Rompetrol Rafinare (RRC), Rompetrol Downstream, KazMunayGas Trading AG si KMG Rompetrol intentioneaza sa contrateze un credit de 390 milioane dolari de la BCR, UniCredit Tiriac Bank, Raiffeisen si ING Bank, fondurile fiind destinate refinantarii unor imprumuturi si operatiunilor curente.
Cele patru companii fac parte din grupul kazah KMG International, garantul creditului, transmite Mediafax.
"Consiliul de Administmtie al Rompetrol Rafinare S.A. informeaza actionarii si potentialii investitori cu privire la decizia prin care Rompetrol Rafinare S.A., Rompetrol Downstream S.R.L., KazMunayGas Trading A.G. si KMG Rompetrol S.R.L. intentioneaza sa incheie in perioada urmatoare un credit sindicalizat de tip revolving in valoare de 390 milioane dolari, suma fiind destinata refinantarii unor credite anterioare dar si pentru sustinerea activitatilor si operatiunilor curente ale companiilor", se arata intr-un comunicat transmis de Rompetrol Rafinare Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Imprumutul reprezinta o facilitate multivaluta - dolari, lei sau euro - si este acordat de Banca Comerciala Romana (BCR), UniCredit Tiriac Bank, Raiffeisen Bank si ING Bank NV - sucursala Bucuresti.
Creditul nu poate fi folosit de cele patru companii ale KMG International, garant al acestui imprumut, pentru finantarea pe termen lung a proiectelor de investitii, achizitii si/sau inchirieri, se arata in anunt.
Creditul va fi format din doua transe, respectiv o facilitate angajanta de pana... mai mult
Joi, 19 Februarie 2015, ora 09:53
Rompetrol Rafinare, parte a grupului KMG International, a incheiat primul trimestru cu o cifra de afaceri bruta de 1,3 miliarde dolari, in urcare cu 48% de la 884,3 milioane dolari in perioada similara din 2013, pe fondul cresterii vanzarilor, dar pierderile au avansat, la 26,8 milioane dolari.
Pierderile raportate sunt in urcare cu 6,7% fata de rezultatul negativ de 25,1 milioane de dolari inregistrat in primele trei luni ale anului trecut.
"Rezultatele financiare consolidate ale companiei au fost influentate pozitiv de cresterea cantitatilor produse si vandute fata de aceeasi perioada a anului trecut si negativ de evolutia cotatiilor internationale la titei si produsele petroliere", potrivit unui comunicat al companiei.
Pe partea de rafinare, compania a inregistrat in primul trimestru o cifra de afaceri bruta de 1,21 miliarde dolari, mai mare cu 56% fata de nivelul de 778,8 milioane dolari din aceeasi perioada a anului trecut, fiind influentata de vanzarea unor cantitati mai mari de produse petroliere.
In comunicat se precizeaza ca, in urma investitiilor derulate de KMG International si KazMunayGas, rafinaria Petromidia a prelucrat in perioada analizata 13.000 tone de titei/zi, cea mai mare cantitate de la infiintarea rafinariei, in 1979.
Investitiile Rompetrol Rafinare in 2014, estimate la peste 35 milioane de dolari
Investitiile totale realizate de KMG International si KazMunayGas la Petromidia se ridica la peste 1,3 miliarde de dolari. Petormidia... mai mult
Joi, 15 Mai 2014, ora 08:55
Compania Rompetrol Rafinare, parte a grupului Rompetrol, a raportat pentru primul semestru pierderi de 78,43 milioane dolari, cu 40% mai mici fata de nivelul de 131,83 milioane dolari inregistrat in aceeasi perioada a anului 2012, in timp ce cifra de afaceri a scazut cu 13%, la 1,96 miliarde dolari.
Cifra de afaceri a companiei a fost in primele sase luni ale anului trecut de 2,26 miliarde dolari.
Pe partea de rafinare, compania a raportat afaceri de 1,71 miliarde dolari, cu 18% sub nivelul de 2,08 miliarde dolari atins in intervalul similar din 2012, ca urmare a scaderii cotatiilor internationale ale produselor petroliere si opririi planificate a activitatii de productie a rafinariei Petromidia, in perioada martie-aprilie, potrivit unui comunmicat al grupului Rompetrol.
Pierderile aferente sectorului de rafinare au scazut in intervalul analizat cu 37%, de la 112,9 milioane dolari la 71,2 milioane dolari.
Vanzarile de carburanti de pe piata interna si cea externa au totalizat 1,2 milioane tone, dintr-un total de 1,6 milioane tone procesate.
Rafinaria Petromidia reprezinta peste 40% din capacitatea de rafinare a Romaniei. Compania kazaha de stat KazMunayGas, proprietarul grupului Rompetrol, a investit in rafinarie 1,3 miliarde de dolari in perioada 2007-2012, potrivit comunicatului.
Cifra de afaceri consemnata de Rompetrol Rafinare in zona distributiei de carburanti a scazut in intervalul cu 5% in primul semestru, de la 1,22 miliarde dolari la 1,17... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 08:25
Compania Rompetrol Rafinare va prelua dreptul de proprietate asupra activelor Rompetrol Petrochemicals, procesul de integrare a activitatilor de petrochimie in cadrul celor de rafinare urmand sa inceapa in luna noiembrie a acestui an, se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul Bursei de valori Bucuresti.
"Principalele beneficii ale integrarii petrochimiei in cadrul Rompetrol Rafinare sunt optimizarea intregului proces tehnologic si imbunatatirea gestionarii resurselor energetice, ceea ce determina reducerea costurilor de operare si cresterea eficientei in desfasurarea activitatilor. Pe termen mediu, investitiile in rafinarie si in instalatia HDPE (Polietilena de inalta Densitate) vor optimiza costurile de procesare, permitand cresterea marjei brute cu o rata anuala de 13%, pana in 2017", se arata in comunicatul citat.
Decizia luata in cadrul Consiliului de Administratie al societatii Rompetrol Rafinare din 10 iulie 2013 va fi supusa validarii actionarilor sai in Adunarea Generala Extraordinara din 16 august.
"In prezent, Rompetrol Petrochemicals este detinuta de Rompetrol Rafinare in proportie de 100%. Valoarea de piata a activelor Rompetrol Petrochemicals se ridica, la data de 30 aprilie 2013, la 132 milioane de dolari SUA, conform unei evaluari a PricewaterhouseCoopers. Deoarece Rompetrol Petrochemicals si Rompetrol Rafinare si-au desfasurat complementar activitatea pe platforma Petromidia, decizia de integrare a activitatilor are caracter formal, insa... mai mult
Vineri, 12 Iulie 2013, ora 13:34
Rompetrol Rafinare a inregistrat anul trecut pierderi de aproape 157 milioane dolari, in scadere cu 39%, si o cifra de afaceri bruta consolidata de 4,619 miliarde dolari, cu 4% sub valoarea din precedentul exercitiu financiar.
Compania a consemnat in anul 2011 pierderi de 258,1 milioane dolari si o cifra de afaceri bruta consolidata de 4,812 miliarde dolari.
Profitul operational EBITDA a urcat anul trecut la 76,8 milioane dolari, fiind cu mult peste castigul din precedentul exercitiu financiar, de 5,8 milioane dolari.
Pe fondul cresterii productiei de carburanti, dar si a conditiilor de piata, compania a reusit in ultimul trimestru al anului trecut o imbunatatire semnificativa a indicatorilor financiari fata de cei consemnati in perioada similara din 2011.
Astfel, Rompetrol Rafinare a inregistrat in ultimele trei luni din 2012 pierderi nete de 41,9 milioane dolari, fata de 144,8 milioane dolari in ultimele trei luni din 2011.
Totodata, compania a consemnat un profit operational EBITDA de 55 milioane dolari, fata de pierderi de 36,7 milioane dolari in perioada similara din 2011.
Cifra de afaceri bruta a crescut cu 17% in ultimul trimestru al anului trecut, de la 1,016 miliarde dolari la 1,194 miliarde dolari.
Rezultatele financiare ale Rompetrol Rafinare au fost afectate de o serie de factori independenti de activitatea companiei, precum deprecierea leului in raport cu dolarul si euro (cu 14% si, respectiv, cu 5%), costurile necesare asigurarii... mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 08:58
Reprezentantii Sindicatului Lucratorilor de pe Platforma Industriala Midia Navodari (SLPIMN) au anuntat ca vor protesta si marti, pentru a doua zi consecutiv, nemultumiti ca nu sunt primiti la negocierile noului Contract Colectiv de Munca.
Vasile Pascu, presedintele SLPIMN, a declarat ca aceste negocieri sunt purtate acum numai cu Sindicatul Petrochimistul, sindicat reprezentativ pe unitate, potrivit Legii 62 (reprezinta mai mult de 50% plus 1 din salariati).
"Noi nu stim ce se discuta, care sunt prevederile noului contract. Nu e vorba numai prima de vacanta, ci de toate prevederile contractului", a precizat Pascu, al carui sindicat reprezinta 480 de angajati, din totalul de circa 2.500. El a mai spus ca pe platforma industriala mai exista un sindicat, Vega, care, de asemenea, nu este chemat la negocieri.
"Am cerut in nenumarate randuri conducerii sa ne informeze despre ce se intampla. Nu am primit niciun raspuns", a declarat Pascu.
Cea mai importanta revendicare se refera la prima de vacanta, suspendata in 2011 pentru un an, cu acceptul tuturor celor trei sindicate. Acum, conducerea Rompetrol Rafinare a injumatatit valoarea acesteia, de la 4.000 de lei la 2.000 de lei, lucru cu care SLPIMN nu este de acord. Totusi, Pascu afirma ca circa 1.100 de angajati ar fi semnat modificarea.
O alta revendicare se refera la plata contravalorii a mai mult de jumatate din biletele de vacanta, potrivit Contractului Colectiv de Munca. Liderii de sindicat au subliniat ca... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 11:01
Compania Rompetrol Rafinare (RRC) a inregistrat in primele noua luni o cifra de afaceri de 2,8 miliarde de dolari, in scadere cu 8% fata de nivelul de 3,1 miliarde de dolari consemnat in perioada similara a anului trecut, si a raportat pierderi de 115 milioane dolari, mai reduse cu 1,5%.
In primele noua luni din 2011, compania a raportat pierderi de 113,3 milioane de dolari.
Profitul EBITDA (inainte de deducerea dobanzilor, impozitelor, deprecierilor si amortizarii) a scazut aproape la jumatate, de la 42,5 milioane de dolari la 21,7 milioane de dolari, potrivit unui comunicat al companiei transmis miercuri Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Totusi, in trimestrul al treilea, compania a reusit sa treaca pe profit net, in valoare de 16,8 milioane de dolari, de la pierderi de 49,6 milioane de dolari in aceeasi perioada a anului 2011.
Rezultatele Rompetrol Rafinare sunt consolidate, neauditate si intocmite conform standardelor internationale de contabilitate (IFRS). Rezultatele financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare SA, Rompetrol Petrochemicals, Rom Oil, Rompetrol Downstream, Rompetrol Logistics si Rompetrol Gas.
Pe partea de rafinare, care cuprinde rafinariile Petromidia si Vega, compania a inregistrat in intervalul analizat afaceri de 2,6 miliarde de dolari, cu 3,7% mai mici, si pierderi de 88,5 milioane de dolari, in crestere cu 4,7%.
In sectorul distributiei de carburanti, reprezentat de firmele Rom Oil,... mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 08:33
Ministerul Finantelor va transfera catre Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) pachetul de actiuni detinut la Rompetrol Rafinare, de 44,69% din capitalul companiei, procedura fiind avizata in sedinta de miercuri a Guvernului prin ordonanta de urgenta.
Nota de fundamentare a actului normativ precizeaza ca Ministerul Economiei, in cadrul caruia functioneaza OPSPI, a fost de acord sa preia actiunile la Rompetrol Rafinare, companie detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan.
"Luarea deciziilor de vot la nivelul Ministerul Finantelor a intampinat, uneori, dificultati, datorita faptului ca ministerul nu are atributii specifice in domeniul de activitate al societatii", potrivit notei.
In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.
Scadenta rascumpararii obligatiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar pana la acea data Rompetrol Rafinare a rascumparat obligatiuni in valoare de doar 71 milioane dolari si a platit dobanzi aferente de 24 milioane dolari.
Ministerul Finantelor a reintrat in actionariatul Rompetrol Rafinare SA in iulie 2011, dupa ce KazMunaiGaz a convertit in actiuni 20,6 milioane de obligatiuni nerascumparate. mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 20:39
Compania Rompetrol Rafinare (RRC), care face parte din Grupul Rompetrol, a avut anul trecut pierderi de aproximativ 193 milioane dolari, in crestere cu peste 11% fata de pierderile de 173,72 milioane dolari din 2009, potrivit raportului publicat marti pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, transmite Newsin.De asemenea, Rompetrol Rafinare a inregistrat in 2010 o cifra consolidata de afaceri de peste 3,5 miliarde dolari, in crestere cu 12% fata de rezultatul obtinut in 2009, precum si o imbunatatire a rezultatului operational (EBITDA), de la 3,25 milioane dolari la 16 milioane dolari.
"Rezultatele financiare au fost influentate in primul rand de factori externi, precum evolutia cotatiei titeiului (care a crescut cu 28%) si a produselor petroliere (mai mult cu 25% pentru benzine, cu 28% pentru motorine), scaderea cererii de produse, inchiderea sau reducerea capacitatilor de rafinare, sau de imbunatatirea cu 42% a marjei de rafinare.
La acestea se adauga insa si conditiile dificile de obtinere a capitalului de lucru si a finantarilor aferente, diferentele de curs valutar, impactul unor masuri macroeconomice precum majorarea TVA-ului de la 19% la 24%, cresterea ratei inflatiei (de la 4,75% in 2009 la 7,90% in 2010) sau a cuantumului aferent diferitelor taxe/impozite", potrivit raportului companiei.
Oficialii Rompetrol spun ca, pe fondul reviziei din perioada 20 septembrie - 1 noiembrie 2010, segmentul de rafinare, Rompetrol Rafinare - rafinaria Petromidia si punctul de lucru... mai mult
Miercuri, 16 Februarie 2011, ora 00:11