Blejnar: Nu intentionam sa impiedicam activitatea de productie a Rompetrol

Luni, 13 Septembrie 2010, ora 15:15
1037 citiri

Sechestrul asigurator asupra Rompetrol Rafinare a fost instituit de ANAF ca masura de precautie impotriva instrainarii de catre companie a unor active in perioada imediat urmatoare, si nu are rolul de a impiedica activitatea de productie, a declarat pentru MEDIAFAX presedintele ANAF, Sorin Blejnar.

"Nu am pus sechestru pe instalatii si utilaje implicate in activitatea de productie. Nu intentionam sa le inchidem firma. Este o masura de precautie instituita cu scopul de a impiedica instrainarea unor bunuri in perioada imediat urmatoare pana la momentul in care Rompetrol va plati datoria", a afirmat Blejnar.

Presedintele ANAF a reamintit ca in data de 30 septembrie expira termenul pana la care Rompetrol Rafinare trebuie sa plateasca datoria catre stat in valoare de 570,3 de milioane de euro, suma reprezentand 2,4% din veniturile totale programate sa fie incasate la bugetul de stat in 2010. Rompetrol a platit deja 54 de milioane de euro din datorie.

"Este o masura asiguratorie, avand in vedere intentia lor iminenta de a gaja titlurile de participare detinute de Rompetrol Rafinare SA la alte societati si a unor imobile catre actionarul majoritar Rompterol NV", a spus Blejnar.

Consiliul de Administratie al Rompetrol Rafinare a convocat actionarii la 30 septembrie pentru a decide conversia in actiuni a obligatiunilor nerascumparate de la stat si majorarea capitalului social al companiei cu valoarea acestora.

Suma maxima cu care capitalul ar urma sa fie majorat este echivalentul in lei al sumei de 517 milioane euro, adica valoarea tuturor obligatiunilor emise de Rompetrol Rafinare in 2003, cu termen de scadenta in 30 septembrie 2010.

Pe ordinea de zi a convocatorului AGA sunt supuse aprobarii gajarea de catre companie, ca parte a unui pachet de garantii pentru prelungirea unui imprumut de la The Rompetrol Group NV, a tuturor actiunilor si partilor sociale detinute de Rompetrol Rafinare la Rompetrol Downstream SRL, Rom Oil SA, Rompetrol Petrochemicals SRL si Rompetrol Logistics SRL.

ANAF a instituit, vineri, sechestru asigurator asupra unor terenuri si instalatii ale Rompetrol Rafinare, precum si asupra participatiilor in filialele sale, potrivit unui comuniact transmis duminica de Rompetrol Rafinare.

"Sechestrul este o interdictie de a instraina activele vizate. Rompetrol nu intentioneaza bineinteles sa instraineze aceste active: in perioada 2007-2010, programul de investitii in Grupul Rompetrol se ridica la peste un miliard dolari, pe baza finantarii a nu mai putin de 1.8 miliarde dolari acordate in aceeasi perioada de actionarul majoritar KazMunayGas.

Actiunea ANAF nu afecteaza operatiunile Rompetrol Rafinare, dar creeaza un important prejudiciu de imagine pentru Rompetrol Rafinare si Grupul Rompetrol", se spune in comunicat.

In opinia Rompetrol, decizia ANAF ignora prevederi legale si contractuale ai caror termeni sunt extrem de clari, fiind cea mai recenta dintr-o serie de actiuni ale unor autoritati publice avand ca subiect obligatiunile emise de Rompetrol Rafinare.

Compania arata ca, potrivit OUG 118/2003 si conventiei de emisiune, la optiunea Rompetrol Rafinare, obligatiunile ramase nerascumparate sunt convertibile in actiuni la data de 30 septembrie 2010.

Aceasta operatiune, conform sursei citate, a fost aprobata de Parlament prin Legea 89/2005 si validata de Consiliul Concurentei, fiind ulterior promulgata de presedintele Romaniei.

"Prin urmare, actiunea ANAF, exercitata pentru o datorie comerciala nescadenta si pentru stingerea careia la scadenta Ministerul Finantelor va primi in mod cert actiuni, astfel cum a fost aprobat prin lege de catre Parlamentul Romaniei, reprezinta o masura in afara competentelor legale conferite ANAF, nejustificata si abuziva, contrara atat principiilor de transparenta si buna credinta cat si obligatiilor asumate de statul roman la nivel international pentru asigurarea unui tratament just si echitabil investitiilor straine in Romania", se mai spune in comunicat.

In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati. 

#Rompetrol Rafinare sechestru datoriii anaf , #stiri Rompetrol