Sectorul SIF incheie primul semestru cu active de 6 miliarde lei

Joi, 16 Iulie 2009, ora 18:03
1118 citiri
Sectorul SIF incheie primul semestru cu active de 6 miliarde lei

Activele nete totale ale societatilor de investitii financiare (SIF) au atins 6 miliarde lei dupa primul semestru al acestui an, in crestere cu 3% fata de nivelul inregistrat la sfarsitul anului 2008, potrivit datelor financiare publicate de cele cinci companii, conform NewsIn.

La sfarsitul lui 2008, cel mai slab an din istoria Bursei de Valori Bucuresti, activele SIF coborasera la 5,82 miliarde lei.

In schimb, anul 2009 a adus o revenire agresiva a pietei, in perioada martie - iunie, ceea ce a dus indicii BVB pe plus cu pana la 43%.

Astfel, cel mai mult a urcat indicele sectorului energetic, BET-NG, sustinut de aprecierile spectaculoase ale titlurilor Rompetrol Rafinare, in timp ce indicele sectorului SIF a castigat circa 27%, iar BET a urcat cu 18%.

Dupa primele sase luni din acest an, SIF Transilvania (SIF3) a raportat cel mai mare activ net, de 1,42 miliarde lei, in crestere cu 6% fata de nivelul de la finalul anului trecut.

In schimb, SIF Muntenia (SIF4) este singura societate care a inregistrat o depreciere a activelor nete in primul semestru, de la 1,39 miliarde lei, pana la 1,24 miliarde lei.

De asemenea, SIF Oltenia (SIF5) inregistra la sfarsitul lunii iunie active de 1,24 miliarde lei, mai mari cu 10% fata de 2008, in vreme ce activele SIF Banat-Crisana (SIF1) au avansat cu 12% in primele sase luni, pana la 1,13 miliarde lei.

Pe de alta parte, SIF Moldova (SIF2) avea cele mai mici active nete dupa primul semestru din 2009, de 968,08 milioane lei, cu doar 1% peste nivelul de la finalul anului trecut.

Patru dintre SIF-uri raporteaza castiguri mai mari in primele sase luni, cu pana la 68%

Astfel, potrivit datelor preliminare raportate de patru dintre societatile de investitii financiare, profiturile au sporit in primul semestru al anului, cu exceptia SIF Moldova, care a inregistrat un usor declin al castigurilor, si SIF Oltenia, care nu a raportat rezultatul aferent acestei perioade.

Vanzarile participatiilor la Bancpost au contribuit cel mai mult la dinamica pozitiva a profiturilor SIF, dar in acelasi timp SIF-urile au beneficiat si de dividendele semnificative primite de la banci.

Cel mai mare profit dupa primele sase luni din 2009 l-a avut SIF Transilvania, de aproape 110 milioane lei, in crestere cu 46% fata de rezultatul perioadei similare a anului trecut.

Un castig important in semestrul I a raportat si SIF Banat-Crisana (SIF1), de 91,53 milioane lei, mai mare cu 68% fata de intervalul echivalent din 2008.

De asemenea, SIF Muntenia si-a sporit profitul cu 16% in intervalul ianuarie - iunie 2009, la 73,22 milioane lei, in vreme ce SIF Moldova a consemnat o comprimare a castigului cu 2,5%, pana la nivelul de 68,86 milioane lei.

 

#sector, # sif, # energetic, # cresteri, # scaderi, # bvb , #stiri BVB