Ministrul german de Externe: Europa sta unita in privinta refugiatilor sau dispare

Joi, 10 Decembrie 2015, ora 18:00
4709 citiri
Ministrul german de Externe: Europa sta unita in privinta refugiatilor sau dispare
Foto: Wikimedia

Berlinul da semne ca nu mai poate gestiona valul de refugiati care a luat cu asalt tara anul acesta. Peste un milion de persoane au intrat pana acum in Germania, in urma aplicarii politicii "usilor deschise" promovata de Angela Merkel, iar modul in care alte state UE incearca sa scape de responsabilitate i-a determinat pe nemti sa reactioneze.

Uniunea Europeana trebuie sa fie unita in gestionarea crizei refugiatilor sau risca sa se dezintegreze, a comentat joi, 10 decembrie, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, anunta agentia Reuters.

Singura usa deschisa

Germania pare sa fi ramas singura tara care promoveaza politica "usilor deschise" in privinta refugiatilor din Siria, Irak sau din nordul Africii, dar efortul s-ar putea dovedi prea costisitor.

"Fie Europa sta laolalta si da dovada de solidaritate in aceste momente grele pentru sute de mii de persoane, fie ne vom inconjura iarasi cu garduri de sarma ghimpata si bariere. Atunci si viziunea unei Europe unite se va sfarama", a declarat Steinmeier, in cadrul congresului national al social-democratilor germani.

Discursul sau pare un repros direct adresat tarilor din sud-estul Europei, cum ar fi Ungaria si Croatia, care si-au intarit granitele cu garduri din sarma ghimpata pentru a devia traseele frecventate de refugiati catre alte tari vecine.

In acelasi timp, ministrul german de Externe a facut apel la unitate in cadrul UE si a cerut o opozitie cat mai puternica in fata pericolului ascensiunii fortelor de extrema dreapta, vizand situatia din Franta, unde Frontul National condus de Marine Le Pen a repurtat o victorie neasteptata in alegerile regionale.

Aliati falsi

Dar, tarile est europene si fortele politice anti-imigratie din Franta nu sunt singurii aliati falsi ai Germaniei.

Suedezii par sa renunte si ei la politica acceptarii neconditionate a refugitilor din Orientul Mijlociu si Africa, pe fondul cresterii valului migrationist la 80.000 de persoane in ultimele doua luni si a turbulentelor de pe scena politica de la Stockholm.

Premierul Stefan Loefven a declarat ca tara sa s-a dovedit naiva in adoptarea politicii usilor deschise si a cerut limitarea accesului imigrantilor in tara, instituirea controalelor la granita si reguli mai stricte in privinta acordarii permisului de rezidenta si de reintregire a familiilor, relateaza Bloomberg.

Nici macar procesul de relocare al celor 160.000 de refugiati care au impanzit Grecia si Italia inca de la inceputul anului nu decurge cum trebuie.

In ciuda unui acord exprimat de statele membre UE pentru preluarea cotelor calculate de Comisia Europeana, pana in prezent doar 160 de refugiati au fost distribuiti in cadrul acestui program.

Un avertisment privind riscul dezintegrarii UE in fata crizei refugiatilor a venit, mai devreme saptamana aceasta, din partea unui alt personaj marcant al social-democratilor germani: Martin Schultz, presedintele Parlamemntului European.

Pe langa criza imnigrantilor, liderii UE se confrunta si cu pericolul iesirii din blocul comunitar a Marii Britanii, un referendum pe aceasta tema urmand sa fie organizat in cursul anului viitor.

La aceasta ora, premierul David Cameron se afla intr-un turneu european pentru a convinge lideriii statelor UE de necesitatea unor reforme in sistemul comunitar, solicitate de guvernul de la Londra, situatie care ar creste sansele Regatului Unit de a ramane in Uniune.

Insa, una din reforme vizeaza reducerea unor drepturi sociale pentru muncitorii est-europeni ajunsi in Marea Britanie, iar, pana acum, mesajul lui Cameron nu s-a bucurat de prea multa apreciere din partea oficialilor de la Bucuresti, Varsovia sau Sofia.

#criza refugiati UE, #numar refugiati Germania, #brexit, #Marine Le Pen, #david cameron, #relocare refugiati Europa , #Cancelarul Germaniei