CE sprijina investitiile in retelele de gaze si electricitate

Luni, 14 Decembrie 2009, ora 16:30
1563 citiri
CE sprijina investitiile in retelele de gaze si electricitate

Comisia Europeana a autorizat o schema de ajutor de stat in valoare de 28,4 milioane euro, pentru sprijinirea investitiilor in extinderea si modernizarea retelelor de distributie a energiei electrice si gazelor naturale, notificata de autoritatile romane, potrivit unui comunicat al Concurentei, informeaza NewsIn.

Ajutoarele de stat se vor acorda sub forma de alocari financiare nerambursabile, atat din fonduri comunitare cat si din fonduri nationale. Prin acest program se finanteaza realizarea de investitii initiale in retelele de distributie de energie electrica si gaze naturale, in scopul reducerii pierderilor de energie, cresterii securitati in furnizare, evitarii situatiilor de criza si atingerii performantelor economice si standardelor de calitate solicitate de catre consumatorii de energie, se mai arata in comunicatul Consiliului Concurentei.

"Pe baza informatiilor oferite de autoritatile romane, Comisia Europeana a apreciat ca aceasta schema contribuie la implementarea unei strategii coerente de dezvoltare a tuturor regiunilor din Romania. Prin acest program se finanteaza realizarea de investitii initiale in retelele de distributie de energie electrica si gaze naturale in scopul atingerii performantelor economice si standardelor de calitate solicitate de catre consumatorii de energie", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Valoarea maxima a ajutorului de stat ce se poate acorda beneficiarilor este 40% din costurile eligibile ale investitiilor pentru cei care realizeaza investitiile in regiunea Bucuresti-Ilfov si 50% pentru celelalte sapte regiuni de dezvoltare.

Pentru intreprinderi mici se acorda bonus de 20%, iar pentru cele mijlocii, bonusul este de 10%. Un beneficiar poate primi maxim patru milioane Euro/pe proiect si poate primi finantare doar pentru maxim doua proiecte in cadrul acestei scheme.

Proiectele de investitii pot fi realizate in oricare dintre regiunile Romaniei si trebuie mentinute minim trei ani in locatia respectiva, in cazul intreprinderilor mici si mijlocii, respectiv cinci ani in cazul intreprinderilor mari.

Potentialii beneficiari sunt proprietarii retelelor de distributie a energiei electrice si gazelor naturale sau operatorii acestor retele, care detin o licenta si au dreptul de extindere si/sau modernizare a retelelor.

Pentru a depune cererile de finantare, agentii economici interesati trebuie sa se adreseze Ministerului Economiei, Organismul Intermediar pentru energie.

Schema se deruleaza pana la sfarsitul anului 2013. Aceasta schema de ajutor de stat, initiata de Ministerul Economiei, va fi implementata in aplicarea Axei prioritare 4 "Cresterea Eficientei Energetice si a securitatii furnizarii in contextul combaterii schimbarilor climatice" din cadrul Programului Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice". 

 

#gaze, # electricitate, # investitii , #Gaze