Procesul Guvernului cu Rompetrol continua

Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 01:14
1061 citiri
Procesul Guvernului cu Rompetrol continua

Premierul Emil Boc i-a mandatat pe reprezentantii Guvernului implicati in litigiul cu Rompetrol Rafinare (RRC) pentru datoriile istorice ale companiei sa continue procesul pentru a incasa intreaga suma care trebuie recuperata si sa nu accepte transformarea in actiuni a acestor restante, anunta Mediafax.

Mandatul premierului a fost acordat intr-o discutie cu ministrii, la finalul sedintei de guvern, dupa ce consilierilor ministeriali li s-a cerut sa paraseasca sala, au declarat surse participante la discutie.

"Consilierii au iesit din sala, iar premierul si ministrii au avut o discutie tehnica legata de cazul Rompetrol si de posibile variante pentru solutionarea conflictului.

In urma analizei, premierul a cerut sa se continue pe aceeasi linie, in sensul ca reprezentantii Guvernului sa continue procesul si nu accepte transformarea obligatiunilor in actiuni, ci doar banii", au spus sursele.

Judecatoria sectorului 5 a respins, luni, contestatia Rompetrol Rafinare la decizia Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) de a institui sechestru asigurator asupra unor active ale companiei, pentru a preveni instrainarea respectivelor bunuri, in conditiile in care compania are de platit datorii istorice de peste 500 milioane euro.

ANAF a instituit, in 10 septembrie, sechestru asigurator asupra unor terenuri si instalatii ale Rompetrol Rafinare, precum si asupra participatiilor in filialele sale, pentru a preveni instrainarea bunurilor respective, in conditiile in care compania are de achitat datorii istorice reprezentand obligatiuni ajunse la maturitate.

Decizia ANAF privind instituirea sechestrului este legata de o emisiune de obligatiuni convertibile, in valoare de 570 de milioane de euro (740 de milioane de dolari), scadente la 30 septembrie, emise in 2003 statului roman in cadrul unei conversii a datoriilor Rompetrol Rafinare.

Astfel, grupul KazMunaiGaz a decis, la finele lunii septembrie, conversia in actiuni a obligatiunilor emise de Rompetrol in 2003 si pe care nu le-a rascumparat de la stat, care ar urma sa redevina actionar, insa cu un pachet minoritar.

Guvernul a anuntat ca va contesta in instanta decizia Rompetrol.

Potrivit Fiscului, Rompetrol a ales modalitatea de rascumparare a obligatiunilor cand a efectuat o plata partiala in august, in valoare de 54 de milioane de euro, iar restul titlurilor nu pot fi convertite in actiuni.

La inceputul lunii octombrie, directorul general al KazMunaiGaz, Kairgeldi Kabildin, a declarat ca intentioneaza sa ajunga pana la sfarsitul anului la o intelegere cu statul roman in privinta datoriei Rompetrol Group.

Agentia de evaluare financiara Fitch a pus sub supraveghere, pentru o eventuala retrogradare, ratingul "B+" pentru credite pe termen lung al grupului Rompetrol, dupa ce ANAF a instituit sechestru asupra activelor subsidiarei Rompetrol Rafinare. 

Imagini noi de pe Centura Bârlad, care este aproape gata de inaugurare. Când va fi deschisă circulației VIDEO
Imagini noi de pe Centura Bârlad, care este aproape gata de inaugurare. Când va fi deschisă circulației VIDEO
Centura Bârlad este din ce în ce mai aproape de inaugurare. Lucrările au ajuns la progres fizic de 95%, iar constructorul a așternut, deja, stratul de uzură pe mare parte din drum, arată cele...
Conducerea TAROM în haine noi. După mai bine de un an de selecție, noul CA este aproape identic cu cel vechi
Conducerea TAROM în haine noi. După mai bine de un an de selecție, noul CA este aproape identic cu cel vechi
După mai bine de un an de la demararea procedurilor de recrutare a noilor membri în Consiliul de Administrație al companiei de stat TAROM SA, operatorul aerian a anunțat componența noului for....
#guvern, #rompetrol, #datorii, #restante, #litigiu, #ANAF, #KazMunaiGaz , #stiri Rompetrol

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Ce simbolizează o sticlă cu apă lăsată pe acoperișul unei mașini. Oportunitatea nebănuită de majoritatea oamenilor
  2. În ce oraș se află singura pizzerie din România inclusă într-un prestigios topul de profil european
  3. Cele trei modele de autoturisme SUV care trebuie evitate atunci când sunt vândute second hand
  4. Un gigant auto care are fabrică și în România trece la concedieri masive
  5. Prețurile au luat-o razna complet pe litoralul românesc: stațiunea care concurează cu Mamaia, din acest punct de vedere
  6. Un sediu AUR a fost vândut cu o sumă colosală. Mesajul cu maximă vizibilitate care ere afișat ”în vitrină”
  7. Furtul cablurilor de încărcare, încă un obstacol în calea popularității mașinilor electrice
  8. Statul care devine patria miliardarilor. Peste 6.700 de bogați ar urma să se mute aici până la sfârșitul acestui an
  9. Familia Becali, gata să dea lovitura. Investiție masivă pregătită în Constanța
  10. BNR dă unde verde milionarului Dan Ostahie să cumpere o bancă românească. Cum se va numi noua instituție