exista nicio sansa sa indeplinim solicitarile actuale in forma in care sunt fixate", a declarat un inalt oficial din Ministerul grec de Finante.
Atena trebuie sa finalizeze discutiile cu creditorii internationali pana la mijlocul lunii pentru a se asigura ca va primi o noua transa din programul de ajutor, bani de care are nevoie pentru a rascumpara obligatiuni in valoare de aproximativ 2,2 miliarde de euro care ajung la maturitate in luna august.
Oficialii greci incearca acum sa calmeze ingrijorarile cu privire la ceea ce s-ar putea intampla... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 14:02
Belgia este blocata joi de o greva in intregul sector public, sindicatele protestand mai ales impotriva reformei sistemului de pensii, initiata de ministrul responsabil pentru acest dosar, Vincent Van Quickenborne.
Astfel, incepand de miercuri de la ora locala 22 (ora 21 GMT), niciun tren, autobuz, tramvai sau rama de metrou nu mai ruleaza, actiunile sindicale fiind prevazute sa se incheie joi la ora locala 22.
Conducerea societatii ce administreaza metroul bruxellez (STIB) a anuntat totusi ca in cazul in care un numar suficient de mecanici se vor prezenta la lucru, exista posibilitatea reluarii traficului pe unele rute de metrou.
Sunt in greva, de asemenea, lucratorii serviciilor postale (Bpost), cei din sistemul de invatamant si gardienii din inchisori. Pentru ziua de joi, acestia din urma au fost inlocuiti cu politisti.
In orasele Liege si Charleroi, centrele de triere a scrisorilor si coletelor din cadrul companiei Bpost sunt inchise, iar la Bruxelles, Anvers si Gand ele au ramas deschise, dar nu se stie daca vor fi efectuate livrari in cursul acestei zile.
Aeroportul international Bruxelles-Zaventem functioneaza ''absolut normal'', potrivit purtatorului de cuvant al aeroportului, Jan Van der Cruysse. In schimb, miscarea de protest a paralizat activitatea la aeroportul din Liege.
In jurul orei locale 7.00 (6.00 GMT) pe autostrazile din Belgia se inregistrau deja ambuteiaje pe o lungime totala de 150 de kilometri, urmand ca pana la finalul zilei... mai mult
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 11:50
Angajatii din sectorul public britanic vor organiza, miercuri, o greva masiva in semn de protest fata de reducerea pensiilor.
Organizatorii spera ca doua milioane de persoane vor participa la greva nationala care va afecta activitatea spitalelor, a scolilor, traficul aerian si serviciile municipale. Peste 1.000 de manifestatii sunt programate in toata tara.
"Miercuri vom asista la cea mai mare greva a acestei generatii", a avertizat Brendan Barber, liderul Confederatiei sindicatelor britanice (TUC).
In cadrul masurilor de relansare, Guvernul condus de consevatorul David Cameron intentioneaza sa creasca varsta de pensionare in sectorul public la 66 de ani in 2020.
In plus, Guvernul a redus numarul angajatilor din sectorul public. Executivul justifica cresterea varstei de pensionare prin prelungirea sperantei de viata si prin necesitatea restabilirii unui echilibru cu sectorul privat.
Zeci de mii de pasageri ai curselor aeriene ar putea fi afectati de greva agentilor pentru imigratie ai aeroportului londonez Heathrow. mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 20:35
Cresterea economica din 2012 va fi sustenabila, iar cresteri nominale la salarii in sectorul public sunt posibile daca va continua restructurarea in sectorul public, a declarat, miercuri, economistul sef al Bancii Nationale, Valentin Lazea, cu ocazia unei dezbateri dedicata pietei financiar-bancare.
"Cred ca vom avea in 2012 o crestere economica sustenabila. Avem vesti bune din comert si din constructii. Sunt posibile cresteri nominale la salarii in sectorul public, daca continua restructurarea", a spus Lazea.
Acesta a subliniat, legat de situatia Romaniei in actualul climat, ca "iubitele" pietelor internationale, Polonia si Turcia, sunt intr-o situatie mult mai grea decat Romania, care se afla intr-o pozitie mult mai buna in privinta riscurilor de pe piata.
Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Sulfina Barbu, a declarat luni ca in ceea ce priveste majorarea salariilor si indexarea pensiilor va avea loc o discutie in contextul unei cresteri economice sustenabile in trimestrul II, insemnand lunile aprilie, mai, iunie.
"Am discutat si in coalitie si la nivel guvernamental, daca cifrele economice o vor permite, cresterea salariilor, indexarea pensiilor. Daca vom avea o crestere economica sustenabila, putem sa luam in calcul acest lucru si in trimestrul II, insemnand lunile aprilie, mai, iunie. Pentru primul trimestru plecam cu un deficit de 1,9 la suta, fara indexari de salarii si pensii. Aici lucrurile sunt foarte clare", a spus Sulfina Barbu mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 12:50
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a facut marti o noua comparatie incercand sa explice situatia economica a Romaniei, spunand ca sectorul bugetar este ca o persoana care trebuie sa slabeasca si sa intre la regim pentru a arata cum trebuie si "bine-proportionata", informeaza NewsIn.Franks a spus, in cadrul unei intalniri cu membrii conducerii Senatului, ca in mod clar sectorul public nu functioneaza atat de bine pe cat ar trebui in acest moment, admitand insa ca au fost facute progrese, cum ar fi un deficit mai mic si reducerea numarului de angajati.
"Asta nu inseamna ca am rezolvat problema. Daca imi permiteti sa folosesc o mica comparatie, vorbim despre ajustarea bugetului in termeni de a strange cureaua. Pe termen scurt, daca strang cureaua mi se vor potrivi hainele, dar in cele din urma va trebui sa intru la regim si chiar sa slabesc si sa fac exercitii sau poate chiar sa-mi cumpar un costum nou pana ce arat cum trebuie si sunt bine-proportionat", a spus Franks, explicand ca acesta este drumul pe care Romania trebuie sa mearga, catre "restructurari".
Seful misiunii FMI a subliniat insa ca nu este vorba neaparat de reducerea numarului de angajati, ci de identificarea zonelor unde exista un numar prea mare si mutarea lor catre zonele cu deficit.
La finalul intalnirii, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a afirmat ca acest nou acord este "cel putin la fel de dificil ca cel anterior".
"Se muta in alte zone ale economiei, dar nu reprezinta un acord facil.... mai mult
Marti, 08 Februarie 2011, ora 16:54
Guvernul a decis sa blocheze si in 2011 posturile prin angajarea doar a unui functionar la sapte posturi eliberate, motivand ca iesirea din recesiune este "inceata", si estimeaza astfel o reducere a costurilor de personal cu 350 mil. lei, dar si o scadere a incasarilor din taxele platite de angajati, informeaza Mediafax."Au fost extinse constrangerile bugetare la angajari si pentru anul 2011", a declarat, luni seara, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu. Decizia a fost luata prin ordonanta de urgenta, avizata de Executiv inca din luna noiembrie.
Ordonanta, obtinuta de MEDIAFAX, prevede suspendarea pana la 31 decembrie 2011 a procedurilor de ocupare prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritatile si institutiile publice.
Actul normativ stabileste ca ocuparea posturilor vacante din toate institutiile si autoritatile administratiei centrale, indiferent de forma de finantare, poate fi aprobata doar de Guvern, prin memorandum, cu incadrarea intr-un procent de maximum 15% din totalul posturilor ce se elibereaza, respectiv prin angajarea doar a unui functionar pentru sapte posturi vacantate.
Posturile libere din Senat si Camera Deputatilor sau din institutiile administratiei locale vor fi ocupate pe acelasi principiu, cu aprobarea ordonatorilor principali de credit.
Vor fi exceptate institutiile administratiei locale cu un numar de maximum 10 posturi aprobate, pentru care procentul in limita caruia pot fi ocupate posturile eliberate va fi de 50%, respectiv o... mai mult
Luni, 06 Decembrie 2010, ora 23:44
Ajustarea sectorului public tebuie continuata si finalizata, desi exista rezistenta din partea sistemului, pentru ca intarzierile ar putea duce la o corectie din partea pietei, mult mai dureroasa si brutala, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, transmite Mediafax. Acum ajustarea si marea dificultate apare in sectorul bugetar si aici este o anumita rezistenta la schimbare. Eu nu spun ca nu este motivata, spun un singur lucru, ca este inevitabila si ea. Sa nu ajungem in situatia in care rezistam, rezistam, platim si costurile intarzierii, si pana la urma ajustarea se face brutal de catre fortele pietei", a spus Isarescu intr-un interviu la Radio Romania Actualitati.
Guvernatorul BNR a explicat ca in situatia unei ajustari inevitabile, "strangerea curelei" se poate poate realiza fie prin majorarea de impozite, ceea ce s-a intamplat deja, fie prin reducerea veniturilor nominale.
"Daca nu facem nici asa nici asa, mesajul meu este ca piata o va face si o va face salbatic, o va face cu o forta distrugatoare si o face si nedrept, prin inflatie, prin depreciere de cursuri", a explicat Isarescu.
In opinia oficialului BNR, daca Romania nu avea acord cu FMI ajustarea deficitului extern s-ar fi facut mult mai rapid, nu de la 12% la 5% din PIB, ci de la 12% PIB la 0, adica populatia ar fi consumat doar cat se producea.
"Scaderea n-ar fi fost de 7% pe medie, ci de 10%, sau chiar de 12% (...) Era chiar insuportabil. De multe ori vedem pacatul chiar in asistenta pe care o avem.... mai mult
Vineri, 05 Noiembrie 2010, ora 17:33
Restructurarea sectorului public trebuie sa continue in anii urmatori, chiar daca nu va mai fi nevoie de o consolidare fiscala brusca, astfel incat in urma reformelor economia sa devina mai eficienta si competitiva, a declarat, vineri, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, potrivit Mediafax.
"A existat o ajustare substantiala a echilibrului fiscal datorita masurilor foarte dificile, dar necesare, care au fost luate. Nu va fi nevoie de o consolidare de o asemenea marime in 2011 si 2012, dar asta nu inseamna ca nu mai este nevoie de reforme pentru ca Romania sa aiba o crestere economica mai rapida si o economie mai eficienta si mai competitiva", a spus Franks, la un seminar organizat de BNR cu ocazia aniversarii a 130 de ani de activitate.
El a mentionat ca daca un stat nu trebuie sa realizeze o consolidare fiscala brusca nu inseamna ca acesta nu trebuie sa reformeze si mai mult sectorul public si sa implementeze reforme structurale.
"Cred ca trebuie continuata restructurarea sectorului public si cred ca vedem unele initiative in prezent, adica exista reforma pensiilor, a doua runda a reformei salariale, va exista o continuare a reducerii sectorului public, exista initiative de a lucra asupra sistemului de beneficii sociale", a spus Franks.
El a precizat ca o echipa tehnica a FMI se afla in prezent la Bucuresti si analizeaza eficienta cheltuielilor publice si modul de imbunatatire a acesteia.
"Procesul de reforma trebuie sa continue dincolo de 2010", a mai... mai mult
Sambata, 04 Septembrie 2010, ora 13:00