Rusia cere garantii juridice privind amplasarea scutului antiracheta in Romania

Marti, 03 Mai 2011, ora 22:40
1617 citiri
Rusia cere garantii juridice privind amplasarea scutului antiracheta in Romania

Rusia a cerut marti garantii juridice din partea Statelor Unite, referitor la acordul incheiat cu Romania pentru a gazdui elemente ale scutului antiracheta american la o baza militara romaneasca, a anuntat marti Ministerul rus al Afacerilor Externe, informeaza Mediafax,

"In aceasta situatie, este si mai necesar sa primim garantii juridice din partea Statelor Unite, asupra faptului ca sistemul antiracheta care urmeaza sa fie amplasat in Europa nu este indreptat impotriva fortelor strategice nucleare ruse", a anuntat Ministerul rus al Afacerilor Externe, citat de agentiile de presa rusesti.


"Trebuie rezolvata rapid aceasta problema. In plus, suntem convinsi de necesitatea de a ne pune de acord asupra conceptiei si arhitecturii scutului antiracheta european, inclusiv din punct de vedere al impactului sau asupra securitatii regionale si mondiale", a adaugat ministerul.


Bucurestiul si Washingtonul au mai facut marti un pas spre viitorul scut antiracheta alegand sa amplaseze interceptori la o baza din sudul Romaniei.


Ironia sortii, baza aeriana aleasa pentru acest scut, privit cu neincredere de Moscova, a fost construita in 1952 cu ajutorul Uniunii Sovietice si a primit primele avioane MIG stationate in Romania.


"S-a optat si noi am aprobat ca locul de amplasare a sistemului antiracheta sa fie in fosta baza aeriana de la Deveselu, judetul Olt", a declarat presedintele Traian Basescu, cu ocazia unei vizite a subsecretarului de Stat american pentru controlul armamentelor si securitate internationala, Ellen Tauscher.


Situata in mijlocul campului, la circa o suta de kilometri de Bulgaria, baza va gazdui 24 de rachete de interceptare SM-3 de noua generatie, in 2015.


Aproximativ 200 de militari americani vor fi stationati acolo, dar acest numar ar putea creste pana la 500.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#scutul antiracheta european, #baza militara romaneasca, #acord romania rusia, #sua , #stiri Traian Basescu