Rompetrol negociaza cu Finantele pentru datoriile istorice

Luni, 20 Decembrie 2010, ora 00:25
1375 citiri
Rompetrol negociaza cu Finantele pentru datoriile istorice

Rompetrol discuta cu Ministerul Finantelor despre gasirea unei solutii de compromis privind datoriile istorice ale grupului, dupa ce presedintii Kazahstanului si ai Romaniei, Nursultan Nazarbayev si Traian Basescu, au convenit ca divergentele sa fie solutionate pe cale amiabila, potrivit Mediafax.

"Grupul Rompetrol, sustinut de unicul sau actionar - KazmunayGaz Kazahstan, isi exprima din nou deschiderea pentru gasirea de solutii mutual avantajoase, adaptate contextului economic actual, prevederilor legale si cadrului contractual pentru rezolvarea diferendului privind obligatiunile emise de Rompetrol Rafinare si achizitionate de Ministerul Finantelor Publice in 2003.

Cu prilejul recentei intalniri de la Astana, presedintele Republicii Kazahstan, Nursultan Nazarbayev, si presedintele Romaniei, Traian Basescu, si-au exprimat dorinta ca divergentele dintre Rompetrol si Ministerul Finantelor Publice sa fie solutionate pe cale amiabila", arata Rompetrol, intr-un comunicat.

In acest sens, grupul continua discutiile cu echipa mixta a Ministerului Finantelor pentru identificarea si adoptarea unor "solutii de compromis reciproc acceptabile", precizeaza Rompetrol.

Grupul mentioneaza ca in primele noua luni Rompetrol Rafinare a virat la bugetele locale si centrale circa 1,2 miliarde dolari, mai mult cu peste 70% fata de valoarea din perioada similara din 2009. in acelasi timp, exporturile companiei s-au majorat cu 10%, la 774 milioane dolari, ceea ce plaseaza Rompetrol Rafinare pe locul al treilea al exportatorilor din 2010.

La inceputul lunii decembrie, Basescu a avut o intalnire, la Astana, cu presedintele Republicii Kazahstan, caruia i-a cerut onorarea integrala a creantei bugetare a Rompetrol Rafinare.

Ulterior, Traian Basescu a discutat cu o delegatie a KazMunaiGaz despre modalitatile de plata a datoriilor si a afirmat ca astfel de intalniri cu autoritatile romane vor mai avea loc si la inceputul anului viitor.

Premierul Emil Boc i-a mandatat in noiembrie pe reprezentantii Guvernului implicati in litigiul cu Rompetrol Rafinare privind datoriile sa continue procesul pentru a incasa intreaga suma care trebuie recuperata si sa nu accepte transformarea in actiuni a acestor restante.

Judecatoria sectorului 5 a respins in noiembrie contestatia Rompetrol Rafinare la decizia Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) de a institui sechestru asigurator asupra unor active ale companiei, pentru a preveni instrainarea respectivelor bunuri, in conditiile in care compania are de platit datorii istorice de peste 500 milioane euro.

ANAF a instituit, in septembrie, sechestru asigurator asupra unor terenuri si instalatii ale Rompetrol Rafinare, precum si asupra participatiilor in filialele sale, pentru a preveni instrainarea bunurilor respective, in conditiile in care compania are de achitat datorii istorice reprezentand obligatiuni ajunse la maturitate.

Decizia ANAF privind instituirea sechestrului este legata de o emisiune de obligatiuni convertibile, in valoare de 570 de milioane de euro (740 de milioane de dolari), scadente la 30 septembrie, emise in 2003 statului roman in cadrul unei conversii a datoriilor Rompetrol Rafinare.

Astfel, grupul KazMunaiGaz a decis, la finele lunii septembrie, conversia in actiuni a obligatiunilor emise de Rompetrol in 2003 si pe care nu le-a rascumparat de la stat, care ar urma sa redevina actionar, insa cu un pachet minoritar.

Guvernul a anuntat ca va contesta in instanta decizia Rompetrol.

Potrivit Fiscului, Rompetrol a ales modalitatea de rascumparare a obligatiunilor cand a efectuat o plata partiala in august, in valoare de 54 de milioane de euro, iar restul titlurilor nu pot fi convertite in actiuni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#rompetrol, #ministerul finantelor, #datorii, #active , #stiri Rompetrol