Tinerii intreprinzatori si IMM-urile vor putea accesa, si in acest an, fonduri nerambursabile de la bugetul de stat, intrucat Directia de Implementare Programe pentru IMM-uri a lansat recent procedurile finale de implementare pentru 6 programe nationale.
In plus, o noua schema de ajutor de minimis, in cadrul careia IMM-urile pot accesa imprumuturi cu subventie partiala de dobanda, a fost lansata inca din ianuarie, fiind administrata de Fondul European de Investitii.
Directia Implementare Programe pentru IMM-uri a publicat recent procedurile finale pentru 6 programe pentru tinerii intreprinzatori si IMM-uri care ar urma sa se lanseze in perioada urmatoare.
Citeste mai multe despre IMM-urile pot accesa fonduri nerambursabile prin sase programe nationale. Cati bani sunt alocati in 2014? pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 11:00
Firmele care au obtinut un punctaj mai mare de 90 de puncte la inregistrarea in schema de minimis sunt obligate sa depuna pana pe 12 februarie cererea de finantare si documentatia necesara la OTIMMC, se precizeaza intr-un comunicat publicat recent pe site-ul AIPPIMM.
Totusi, potrivit Ghidului solicitantului, toate firmele care au obtinut minimum 60 de puncte ar fi trebuit sa depuna documentele necesare.
Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, a declarat pentru AvocatNet.ro ca verificarea dosarelor firmelor care au un punctaj mai mare de 90 de puncte reprezinta o prima etapa, urmand ca in limita bugetului sa fie verificate si restul dosarelor.
Citeste mai multe despre Schema de minimis pe Avocatnet. mai mult
Luni, 10 Februarie 2014, ora 14:20
Intreprinzatorii au la dispozitie in acest an fonduri de 60 milioane lei prin 9 programe nationale derulate de Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, la care se adauga 10 milioane de lei, pentru programul Kogalniceanu, pentru care Finantele nu au avizat inca prelungirea in 2014.
Bugetul din acest an reprezinta 92% din sumele alocate anul trecut, cand intreprinzatorii au avut la dispozitie sapte programe nationale multianuale prin Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism (DIMMMAT).
Departamentul pentru IMM-uri a publicat proiectele de procedura privind implementarea celor noua programe. Acestea sunt programul UNCTAD/EMPRETEC Romania pentru sprijinirea dezvoltarii IMM-urilor, programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata, programul national multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul IMM-urilor, programul pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului, programului Mihail Kogalniceanu, programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre tinerii intreprinzatori, programul pentru stimularea crearii, dezvoltarii si promovarii brandurilor sectoriale, sub-sectoriale si de produs, programul de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si de afaceri si programul START.
Programul Kogalniceanu, credite de pana la 400.000 lei pentru IMM-uri
In proiectul ghidului privind... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 08:47
Schema de finantare prin care intreprinderile mici si mijlocii (IMM) vor putea contracta credite de pana la cinci milioane de euro, garantate de stat in proportie de 50%, a devenit functionala, in conditiile in care normele metodologice de aplicare a ordonantei care reglementeaza schema au intrat astazi in vigoare. Aceste norme insa ar fi trebuit aprobate pana 9 noiembrie. Desi programul este functional, firmele mai trebuie sa astepte pana cand vor putea obtine finantare de la banci, garantata de stat, pentru ca mai trebuie aprobate o serie de documente de catre ministrul finantelor.
Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 92/2013 privind aprobarea Programului de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii au fost aprobate prin HG nr. 936/2013, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 755 din 5 decembrie 2013, desi termenul limita pentru aprobare era 9 noiembrie.
Citeste continuarea articolului pe avocatnet.ro. mai mult
Joi, 05 Decembrie 2013, ora 18:12
Instituirea unui mecanism unic de rezolutie, situatia economica la nivelul Uniunii Europene precum si o propunere comuna a Comisiei Europene si Bancii Europene de Investitii referitoare la stabilirea unor instrumente pentru finantarea IMM-urilor din resursele aferente fondurilor structurale reprezinta principalele subiecte abordate la reuniunea informala a Consiliului ECOFIN, desfasurata la Vilnius (Lituania), in perioada 13 - 14 septembrie 2013.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice, consiliul ECOFIN a avut o prima discutie privind instituirea unui mecanism unic de rezolutie.
'Mecanismul propus reprezinta unul dintre cei trei piloni ai Uniunii Bancare, alaturi de mecanismul unic de supraveghere bancara si de schema europeana de garantare a depozitelor bancare. Proiectul de regulament referitor la mecanismul unic de rezolutie stabileste reguli comune privind declansarea procesului de rezolutie si stabileste un Fond unic de rezolutie bancara, ce urmeaza a fi finantat din contributiile bancilor. Uniunea bancara se adreseaza statelor care au adoptat moneda euro, iar statele non-euro pot decide sa adere la aceasta structura", se arata in comunicatul citat.
In acest context, a fost abordata situatia pietelor financiare din UE si posibilitatile de diminuare a fragmentarii pietelor, precum si pasii urmatori in vederea implementarii Uniunii bancare si a unei piete financiare competitive.
Consiliul ECOFIN a discutat, de asemenea, situatia... mai mult
Duminica, 15 Septembrie 2013, ora 12:09
Bugetul maxim al schemei de ajutor de minimis trebuie sa se dubleze, astfel incat sa creasca numarul estimat de intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri) beneficiare, de la 2.000 la 4.000 de unitati, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
"Bugetul maxim al schemei de ajutor de minimis trebuie sa se dubleze. O parte din IMM-urile membre ale CNIPMMR ne-au solicitat sa intervenim pentru reducerea plafonului maxim al ajutorului acordat la 80.000 de euro, ceea ce va face ca numarul beneficiarilor sa creasca de 2,5 ori, chiar si fara acordarea de resurse suplimentare, de la 2.000 la 5.000 de intreprinderi. Este vorba de o valoare medie a ajutorului de 25.000 euro/beneficiar, fata de media de 62.500 euro/beneficiar luata in calcul in H.G. nr. 274/2013", a afirmat Ovidiu Nicolescu.
Acesta a subliniat, totodata, ca in Romania trebuie acordate ajutoarele de minimis pentru investitiile realizate de intreprinderile mici si mijlocii, care contribuie la dezvoltarea sau modernizarea acestora, la crearea de noi locuri de munca si la cresterea Produsului Intern Brut (PIB).
"Este esentiala maximalizarea efectelor schemei de ajutor, prin imbunatatirea procedurii, respectiv prin eliminarea criteriului prioritatii datei depunerii cererii si inlocuirea principiului 'Primul venit, primul servit', cu evaluarea calitativa a cererilor de ajutor de minimis.
De... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 14:52
Sesiunea de inregistrare online a cererilor de ajutor pentru IMM-uri a fost declarata inchisa miercuri dimineata la ora 8:35:41, dupa numai cinci minute de la deschidere, in urma epuizarii bugetului in valoare de 500 de milioane de lei alocat schemei, potrivit unui anunt postat pe site-ul Ministerului Finantelor.
"Conform prevederilor art. 4, alin. (3) din Anexa la H.G. nr. 274/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, inregistrarea Cererilor de acord pentru finantare se suspenda atunci cand se constata ca finantarea solicitata prin Cererile de acord pentru finantare inregistrate atinge nivelul bugetului anual alocat schemei.
Avand in vedere ca din finantarea solicitata prin Cererile inregistrate on-line bugetul anual de 500 milioane lei alocat schemei a fost epuizat, incepand cu data de 28 august 2013, ora 8:35:41, sesiunea de inregistrare on-line a cererilor de acord pentru finantare in baza HG nr. 274/2013 cu modificarile si completarile ulterioare este declarata inchisa", se precizeaza in anuntul Ministerului Finantelor.
Potrivit listei cererilor de acord pentru finantare inregistrate on-line pe pagina de Internet a Finantelor au fost admise 644 de cereri de finantare.
Solicitantii ajutorului de minimis acuza probleme cu site-ul Ministerului Finantelor
Irina Rusu, persoana care s-a ocupat de proiectul pentru aceasta schema de minimis al firmei Kara Distrib.SRL, ne-a declarat ca a intampinat probleme la logarea pe site-ul Ministerului.
"Am... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 18:00
Companiile mici si mijlocii care au nevoie de finantare pentru dezvoltarea afacerii pot apela la "ajutorul statului" in valoare de 200.000 de euro, finantare nerambursabila. Linia de finantare poate fi accesata din 16 august. Banii se acorda pe principiul "Primul venit, primul servit!", iar finantarea ajunge pentru 454 de companii.
Dupa ce le-a crescut taxele si a schimbat de mai multe ori de la inceputul anului regimul fiscal, autoritatile s-au gandit sa vina in sprijinul companiilor mici si mijlocii cu o linie de fonduri nerambursabile in valoare totala de 400 de milioane de lei, adica peste 90 de milioane de euro.
Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o companie
Conform HG 274/2013, pot beneficia de ajutor de minimis companiile care indeplinesc cumulativ, la data solicitarii, urmatoarele conditii:
- sunt inregistrate ca societati comerciale si se incadreaza in categoria IMM-urilor; au sediul si isi desfasoara activitatea in Romania; respecta plafonul pentru ajutoarele de minimis (o cifra de afaceri anuala neta care nu depaseste
echivalentul in lei a 50 milioane euro);
- prezinta un plan de investitii pentru care se solicita finantarea cu evidentierea cheltuielilor eligibile;
- prezinta un studiu tehnico-economic din care rezulta viabilitatea proiectului de investitii si eficienta economica a intreprinderii solicitante in urmatorii 3 ani de la finalizarea investitiei;
- prezinta un angajament ferm privind mentinerea locurilor de munca... mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 15:05
Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de afaceri si Turism deruleaza mai multe programe dedicate stimularii si imbunatatirii mediului de afaceri, finantate de la bugetul de stat, care insumeaza circa 83 de milioane de lei, a afirmat, luni, Cosmin Trif, consilierul ministrului delegat pentru IMM-uri, Maria Grapini.
Aceste programe sunt: Mihail Kogalniceanu, programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, programul Comert pentru IMM-uri, programul START, programul Femeia Manager si programul de artizanat si mestesuguri.
Cosmin Trif a atras atentia reprezentantilor mediului de afaceri prezenti, luni, la "Forumul pentru diseminarea schemelor de finantare noi pentru IMM-uri", organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, asupra faptului ca sesiunea de inscrieri pentru programul START a inceput luni, 29 iulie.
In ceea ce priveste programul de comert, acesta a fost activat in 15 iulie, programul "Femeia manager" a inceput in 19 iulie, in timp ce programele "Mihail Kogalniceanu" si programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri se desfasoara din primavara.
Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri este destinat tinerilor, cu varsta sub 35 de ani, care nu au mai avut pana in prezent nicio firma.
Acestia pot infiinta o microintreprindere, sunt scutiti de orice taxa... mai mult
Luni, 29 Iulie 2013, ora 16:50