Statele membre UE care refuza sa respecte cotele de refugiati impuse de Bruxelles, fara motive bine intemeiate, ar putea avea de platit amenzi de cate 250.000 de euro pentru fiecare azilant pe care refuza sa-l primeasca.
Controversata pedeapsa pe care reprezentantii Comisiei Europene se pregatesc sa o aplice a fost dezvaluita de publicatia Financial Times si vine dupa ce planul de relocare a refugiatilor din Grecia si Italia (acordul Dublin - n.red.), adoptat in urma unor sedinte furtunoase desfasurate in vara anului trecut, a intrat in impas, informeaza IB Times.
Surse din interiorul organului executiv al UE au dezvaluit reporterilor ca, in sedinta de la inceputul acestei saptamani, s-a discutat chestiunea pedepsei care ar trebui aplicata statelor care refuza sa preia cota parte de refugiati, amenda fiind stabilita initial la 250.000 euro per cap de refugiat.
Cu toate acestea, oficialii europeni recunosc ca amenda poate fi negociata in functie de fiecare caz in parte. "Nivelul contributiei se poate schimba, dar ideea este sa o faca sa para ca o pedeapsa", a dezvaluit una dintre surse, in vreme ce un alt oficial CE a mentionat ca amenda se poate ridica la "sute de mii de euro".
Buni de plata
Intentia oficialilor europeni de a responsabiliza unele guverne nationale cu privire la criza refugiatilor, care ameninta sa destrame intreg proiectul european, ar putea afecta politica liderilor din Ungaria si Polonia, doua tari care se opun distribuirii refugiatilor in... mai mult
Marti, 03 Mai 2016, ora 16:22
Portugalia s-a oferit sa gazduiasca 10.000 de refugiati de razboi ajunsi in Europa, dar nu gaseste suficienti doritori, in ciuda deschiderii manifestate de guvernul de la Lisabona.
"Este dificil sa gasim rapid refugiati care sa vina in Portugalia", a concluzionat si presedintele Marcelo Rebelo de Sousa, dupa ce a vizitat o tabara de refugiati deschisa in zona Evora din sudul tarii, informeaza Bloomberg.
Portugalia, care a fost afectata de o criza a datoriilor similara celei din Grecia, a reusit sa incheie cu bine programul bailout acordat de creditorii internationali. Insa, in ciuda unei evolutii economice incurajatoare, rata somajului este in continuare ridicata - 12,3%, fata de 4,3% in Germania, o destinatie aflata in mintea tuturor pribegilor veniti din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.
Peisaj economic neatractiv
"Nu este cea mai atragatoare destinatie, data fiind rata ridicata a somajului. Este mai usor pentru migranti sa se indrepte spre centrul Europei, unde piata este mult mai concentrata, decat sa vina in tari de la periferia continentului, asa cum este si Portugalia.
In centru, venitul pe cap de locuitor este mai ridicat", explica Rui Serra, economist-sef al Caixa Economica Montepio Geral din Lisabona.
Premierul portughez Antonio Costa blameaza problemele structurale, care se resimt in mai toata Europa, pentru peisajul economic neactractiv prezent in tarile de la periferia zonei euro.
"Problemele structurale au de a face cu lipsa de... mai mult
Joi, 28 Aprilie 2016, ora 17:03
Berlinul da semne ca nu mai poate gestiona valul de refugiati care a luat cu asalt tara anul acesta. Peste un milion de persoane au intrat pana acum in Germania, in urma aplicarii politicii "usilor deschise" promovata de Angela Merkel, iar modul in care alte state UE incearca sa scape de responsabilitate i-a determinat pe nemti sa reactioneze.
Uniunea Europeana trebuie sa fie unita in gestionarea crizei refugiatilor sau risca sa se dezintegreze, a comentat joi, 10 decembrie, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, anunta agentia Reuters.
Singura usa deschisa
Germania pare sa fi ramas singura tara care promoveaza politica "usilor deschise" in privinta refugiatilor din Siria, Irak sau din nordul Africii, dar efortul s-ar putea dovedi prea costisitor.
"Fie Europa sta laolalta si da dovada de solidaritate in aceste momente grele pentru sute de mii de persoane, fie ne vom inconjura iarasi cu garduri de sarma ghimpata si bariere. Atunci si viziunea unei Europe unite se va sfarama", a declarat Steinmeier, in cadrul congresului national al social-democratilor germani.
Discursul sau pare un repros direct adresat tarilor din sud-estul Europei, cum ar fi Ungaria si Croatia, care si-au intarit granitele cu garduri din sarma ghimpata pentru a devia traseele frecventate de refugiati catre alte tari vecine.
In acelasi timp, ministrul german de Externe a facut apel la unitate in cadrul UE si a cerut o opozitie cat mai puternica in fata pericolului... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2015, ora 18:00
1Operatiunile de relocare a refugiatilor in cadrul UE se vor incheia abia in... 2101, in ritmul actual al repartizarii intre statele membre, a afirmat cu ironie, joi, in Malta, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
"Nu sunt deloc multumit de ritmul relocarilor", a declarat Jean-Claude Juncker in cursul unei conferinte de presa la finalul unui summit european desfasurat in capitala malteza, La Valletta, potrivit AFP.
Avertismentul lui Juncker: Refugiatii vor muri de frig la iarna daca Europa nu face ceva
In ultimele saptamani, au fost relocate mai putin de 150 de persoane din totalul celor 160.000 pe care Uniunea Europeana a prevazut sa le transfere din Italia si Grecia spre alte tari europene, a explicat presedintele Comisiei Europene.
"Daca vom continua in acest ritm, vom termina operatiunile in 2101", a adaugat el. "Trebuie sa acceleram si sper ca asta ...citeste mai departe despre "Juncker: In ritmul actual, relocarea migrantilor se va incheia in... 2101" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 22:52
Comisia Europeana se arata dispusa sa plateasca 6000 de euro pentru fiecare imigrant extra-comunitar preluat cu statut de refugiat in tarile membre UE.
Noua schema de relocare a valurilor de imigranti care au invadat tarmurile Mediteranei ar usura povara suportata in acest moment de Grecia si Italia.
Planul prevede ca statutul de refugiat sa fie acordat doar imigrantilor care fug de ororile razboiului declansat in Eritrea si Siria. Populatia din cele doua tari conteaza in procent de 75% pe obtinerea titlurilor de refugiat, arata publicatia EU Observer.
La mana guvernelor
Propunerea oficialilor CE are de obtinut acordul sefilor de guverne din tarile membre UE pentru a putea fi aplicata si se refera la 40.000 de imigranti din cele doua state care ar urma sa fie redistribuiti in Europa in urmatorii doi ani.
"Daca stabileam o cifra mai mica nu ajutam cu nimic Italia si Grecia, daca dadeam un numar mai mare intampinam opozitia tarilor membre", a explicat comisarul european pentru Migratie, Dimitris Avramopoulos.
Schema de finantare de 240 de milioane de euro nu va urma traseul legislativ obisnuit, fiind trasa dintr-un mecanism financiar de urgenta nefolosit pana acum si destinat pentru astfel de situatii exceptionale.
De altfel, masura este considerata una de ajutor pentru Grecia si Italia, dupa ce invazia de imigranti din Mediterana a umplut tarmurile celor doua tari cu tabere improvizate pentru preluarea refugiatilor.
Romania, cota medie
In... mai mult
Joi, 28 Mai 2015, ora 14:17
4