Polonia face cea mai mare achizitie de armament din istorie

Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 09:11
9760 citiri
Polonia face cea mai mare achizitie de armament din istorie
Foto: Eucom

Polonia este pe cale sa incheie cel mai important contract de achizitie de armament semnat vreodata de tara europeana. Pe fondul tensiunilor cu Rusia, oficialii polonezi sunt decisi sa achizitioneze rachete sol-aer Patriot din Statele Unite, valoarea contractului fiind estimata la 6,5 miliarde de euro.

Presedintele Bronislaw Komorowski a declarat ca guvernul de la Varsovia este gata sa poarte discutii cu partea americana pentru incheierea contractului.

Decizia Poloniei vine dupa ce Rusia a amplasat sisteme de rachete nucleare mobile in enclava Kaliningrad, de la granita cu Polonia, arata postul britanic BBC.

"Prioritatea prioritatilor"

Anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia si sustinerea aratata de Moscova pentru gruparile de rebeli de la granita estica a Ucrainei a starnit panica in randul tarilor NATO din sud-estul Europei, Polonia in special temandu-se de intentiile vecinilor rusi.

Sistemul Patriot este unul dintre cele mai performante sisteme de rachete din lume, fiind menit sa asigure un scut de protectie impotriva atacurilor aeriene, navale sau cu rachete balistice.

In Statele Unite, sistemul Patriot este vazut ca principalul sistem defensiv impotriva atacurilor cu rachete balistice.

Pana acum, din Europa, doar Germania, Grecia, Olanda si Spania au achizitionat sisteme asemanatoare, Polonia fiind al cincilea stat european care poate intra in posesia performantului sistem de aparare american.

"Pontru modernizarea tehnicii militare si intarirea capacitatii de aparare, sistemul antiracheta american tocmai a devenit prioritatea prioritatilor", a anuntat, marti, presedintele Poloniei.

Securitatea regionala este pusa in pericol din cauza conflictului din Ucraina, a mai spus Komorowski.

Primul pas

Varsovia a decis sa cumpere sistemul defensiv american doar dupa ce Rusia a instalat o parte din arsenalul nuclear in enclava Kaliningrad, situata intre Polonia si Lituania, dar acesta este doar un prim pas in modernizarea armatei poloneze.

Dupa escaladarea violentelor in estul Ucrainei, oficalii de la Varsovia au aprobat un plan multianual de modernizare a fortelor armate interne.

Conform acestuia, 35 de miliarde de dolari vor fi investiti in urmatorii opt ani pentru dotarea cu tehnica militara moderna a armatei. Urmatoarele achizitii constau in elicoptere, transportoare blindate si submarine.

Din 2010, Polonia a gazduit, prin rotatie, exercitii efectuate de fortele americane din cadrul NATO pe o baterie de lansatoare de rachete Patriot.

#contract achizitie armament Polonia, #sistem rachete Patriot Polonia, #buget achizitii armament Polonia , #Polonia