Turcia ar putea sa cumpere rachete antiaeriene moderne S-400 produse in Rusia sau chiar sa achizitioneze licenta pentru a le construi in propriile fabrici de armament, dupa discutia dintre Vladimir Putin si Recep Erdogan, care par sa se fi inteles asupra acestei tranzactii controversate, care nu este privita cu ochi buni de catre NATO.
In cadrul conferintei comune de presa de pe 7 august, dupa ce a fost primit de Vladimir Putin, Erdogan afirma: "Vom creste nivelul de cooperare cu Rusia in industria apararii", aminteste cotidianul Daily Sabah.
Declaratia sa a fost completata recent si de ministrul de Externe turc, Mevlut Cavusoglu, care i-a acuzat pe partenerii din NATO ca tin doar pentru ei cele mai moderne tehnologii de lupta.
"Trebuie sa cooperam si cu alti parteneri in vanzarea si achizitia de armament, deoarece exista aliati NATO care refuza sa ne vanda sisteme aeriene de aparare sau sa impartaseasca informatii cu noi. Astfel, ne vom comporta in concordanta cu politica de securitate nationala", a explicat Cavusoglu intr-un interviu acordat publicatiei germane Bild, la inceputul acestei saptamani.
In aceeasi zi, seful diplomatiei din Turcia s-a aratat mult mai franc fata de reporterii cotidianului local Aksam, carora le-a marturisit ca delegatia care l-a insotit pe Erdogan in Rusia a avut sarcina de a discuta cumpararea sau chiar transferul de tehnologie pentru fabricarea in co-productie a sistemului de rachete S-400.
Mahmut Gurer, jurnalistul care a... mai mult
Miercuri, 17 August 2016, ora 17:13
In anul 1983, presedintele SUA era Ronald Reagan. El a propus proiectul militar Initiativa de Aparare Strategica, plan primit cu neincredere in comunitatea stiintifica, dar si in lumea diplomatica.
Militarii aveau rezerve privind eficacitatea unor interceptori bazati la sol, in ceea ce se presupunea a fi "crearea unui scut impenetrabil in fata rachetelor cu raza scurta si medie de actiune", iar diplomatii se intrebau daca este intelept sa se abandoneze doctrina "distrugerii reciproce garantate", tema predilecta in perioada Razboiului Rece.
Dar strategia a reusit.
Dupa 1990, presedintele Bush si, ulterior, Administratia Obama au reluat proiectul intr-o varianta mult mai sofisticata.
Chiar daca o neincredere reziduala persista intre NATO si Federatia Rusa, acestea nu mai sunt inamici de moarte. Dar in ultima perioada, situatia de securitate in Europa s-a deteriorat semnificativ din cauza dezvoltarilor impredictibile, generate de interventiile militare in Ucraina si ...citeste mai departe despre "Sistemul defensiv antiracheta si lauda de sine" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Mai 2016, ora 10:36
Sistemul antiracheta care a devenit operational saptamana aceasta in Romania, dar si baza a carei constructie a inceput vineri in Polonia nu vor reusi, probabil, sa isi indeplineasca misiunea de a intercepta rachete balistice si reprezinta o cheltuiala inutila, au declarat experti citati de Sputnik News, in timp ce presedintele Vladimir Putin a amenintat cu represalii vizand inclusiv oficialii romani si polonezi care au aprobat instalarea scutului.
"In primul rand nu va face decat sa saraceasca Statele Unite si, in mai mica masura, Uniunea Europeana, pentru sistemele de aparare antiracheta sunt incredibil de costisitoare, au o eficienta incerta si este putin probabil sa fie folosite vreodata", a declarat analistul Jason Ditz, de la centrul de reflectie Antiwar, scrie News.ro.
Ca raspuns la Deveselu, Rusia testeaza o racheta de 100 de tone
Departe de a apara Polonia, bateria de rachete de interceptare va pune tara intr-un pericol si mai mare in cazul izbucnirii unui razboi, ...citeste mai departe despre "Propaganda rusa contraataca: Scutul antiracheta de la Deveselu - o cheltuiala inutila, nu va functiona" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 14 Mai 2016, ora 14:38
Inaugurarea scutului de la Deveselu i-a nemultumit pe oficialii rusi, care au transmis ca se simt amenintati de facilitatea militara din tara noastra. O prima reactie a venit si de la presedintele rus Vladimir Putin.
"Rusia este fortata sa caute modalitati de a neutraliza amenintarile la adresa securitatii nationale, din cauza desfasurarii scutului antiracheta al NATO in Europa", a declarat Putin, citat de Russia Today.
Ca raspuns la Deveselu, Rusia testeaza o racheta de 100 de tone
"Scutul american antiracheta din Europa este o incalcare clara a tratatelor ruso-americane", a mai spus liderul de la Kremlin la o intalnire cu oficiali militari rusi, adaugand ca facilitatile antiracheta pot fi rapid modificate, astfel incat sa aiba scop ofensiv.
Moment istoric la Deveselu: Scutul antiracheta e operational, Rusia se simte amenintata
"Scutul din Europa reprezinta inca un pas in cresterea tensiunilor si lansarea intr-o cursa a inarmarii", a subliniat Putin. "Evenimentele ...citeste mai departe despre "Avem scut la Deveselu: Putin ameninta si vorbeste despre o cursa a inarmarii" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Mai 2016, ora 16:46
Inaugurarea scutului antiracheta de la Deveselu a atras atentia presei internationale, unele dintre cele mai importante institutii media din lume relatand despre momentul de joi si despre reactia Kremlinului.
"Scutul antiracheta al SUA este inaugurat in Romania, Rusia vede o amenintare", titreaza agentia Associated Press, preluata si de ABC News.
"Un scut antiracheta din Romania, cu scopul de a proteja Europa de amenintarile rachetelor balistice, a devenit operational joi, infuriind Rusia, care se opune existentei unui sistem militar in fosta sa zona de influenta.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a incercat sa reasigure Rusia, cand a luat cuvantul la o ceremonie la care au participat oficiali americani, romani si ai NATO, la baza aflata la 180 de kilometri sud-vest de Bucuresti", scrie agentia de presa.
Moment istoric la Deveselu: Scutul antiracheta e operational, Rusia se simte amenintata
AP este preluata si de Time, care titreaza "Rusia devine frustrata de ...citeste mai departe despre "Presa externa, despre scutul de la Deveselu: Rusia e frustrata, sistemul militar e in curtea sa" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Mai 2016, ora 20:06
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu asigura ca romanilor nu trebuie sa le fie teama de amenintarile Rusiei, chiar daca acestea se vor intensifica pe masura ce va spori si prezenta NATO in Europa.
Referitor la amenintarile Rusiei in legatuara cu amplasarea scutului antiracheta in tara noastra, la Deveselu, Bogdan Aurescu a declarat, intr-un interviu acordat Agerpres, ca romanii trebuie sa inteleaga ca acestea "sunt niste elemente de retorica cu o anumita argumentatie care nu este noua, in primul rand acest lucru trebuie subliniat".
"Sunt declaratii care se repeta in aceiasi parametri de cativa ani de fapt si care exprima o anumita stare de nemultumire a Federatiei Ruse fata de acest proiect. Din punctul nostru de vedere, pozitiile pe care le-am exprimat - atat Romania, cat si Statele Unite, cat si NATO in ansamblul sau - sunt pozitii care explica foarte clar, si cred ca Federatia Rusa intelege foarte bine, de ce acest sistem antiracheta nu este indreptat nici impotriva Federatiei ...citeste mai departe despre "Ministrul Aurescu spune sa nu ne fie frica de Rusia, chiar daca amenintarile se intetesc" pe Ziare.com mai mult
Marti, 20 Octombrie 2015, ora 13:46
Ambasadorul SUA la NATO, Douglas Lute, precizeaza, intr-un editorial, ca scutul antiracheta este proiectat sa protejeze populatiile, teritoriile si fortele tarilor europene din NATO de amenintarea crescanda reprezentata de proliferarea rachetelor balistice, reiterand faptul ca nu e impotriva Rusiei.
"Luna acesta, SUA vor oferi un impuls de 9.000 de tone capacitatilor de aparare anti-racheta ale Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
Odata cu sosirea USS Porter, a treia nava echipata cu sistem Aegis cu capacitati de aparare antiracheta care va avea port de baza in Spania, SUA continua sa isi indeplineasca angajamentul de a spori protectia aliatilor europeni in fata amenintarilor venite din volatilul Orient Mijlociu.
O a patra nava americana, USS Carney, va sosi in aceasta toamna. Alaturi de cele patru nave echipate cu sisteme Aegis cu capacitati de aparare antiracheta, un sistem similar, terestru, cu capacitati de detectare si interceptare (Aegis Ashore) va deveni ...citeste mai departe despre "Ambasadorul SUA la NATO: Scutul antiracheta protejeaza teritoriile. Nu e contra Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 28 Aprilie 2015, ora 16:44
Dupa incheierea acordului-cadru privind dosarul nuclear iranian, presa rusa apropiata Kremlinului a reactionat rapid incercand sa demonstreze ca, odata ce amenintarea unui atac nuclear dinspre Iran nu ar mai exista, atunci nici scutul american antiracheta, ce va avea o componenta si in Romania, nu se mai justifica, NATO precizand insa ca implementarea proiectului acestui scut va continua asa cum s-a stabilit.
Intrucat amenintarea iraniana a fost printre argumentele invocate cu ani in urma de statele occidentale pentru crearea unui scut antiracheta in Europa, acum Moscova a gasit prilejul de a combate proiectul scutului tocmai cu aceasta idee, se arata intr-un comentariu publicata sambata de portalul dedefensa.org.
Astfel, portalul rus Sputnik, lansat in luna noiembrie si considerat un ...citeste mai departe despre "Ce plan are Rusia impotriva scutului antiracheta" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 04 Aprilie 2015, ora 19:41
Negocierile dintre Washington si Moscova privind scutul european antiracheta au esuat din cauza ca negociatorii americani nu au fost dispusi sa transcrie pe hartie propunerile lor verbale, a declarat premierul rus Vladimir Putin, candidat la prezidentiale.
"Ne-au facut unele propuneri care erau practic convenite si le-am cerut sa le trecem pe hartie", a afirmat Putin intr-un interviu cu sase publicatii straine (Le Monde, The Times, La Repubblica, Handelsblatt, The Globe and Mail si Asahi Shimbun), desfasurat la resedinta sa din Novo-Ogariovo.
"Ne-au facut o propunere in timpul discutiilor, ne-au spus: va oferim asta, asta si asta. Nu ne asteptam la asta dar am spus ca acceptam. Va rugam sa le treceti pe hartie", a precizat Putin.
"Am asteptat raspunsul lor doua luni. Nu l-am primit, iar partenerii nostri americani si-au retras propunerile, spunand ca este imposibil", a adaugat el.
Putin a explicat ca propunerile includeau garantii ca scutul european antiracheta nu va fi indreptat impotriva Rusiei. De asemenea, specialistii rusi ar fi putut monitoriza permanent componentele scutului si radarele ar fi fost fixate pentru a viza direct Iranul, fiind "imposibil tehnic sa fie intoarse spre Rusia".
Mai multe state NATO, intre care si Romania, au convenit sa gazduiasca elemente ale scutului antiracheta menit sa protejeze Europa de rachete balistice care ar putea fi lansate de state precum Iranul si Coreea de Nord. mai mult
Vineri, 02 Martie 2012, ora 11:25