Basescu: Presedintele rus vrea garantie ca scutul nu vizeaza lovituri spre Rusia

Joi, 19 Mai 2011, ora 23:40
1138 citiri
Basescu: Presedintele rus vrea garantie ca scutul nu vizeaza lovituri spre Rusia

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, in cadrul unei emisiuni televizate ca presedintelui rus Dmitri Medvedev ii va trebui dat "confortul" ca elementele scutului antiracheta ce vor fi amplasate in Romania "nu vizeaza lovituri impotriva Federatiei Ruse".

Basescu a adaugat ca nu are dubii ca si seful statului rus este gata sa garanteze ca nicio racheta de pe teritoriul Federatiei Ruse nu va atinge vreodata Romania.

Intrebat in legatura cu declaratiile presedintelui Dmitri Medvedev potrivit carora Rusia ar putea abandona noul tratat de dezarmare nucleara START cu SUA cu riscul de a reveni la epoca Razboiului Rece, presedintele a spus ca Romania trateaza cu respect pozitia oricui, dar isi urmareste interesul national.

"Eu n-as face o drama din aceasta afirmatie. Romania si-a asumat niste obligatii, elemente ale scutului antiracheta romano-american deocamdata - si mai tarziu va deveni un scut NATO - se vor amplasa. Ne vedem de interesul nostru national si tratam cu respect pozitia oricui".

Seful statului nu a dorit sa comenteze declaratii ale altor oficiali rusi.

"Daca este de luat in consideratie o declaratie, este cea a presedintelui Medvedev si trebuie tratata cu condescendenta necesara unui sef de stat, a unei mari puteri nucleare. Ceea ce nu inseamna ca vreo clipa punem sub semnul intrebarii aranjamentul nostru cu Washingtonul.

Ceea ce inseamna ca domnului presedinte Medvedev, la momentul potrivit, va trebui sa-i dam confortul ca aceste instrumente militare nu vizeaza lovituri impotriva Federatiei Ruse si mai ales ca - n-am niciun dubiu - domnul Medvedev este gata sa dea si dansul Romaniei garantii ca nicio racheta care exista acum pe teritoriul Federatiei Ruse nu va atinge vreodata teritoriul Romaniei", a comentat presedintele.

El a adaugat ca, la randul sau, Romania constata ca nu are nicio garantie din partea Rusiei.

"Dansul (Dmitri Medvedev, n.red.) doreste garantii juridice. Sigur ca si Romania se intreaba : Oare noi avem vreo garantie juridica? Constatam ca n-avem. Avem dreptul sa discutam subiectul", a spus presedintele.

Presedintele Dmitri Medvedev a avertizat, miercuri, ca Rusia ar putea renunta la noul tratat de dezarmare nucleara semnat cu Statele Unite, cu riscul revenirii la Razboiul Rece, in lipsa unui acord intre cele doua tari cu privire la scutul american antiracheta.

Daca Statele Unite continua sa isi dezvolte proiectul de scut antiracheta in Europa de Est, in pofida protestelor Rusiei, Moscova "va trebui sa ia masuri de retorsiune, lucru pe care prefera sa il evite", a declarat Medvedev, intr-o conferinta de presa la Skolkovo, la periferia Moscovei.

#traian basescu, #medvedev, #presedinte rus, #scut antiracheta romania , #stiri Traian Basescu