Alegerile anticipate au dat emotii Bursei

Luni, 11 Iulie 2005, ora 00:03
807 citiri

Prima saptamana, dupa denominare, n-a adus nimic spectaculos in ringul bursier. S-a inregistrat aceeasi lichiditate redusa si acelasi dezinteres din partea investitorilor. A"Lumea tatoneaza piataA", explica presedintele societatii de brokeraj Broker, Petru Prunea.

In aceasta perioada s-a obtinut cea mai mica valoare a tranzactiilor din acest an, mai exact in sedinta de miercuri, 6 iulie 2005, cand schimburile cu actiuni au insumat doar 4,4 milioane de lei. Acest fapt s-a datorat in mare parte intreruperii sedintei de tranzactionare pentru doua ore si jumatate, din cauza unor defectiuni tehnice, dupa cum au spus brokerii.

Acalmia din piata a fost bruiata spre finalul saptamanii, cand guvernul si-a anuntat demisia, dupa ce Curtea Constitutionala i-a respins pachetul legislativ privind justitia si proprietatea pe motiv ca unele articole sunt neconstitutionale. Reactia investitorilor a fost prompta.

Cotatiile au inceput sa scada. Vanzatorii au fost foarte activi, mai ales in prima parte a sedintei de a doua zi, 8 iulie, cand preturile actiunilor au scazut mult, intr-un interval scurt de timp, pentru ca, apoi, sa revina. A"Piata a reactionat emotionalA", afirma Radu Iloiu, trader la societatea de brokeraj Active International. Toata saptamana trecuta, indicii BET si BET-C au inchis sedintele de tranzactionare pe usoara crestere, in mare parte, datorita Petrom, vedeta incontestabila a pietei.

Saptamana trecuta, cel mai mult au pierdut societatile de investitii financiare

Nu acelasi lucru s-a intamplat insa in cazul BET-FI, indicator a carui scadere s-a accentuat dupa anuntarea alegerilor anticipate, ajungand-se la o depreciere de 2,5%. Valoarea totala a tranzactiilor Bursei in saptamana analizata a fost de aproximativ 50 milioane de lei.

Cea mai mare lichiditate s-a inregistrat in sedinta de vineri, cand s-au transferat 44 milioane de titluri, apartinand unui numar de 45 de emitenti. Cele mai cautate actiuni au fost cele ale Petrom (SNP). Tranzactiile cu titluri SNP au insumat, in aceasta perioada, peste 10 milioane de lei. Unii brokeri au explicat cresterea valorii actiunilor SNP prin prisma intrarilor de bani straini pe aceste titluri. Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au avut cea mai spectaculoasa evolutie in ultima sedinta a saptamanii, cand pretul unui titlu RRC a urcat cu 5%, in conditiile in care majoritatea actiunilor au inchis in scadere. Desi SIF-urile au fost cele mai tranzactionate, in sedinta de vineri, au inchis pe scadere.

Saptamana trecuta, cel mai mult au pierdut cele cinci societati de investitii financiare. Toate sedintele de tranzactionare au micsorat, cate putin, valoarea actiunilor acestora. Brokerii afirmau, in primele zile de tranzactionare, ca SIF-urile si-au pierdut atractivitatea din cauza incertitudinii privind majorarea pragului de detinere din capitalul social, la 1%. Dupa anuntarea alegerilor anticipate, incertitudinea a devenit certitudine, in sensul ca majoritatea brokerilor si investitorilor si-au exprimat convingerea ca limita de detinere la SIF-uri nu va mai fi modificata anul acesta. Pe aceasta convingere, brokerii s-au avantat sa faca si estimari viitoare. Ei au spus ca, este posibil, ca in perioada urmatoare, investitorii sa vanda titlurile SIF si sa intre pe actiunile din domeniile bancar si petrolier, considerate a fi cele mai performante. A"Va mai dura o perioada pana se va forma noul Parlament, si, pe deasupra, aceasta lege nu va constitui una dintre prioritatile forului legislativA", opina un broker.

Autor: Gabi Zamora

Averea