Rusia si SUA se cearta pe sistemul antiracheta care va fi amplasat in Romania

Vineri, 01 August 2014, ora 16:35
2728 citiri
Rusia si SUA se cearta pe sistemul antiracheta care va fi amplasat in Romania

Sistemul american de aparare antiracheta care va fi amplasat in Romania nu incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF), a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe Josh Earnest, respingand astfel acuzatiile Rusiei.

Rugat sa comenteze acuzatiile Rusiei, potrivit careia stationarea sistemului de aparare antiracheta Aegis in Romania ar incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare, purtatorul de cuvant al Casei Albe Josh Earnest a declarat ca scutul de la Deveselu nu reprezinta o incalcare a INF.

"Nu este. Statele Unite isi mentin angajamentul de a respecta acordurile de securitate semnate cu Rusia. Facem acest lucru pentru ca este in interesul securitatii noastre nationale sa respectam angajamentele luate pe scena internationala. Putem face asta, asigurand, totodata, securitate pentru aliatii nostri din Europa, si vom continua in acest sens", a precizat Earnest, intr-o conferinta de presa de la Casa Alba, potrivit Mediafax.

Intrebat de ce nu reprezinta o incalcare a Tratatului INF, purtatorul de cuvant nu a oferit explicatii, precizand in schimb ca SUA iau "foarte in serios" tratatele internationale semnate. "De aceea luam in serios si faptul ca partenerii nostri care semneaza astfel de tratate nu isi respecta angajamentele luate", a spus Josh Earnest.

SUA au acuzat Rusia ca a incalcat Tratatul INF

Statele Unite au acuzat, recent, Rusia ca ar incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare. In replica, Moscova a declarat ca acuzatiile sunt lipsite de fundament, subliniind ca sistemele antiracheta care urmeaza sa fie instalate in Romania si Polonia ar putea fi o incalcare directa a acestui tratat..

Declaratiile oficialilor americani conform carora Rusia a incalcat Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF) sunt lipsite de fundament, a comunicat miercuri Ministerul rus de Externe, citat de Itar-Tass.

"Acuzatiile sunt lipsite de fundament, la fel ca toate celelalte acuzatii facute in ultima vreme de Washington la adresa Moscovei", a comunicat MAE rus, citat de Itar-Tass.

"Avem multe nemultumiri fata de Statele Unite privind acest Tratat. Acestea se refera la rachetele care au caracteristici tehnice similare cu cele ale rachetelor cu raza scurta si lunga de actiune si in legatura cu fabricarea de catre americani a avioanelor militare fara pilot, care intra in mod clar, conform Tratatului, la categoria rachete de croaziera", a adaugat Ministerul rus de Externe.

Sistemele de tip MK 41 cu lansare verticala (echivalentul tehnologiilor de tip Aegis) au fost in centrul atentiei in ultima perioada, in contextul in care Statele Unite intentioneaza sa le instaleze in Polonia si Romania in cadrul sistemului antibalistic, a explicat Ministerul rus de Externe. "Aceste sisteme pot lansa rachete de croaziera cu raza medie, iar versiunea terestra poate fi fi considerata o incalcare directa a Tratatului INF", a subliniat Moscova.

Statele Unite au indemnat, marti, Rusia sa distruga armamentul interzis prin acordurile ratificate de Moscova, denuntand incalcarea de catre partea rusa a Tratatului fortelor nucleare intermediare, datand din anul 1987. "Cerem Rusiei sa respecte obligatiile asumate prin acest tratat, sa elimine armamentul interzis si sa demonstreze acest lucru", a declarat Jennifer Psaki, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american. "Este o problema foarte grava" si a fost evocata in trecut intre Washington si Moscova, a precizat Psaki.

Acordul Fortelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA si URSS in 1987 si intrat in vigoare pe 1 iunie 1988, obliga ambele parti sa distruga toate rachetele balistice si de croaziera cu raze de actiune cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri.

Rusia, acuzata ca a testat o racheta cu raza de actiune de circa 1.000 de kilometri

Rusia este acuzata ca a testat o racheta cu raza de actiune de circa 1.000 de kilometri, dar care, modificata, poate atinge distanta de 2.000-3.000 de kilometri.

Departamentul american al Apararii a anuntat, pe 1 februarie, ca va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antiracheta pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandarilor de reconfigurare a dispozitivului de aparare. Michael Gilmore, director in cadrul Pentagonului responsabil de Teste operationale si evaluarea dispozitivelor de aparare, a recomandat Agentiei americane pentru Apararea Antiracheta reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, dupa o serie de teste esuate din ultimii ani. Studiile privind impactul asupra mediului vor dura aproximativ 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antiracheta va fi luata in functie de rezultate. Cele patru locatii propuse sunt Fort Drum (statul New York), poligonul naval SERE (Portsmouth, statul Maine), Baza Ravenna (Ohio) si Baza Custer (statul Michigan).

Sistemul american de aparare antibalistica opereaza cu interceptoare terestre (fixe si mobile) si maritime, capabile sa lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu raza scurta, medie si lunga de actiune inainte de a intra in spatiul aerian si in zona teritoriala a Statelor Unite. Cel putin 13 sisteme terestre de interceptare antiracheta exista pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) si Vandenberg (California). Pana in anul 2017, in vestul SUA vor exista in total 44 de rampe de interceptoare antiracheta.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie de actiune. In prezent, exista cel putin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patruland in Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmeaza sa fie utilizate in planul de creare a unui "scut antiracheta" NATO in Europa, scopul fiind contracararea amenintarilor reprezentate de tari precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmeaza sa fie instalate la baza de la Deveselu (Romania) si in Polonia. O alta componenta a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

#sistem antiracheta, #Tratatul INF, #sistem american antiracheta Romania , #Romania