Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la TVR, intrebat despre criticile ambasadorului Rusiei la NATO in problema scutului ca acesta "face parte din echipa de zgomote" si ca o discutie serioasa ar trebui facuta in cazul unei reactii a presedintelui, premierului sau ministrului rus de Externe, potrivit Mediafax.
"Domnul (n.red. Dmitri Rogozin) face parte din echipa de zgomote. Intotdeauna, daca ati observat, reactioneaza domnul acesta. Mai este cineva din Duma de Stat. Stiti cand sa facem o discutie serioasa? Cand va reactiona presedintele Medvedev sau premierul Putin sau ministrul de Externe, Lavrov", a spus Basescu la TVR.
Intrebat daca au fost contacte cu partea rusa, presedintele a repetat: "Deci eu v-am spus cand trebuie sa luam in serios, in rest sunt mesaje de consum intern".
Intrebat apoi despre faptul ca MAE rus a cerut garantii juridice din partea SUA legat de amplasarea elementelor de scut in Romania, presedintele a atras atentia ca este vorba despre un comunicat semnat de Biroul de presa al Ministerului.
"Bun, si cine semneaza comunicatul acela? Ministerul, nu Lavrov. Biroul de presa", a spus Basescu
"Ce, Romania are vreo garantie juridica de la vreo putere nucleara? Ne-a dat noua Federatia Rusa vreo garantie juridica, de exemplu? Sau ne-a dat Pakistanul vreo garantie juridica , ca e putere nucleara", a adaugat Basescu.
El a mai subliniat ca discutiile care se poarta sunt legate de nivelul de cooperare.
"La Summitul NATO de la Lisabona s-a stabilit foarte clar: nu va fi un singur scut care sa protejeze Europa.
NATO va avea scutul sau, Federatia scutul sau de protectie antiracheta".
"Chestiunile cu domnul de la Bruxelles, cu ambasadorul de la NATO al Federatiei Ruse trebuie considerate o declaratie si atat.
Nu sunt motive de inflamare. Si am convingerea ca nu exista motive de inflamare nici Moscova-Bucuresti, nici Moscova-Washington", a spus seful statului.
Reprezentantul special al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a comentat pe Twitter, la modul ironic, decizia Romaniei de a gazdui elemente ale scutului american antiracheta, catalogand planul drept "un cal traian", cu aluzie la numele presedintelui Traian Basescu, a relatat Gazeta.ru, citata de unele publicatii romanesti.
Pe de alta parte, Rusia a cerut martea trecuta, garantii juridice din partea Statelor Unite, referitor la acordul incheiat cu Romania pentru a gazdui elemente ale scutului antiracheta american la o baza militara romaneasca, a anuntat Ministerul rus al Afacerilor Externe, citat de AFP.
"In aceasta situatie, este si mai necesar sa primim garantii juridice din partea Statelor Unite, asupra faptului ca sistemul antiracheta care urmeaza sa fie amplasat in Europa nu este indreptat impotriva fortelor strategice nucleare ruse", a anuntat Ministerul rus al Afacerilor Externe, citat de agentiile de presa rusesti.
"Trebuie rezolvata rapid aceasta problema. In plus, suntem convinsi de necesitatea de a ne pune de acord asupra conceptiei si arhitecturii scutului antiracheta european, inclusiv din punct de vedere al impactului sau asupra securitatii regionale si mondiale", a adaugat ministerul.