Rompetrol Rafinare: sechestru pe terenuri, instalatii si participatii

Luni, 13 Septembrie 2010, ora 00:35
2107 citiri
Rompetrol Rafinare: sechestru pe terenuri, instalatii si participatii

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a instituit, in 10 septembrie, sechestru asigurator asupra unor terenuri si instalatii ale Rompetrol Rafinare, precum si asupra participatiilor in filialele sale, conform unui comunicat al companiei petroliere, potrivit Mediafax.

"Grupul Rompetrol a luat act cu surprindere, in data de 10 septembrie, de decizia emisa de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) prin care s-a instituit sechestru asigurator asupra unor terenuri si instalatii ale Rompetrol Rafinare precum si asupra participatiilor in filialele sale.", se arata intr-un comunicat al companiei, remis, duminica, agentiei MEDIAFAX.

Rompetrol considera ca "sechestrul este o interdictie de a instraina activele vizate". "Rompetrol nu intentioneaza bineinteles sa instraineze aceste active: in perioada 2007-2010, programul de investitii in Grupul Rompetrol se ridica la peste un miliard dolari, pe baza finantarii a nu mai putin de 1.8 miliarde dolari acordate in aceeasi perioada de actionarul majoritar KazMunayGas.

Actiunea ANAF nu afecteaza operatiunile Rompetrol Rafinare, dar creeaza un important prejudiciu de imagine pentru Rompetrol Rafinare si Grupul Rompetrol", arata compania.

In opinia Rompetrol, decizia ANAF "ignora prevederi legale si contractuale ai caror termeni sunt extrem de clari, fiind cea mai recenta dintr-o serie de actiuni ale unor autoritati publice avand ca subiect obligatiunile emise de Rompetrol Rafinare".

"Prin decizie sunt indisponibilizate active, pentru o suma de bani pe care Rompetrol Rafinare nu o datoreaza si nici nu o va datora vreodata bugetului de stat, contrar celor pretinse de ANAF", mai precizeaza compania.

Sursa citata sustine faptul ca Rompetrol Rafinare a emis obligatiuni care au fost achizitionate de statul roman in contul unor datorii si dobanzi acumulate de societate in procent semnificativ inainte de privatizare.

Compania arata ca, potrivit OUG 118/2003 si Conventiei de Emisiune, la optiunea Rompetrol Rafinare, obligatiunile ramase nerascumparate sunt convertibile in actiuni la data de 30 septembrie 2010.

Aceasta operatiune, conform sursei citate, a fost aprobata de Parlament prin Legea 89/2005 si validata de Consiliul Concurentei, fiind ulterior promulgata de presedintele Romaniei.

"De altfel, Ministerul Finantelor Publice, prin ministrul Sebastian Vladescu (fost ministru al Fiantelor-n.r.), a recunoscut in data de 29 iunie 2010 ca: «Daca (actionarul majoritar) KazMunaiGaz va plati 100 de milioane de dolari, statul va prelua peste 40 la suta din actiunile Rompetrol, iar kazahii raman majoritari.

Potrivit legii, ce nu se plateste se converteste in actiuni. Nu sunt de acord, dar asta spune legea. Nu am facut eu legea»", mai indica sursa citata.

Comunicatul arata ca Rompetrol Rafinare s-a conformat prevederilor actului normativ mentionat si ale conventiei de emisiune si a convocat adunarea generala extraordinara a actionarilor pentru a aproba conversia in actiuni a tuturor obligatiunilor ramase nerascumparate.

De asemenea, Rompetrol Rafinare a transmis din timp Ministerului Finantelor Publice toate informatiile relevante referitoare la conversia in actiuni a obligatiunilor.

Platile efectuate de Rompetrol Rafinare catre Ministerul Finantelor Publice in baza Conventiei de Emisiune vor atinge la 30 septembrie peste 310 milioane USD, Rompetrol precizand ca aproape 40 la suta din valoarea totala a obligatiunilor o reprezinta dobanzi si penalitati calculate in 2003, compania platind astfel pe parcursul celor sapte ani dobanda la dobanda.

"Prin urmare, actiunea ANAF, exercitata pentru o datorie comerciala nescadenta si pentru stingerea careia la scadenta Ministerul Finantelor va primi in mod cert actiuni, astfel cum a fost aprobat prin lege de catre Parlamentul Romaniei, reprezinta o masura in afara competentelor legale conferite ANAF, nejustificata si abuziva, contrara atat principiilor de transparenta si buna credinta cat si obligatiilor asumate de statul roman la nivel international pentru asigurarea unui tratament just si echitabil investitiilor straine in Romania", se mai spune in comunicat.

Rompetrol Rafinare are peste 4.000 angajati.

"Grupul Rompetrol nu intelege si este ingrijorat de faptul ca se confrunta cu excese ale autoritatilor, cu incalcarea cadrului normativ aplicabil in Romania. tingand punctul culminant prin decizia de sechestru, actiunile indreptate impotriva Rompetrol Rafinare de catre unele autoritati publice apar astazi ca fiind concertate si premeditate.

In masura in care Ministerul Finantelor Publice va da in continuare dovada lipsei oricarui interes real de a ajunge la un acord pe calea dialogului, Grupul Rompetrol se va vedea pus in situatia de a se adresa forurilor internationale pentru actiunile abuzive care tind spre exproprierea investitiilor realizate in Romania, incluzand Curtea de Arbitraj International de la Washington (ICSID)", conchide compania.

Consiliul de Administratie al Rompetrol Rafinare a convocat actionarii la 30 septembrie pentru a decide conversia in actiuni a obligatiunilor nerascumparate de la stat si majorarea capitalului social al companiei cu valoarea acestora.

Suma maxima cu care capitalul ar urma sa fie majorat este echivalentul in lei al sumei de 517 milioane euro, adica valoarea tuturor obligatiunilor emise de Rompetrol Rafinare la 2003, se arata intr-un convocator transmis la finele lunii august Bursei de Valori Bucuresti.

Conducerea companiei a mentionat ca valoarea va fi modificata in functie de eventuale rascumparari realizate de Rompetrol Rafinare pana la 30 septembrie. Rompetrol Rafinare a rascumparat in luna august obligatiuni in valoare de 54 milioane euro de la stat, printr-un credit de la actionarul majoritar.

Totodata, compania a strans de la actionari in perioada iulie-august 329,49 milioane lei printr-o majorare de capital, banii fiind destinati rambursarii unei parti din obligatiuni. Majorarea de capital a fost, insa, contestata de Ministerul Finantelor Publice, care a pierdut in luna august primul proces, la Tribunalul Constanta.

Surse guvernamentale au declarat in luna august pentru MEDIAFAX ca Ministerul Finantelor a bugetat la rectificare venituri de 350 de milioane de lei din plata datoriei Rompetrol scadenta in luna septembrie, dar va insista la negocieri pe achitarea intregii sume datorate, avand mandat sa mearga in justitie.

Potrivit acestora, statul sustine in justitie ca stingerea datoriei se poate face ori prin achitarea sumei, ori prin conversie in actiuni, dar nu prin ambele variante.

Pretul de conversie a obligatiunilor in actiuni va fi stabilit in AGA din 30 septembrie in functie de prevederile din conventia de emisiune a obligatiunilor, precum si cu respectarea altor dispozitii legale aplicabile, se spune in convocator.

In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rompetrol, #rafinare, #sechestru, #anaf, #terenrui , #stiri Rompetrol