SIF-urile si petrolul au animat o piata precauta

Joi, 17 Noiembrie 2005, ora 05:32
933 citiri

Bursa de Valori Bucuresti a avut o lichiditate buna si fluctuatii mici de preturi in sedinta de ieri, valoarea totala a celor peste 5.200 de tranzactii fiind de 28,08 milioane lei (7,71 milioane euro, 9,01 milioane dolari), in scadere cu circa 20%. Capitalizarea Bursei a fost de 51,47 miliarde lei, ceea ce insemna circa 14 miliarde euro (16,5 miliarde dolari, in echivalent).Stere Farmache (foto), directorul BVB, a declarat, ieri, pentru "Averea", ca "prin valoarea tranzactiilor si cifra de afaceri, Bursa a depasit, cred, un prag critic anterior, cu tranzactii de cateva milioane de dolari pe zi, si volumul se va mentine la nivelul de 8-10 milioane euro, in medie, cu perspectiva de a creste in continuare".

Indicii bursieri BET-C si BET si-au continuat usoara tendinta de crestere din ultima perioada, valorile de ieri apreciindu-se cu 0,54%, respectiv 0,74%. Tranzactiile cu SIF-uri au acumulat ieri circa 61,72% din piata, cu un pret maxim istoric reusit de SIF Oltenia, de 2,27 lei/actiune. Totusi, pe fondul unei lichiditati mai ridicate pentru actiunile SIF-urilor fata de primele doua sedinte din aceasta saptamana, BET-FI a avut ieri o variatie negativa, de 0,11%. Pentru sedinta de azi, brokerii se asteapta la o continuare a tendintei de nehotarare in piata si a volumelor mici, atitudine precauta pentru situatia actuala din mediul de investitii.

Presedintele BVB se asteapta la noi actori pe piata bursiera romaneasca, in scurt timp. "Exista perspectiva intrarii la BVB a unor noi companii nationale", ne-a declarat, ieri, dl Stere Farmache. In ceea ce priveste mediul economico-social si de investitii actual, presedintele Bursei a declarat: "In principal, investitorul se ghideaza dupa indicatorii macroeconomici pe care ii are o tara si perspectiva de mentinere a lor, precum si dupa capacitatea Guvernului de a-si indeplini promisiunile si angajamentele". Pe de alta parte, reper pentru cel ce investeste este performanta economica a societatii listate, data de indicatorii economico-financiari. "Acesti indicatori, deocamdata, nu par a fi pusi in pericol in perioada urmatoare, dar mentinerea unei stari de incertitudini, generata de valul de greve, poate duce la o schimbare a perceptiei actuale a investitorilor", a mai spus dl Farmache. BVB va aniversa in scurt timp zece ani de tranzactii, pe un trend actual ce se prefigureaza crescator, chiar daca brokerii manifesta inca prudenta.

"Cinci emitenti au depasit bariera valorica de 1 milion de dolari - si anume SIF Oltenia, SIF Transilvania, Rompetrol Rafinare Constanta, SIF Banat-Crisana si SIF Moldova", ne-a declarat Andreea Ciobanu, broker al Intercapital Invest, legat de Top 5 Tranzactii din sedinta de ieri.

Tranzactiile bursiere vor atinge o medie de 8 - 10 milioane euro, pe un trend crescator.

Actiunile SIF Oltenia au sustinut piata ieri, fiind cele mai tranzactionate titluri de la Categoria I a Bursei. La o valoare totala de 5,19 milioane lei, variatia pretului de referinta pentru SIF 5 Oltenia a fost de -0,89%, fiind urmat de tilurile SIF Transilvania (SIF3), cu 4,38 milioane lei, la un volum total tranzactionat de 2.388.000 actiuni. "Nici una dintre cele doua SIF-uri, Oltenia si Transilvania, nu reusesc sa inchida sedinta pe plus", ne spune Andreea Ciobanu. Pentru SIF Transilvania, pretul s-a oprit la 1,84 lei, egal cu cel din sedinta anterioara, iar pentru SIF Oltenia s-a consemnat o depreciere de 0,89%, la un pres de 2,23 lei, dupa ce se atinsese un maxim istoric de 2,27 lei tot in cursul sedintei de ieri.

"Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) a revenit pe un trend ascendent, inregistrand o crestere a pretului de referinta cu 3,74%, in conditiile tranzactionarii unui numar de 33,3 milioane de actiuni", ne-a declarat, ieri, Radu Iloiu, broker al Active International. Evolutia pozitiva in Bursa a actiunilor ce apartin societatilor din domeniul petrolier sau din industrii conexe poate fi legata si de recentele estimari ale OPEC, de crestere a cererii mondiale de petrol la circa 85 milioane de barili/zi in cursul anului 2006. Rompetrol a anuntat, inca din vara acestui an, intentia de a investi in continuare si ultimele rezultate comunicate bursei arata ca eforturile companiei se concentreaza spre atingerea obiectivului declarat, "de a deveni una dintre cele mai mari companii petroliere integrate din regiune si de a obtine o pozitie puternica in bazinul Marii Negre", confirmat de o rata de profitabilitate la investitiile in actiuni (20%, in august 2005).

Un alt emitent care a captat atentia investitorilor pe piata deal a fost Impact Bucuresti (IMP), pentru care s-au transferat 2.046.500 actiuni la pretul de 0,4350 lei, cu o valoare de peste 890.227,5 lei. Pe piata principala, cotatia actiunilor IMP s-a apreciat, ieri, cu 2,34%, volumul tranzactionat fiind de 840.000 actiuni. "Sectorul bancar isi pastreaza trendul nehotarat, pe fondul unor ordine moderate la cumparare", considera brokerul Intercapital Invest. Actiunile BRD au atins, totusi, noi maxime istorice, de 13,60 lei, dar au inchis sedinta de ieri in scadere, la 13,40 lei. Cei mai fericiti au fost ieri detinatorii de titluri Electroputere, care s-au apreciat cu 14,76% (pana la 0,2410 lei/ actiune), iar cei mai afectati au fost cei care au actiuni Mechel Targoviste, al caror pret a coborat la 0,8 lei, cu o variatie de 11,11%.

Apropierea sfarsitului de an a mai calmat piata, dar multi investitori asteapta noi vesti concrete legate de impozitarea veniturilor obtinute pe piata de capital.

Cristina Ciobanu

Averea