Capitalizarea Bursei a urcat cu 7,2% in ultima saptamana

Luni, 20 Iulie 2009, ora 09:02
1320 citiri
Capitalizarea Bursei a urcat cu 7,2% in ultima saptamana

Bursa de Valori Bucuresti a avut parte de cresteri semnificative pe toate sectoarele in ultima saptamana, dupa ce stirile externe favorabile au readus optimismul in randul cumparatorilor, care au urcat cu 7,24% capitalizarea pietei si au marit rulajul pietei, relateaza NewsIn.

Cresterile inregistrate pe piata locala vin in contextul in care rezultatele financiare bune din primul semestru raportate de mai multe companii americane mari au adus castiguri semnificative pe indicii pietelor din SUA, Europa, dar si a celor reprezentativi pietei autohtone.

"Astfel, intr-o singura saptamana a fost anulat ultimul val de scadere, cel inceput la jumatatea lunii iunie.

Rezultatele financiare peste asteptari si indicatorii macroeconomici buni sunt principalii factori care au reinviat sperantele intr-o revenire mai rapida din recesiune", se arata in analiza saptamanala a casei de brokeraj Prime Transaction.

Lichiditatea pietei de actiuni de la BVB sporit cu 22% in ultima saptamana (13 - 17 iulie), la 33,5 milioane lei (7,9 milioane euro), dupa ce in saptamana precedenta (6 iulie -10 iulie) schimburile insumasera 27,44 milioane lei (6,51 milioane euro).

Totusi, la lichiditatea pietei reglementate a BVB au mai contribuit schimburile cu obligatiuni si titluri de stat, care au totalizat 19,5 milioane lei.

De asemenea, capitalizarea pietei reglementate a BVB a urcat cu 7,24%, la 57,35 miliarde lei (13,5 miliarde euro), fata de nivelul de la sfarsitul saptamanii precedente, de 53,48 miliarde lei (12,69 miliarde euro).

Cresteri cuprinse intre 2,4% si 4,7% pe indicii pietei

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a crescut cu 2,98% in ultima saptamana, ajungand la 3.441,24 puncte, in vreme ce indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a castigat 2,38%, pana la 2.102,98 puncte.

BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a avut o crestere de 3,94%, pana la nivelul de 16.266,14 de puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB, a urcat cu 4,68%, pana la 6.903,33 puncte.

De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a crescut cu 3,11%, la 327,24 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a inregistrat un avans de 3,39%, pana la nivelul de 501,80 puncte.

SIF-urile castiga semnificativ, in ciuda deciziei Curtii Constitutionale

Titlurile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au atras schimburi totale de 22,63 milioane lei, adica 67,5% din valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni din ultima saptamana la Bursa.

"Verdictul Curtii constitutionale nu a miscat prea mult SIF-urile, de altfel acestea nu aveau motive fundamentale sa scada, nu aveau ce sa corecteze, fiindca anterior nu au inregistrat cresteri", considera analistii de la Prime Transaction. Curtea Constitutionala a respins marti exceptia de neconstitutionalitate cu privire la pragul de detinere de 1% din capitalul societatilor de investitii financiare, dupa ce decizia fusese amanata la termenele din 2 iunie, 16 iunie si 7 iulie.

In consecinta, potrivit legislatiei in vigoare, investitorii nu pot detine mai mult de 1% din actiunile unei societati de investitii financiare (SIF).

Firma Comrimet, unul dintre actionarii SIF Oltenia, a ridicat exceptia de neconstitutionalitate a pragului de detinere la SIF-uri, in cadrul unui proces pe care il avea cu societatea de investitii, judecat la Tribunalul Dolj.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piata, cu schimburi totale de 4,35 milioane lei, iar cotatia lor a urcat cu 3,77%, la 0,825 lei/actiune, in vreme ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au castigat 3,7%, la 0,70 lei, in urma unor schimburi de 2,75 milioane lei.

Cotatia actiunilor SIF Transilvania (SIF3) a crescut cu 4,18%, la 0,424 lei/actiune, iar schimburile au totalizat in ultima saptamana 2,18 milioane lei.

De asemenea, titlurile SIF Muntenia (SIF4) s-au scumpit cu 3,51%, ultimul pret fiind de 0,59 lei, pe o lichiditate de 1,09 milioane lei, in vreme ce actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) s-au apreciat cu 4,55%, la cotatia de 0,77 lei, in urma unor tranzactii de doar 935.900 lei.

Actiunile Erste castiga 12,84%, pe fondul optimismului din sectorul financiar american

Sectorul bancar a atras schimburi de 9,6 milioane lei in ultima saptamana, adica 28,6% din valoarea tranzactiilor cu actiuni la BVB.

Actunile Erste Bank (EBS) au fost cele mai cautate in ultima saptamana, scumpindu-se cu 12,84%, la 83,50 lei, in urma unor tranzactii de 4,23 milioane lei.

"Aprecierea vine in contextul in care rezultatele pozitive raportate de marile grupuri financiare americane au generat un val de optimism si pe sectorul bancar european, bancile mari avand parte de sustinere buna la cumparare", se arata in analiza realizata de Prime Transaction.

In schimb, titlurile Bancii Transilvania (TLV) au castigat doar 1,85%, pana la pretul de 1,08 lei, pe suportul unui rulaj de 1,37 milioane lei, iar actiunile BRD SocGen (BRD) au avansat tot cu 1,85%, pana la 8,25 lei, tranzactiile cu aceste actiuni insumand 1,91 milioane lei.

"Motivul pentru care bancile romanesti nu au crescut arata de fapt ca ele au fost ignorate de investitorii straini, intr-o perioada in care bursa romaneasca este dominata de jucatorii locali, majoritatea speculatori", apreciaza analistii de la Prime Transaction.

Acordul Nabucco aduce Transgaz in atentia jucatorilor

Pe segmentul energetic s-au remarcat actiunile Transgaz Medias (TGN), cu un rulaj de 1,49 milioane lei si o apreciere de 4,17%, pana la 150 lei, in contextul in care oficialii din Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria au semnat la inceputul saptamanii un acord care vizeaza proiectul Nabucco, de construirea a unei noi rute pentru transportul gazelor naturale, pe teritoriul tarilor semnatare.

Pe de alta parte, titlurile Petrom (SNP) au castigat 3,48%, la un curs de 0,238 lei, pe un rulaj saptamanal de 1,34 milioane lei.

De asemenea, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC)) au inregistrat un avans de 3,11%, pana la cotatia de 0,0464 lei, pe suportul unor tranzactii de 864.350 lei, in timp ce actiunile Transelecrica (TEL) s-au scumpit cu 2,46%, pana la pretul de 12,50 lei, in urma unor schimburi de 672.600 lei.

O evolutie spectaculoasa au avut-o actiunile Azomures (AZO), care au inregistrat o volatilitate ridicata si au incheiat saptamana la un pret de 0,265 lei, in crestere cu 13,73%, pe un rulaj de 1,01 milioane lei.

Scumpirea actiunilor Azomures vine in conditiile in care compania a anuntat joi reluarea activitatii la capacitate maxima si chemarea angajatilor din somaj tehnic.

Initial, Azomures anuntase ca va mentine in somaj tehnic 430 de salariati din totalul de 2.610, pana la sfarsitul lunii iulie, in contextul in care cererea redusa de ingrasaminte a impus prelungirea perioadei de restrangere a activitatii de productie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările De Construcții, In Scădere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie bruta cu 10.8% si ca serie ajustata sezonier cu 11.8% fata de...
Inflația din zona euro – TradeVille
Inflația din zona euro – TradeVille
Cifra De Afaceri Din Industrie Se Majorează La finalul primelor 2 luni ale anului curent, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 5.4% fata de aceeași perioada a anului anterior, datorita...
#bursa, #capitalizare, #piata, #rulaj , #stiri Erste Bank