Ministerul Muncii si Ministerul Sanatatii au stabilit masurile pentru prevenirea contaminarii cu noul coronavirus la locul de munca, pe perioada starii de alerta, si Ghidul pentru revenirea la munca in conditii de siguranta pentru angajati si pentru angajatori.
Angajatorul asigura culoare speciale de acces si de circulatie si limiteaza accesul la zonele comune. De asemenea, asigura dezinfectant la intrare si in toate zonele de lucru si poate pune la dispozitie masti de protectie. Angajatii poarta masca si accepta termometrizarea.
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a publicat pe site Ordinul privind masurile pentru prevenirea contaminarii cu noul coronavirus SARS Cov-2 si pentru asigurarea desfasurarii activitatii la locul de munca in conditii de securitate si sanatate in munca, pe perioada starii de alerta.
Ordinul comun este semnat de ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru si de ministrul Sanatatii, Nelu Tataru.
Documentul stabileste masurile pe care toti angajatorii din sectorul public si din privat trebuie sa le implementeze pe durata starii de alerta pentru prevenirea raspandirii coronavirusului SARS Cov-2.
In completarea ordinului comun care a fost publicat in Monitorul Oficial, a fost elaborat si un Ghid pentru revenirea la munca in conditii de siguranta pentru angajati si angajatori.
Ordinul prevede obligatii ale angajatorilor si ale angajatilor.
Angajatorii trebuie, printre altele, sa reinstruiasca in domeniul... mai mult
Duminica, 17 Mai 2020, ora 13:08
Contractul individual de munca pe care fiecare angajat din Romania il semneaza cu angajatorul sau prevede atat obligatii, dar si multe beneficii si masuri de protectie pentru salariat.
Legiuitorul a gandit Codul muncii astfel incat angajatorului sau sa-i fie aproape imposibil sa abuzeze de statutul sau in raport cu angajatul, iar acestuia din urma sa i se garanteze in permanenta si pe deplin drepturile civile si cele contractuale, precum plata integrala si la timp a salariului, dreptul la concediu de odihna ori cel medical, asigurarea unor conditii decente de munca, plata corespunzatoare a orelor suplimentare efectuate, tratament nediscriminatoriu pe baza de sex, religie, etnie, handicap, varsta, orientare sexuala, convingeri politice, etc., respectarea demnitatii umane si a integritatii fizice si morale, asigurarea echipamentelor de protectie si a adaptarii normei de lucru pentru munca in conditii periculoase ori vatamatoare, coroborata cu ajustarea corespunzatoare a salariului, imposibilitatea rezilierii contractului de munca de catre angajator fara temei justificat, etc.
In articolul de astazi vom vorbi pe scurt despre cum trebuie sa procedeze angajatul in conditiile in care este concediat de catre angajatorul sau ori daca, datorita nerespectarii de catre angajator a obligatiilor mai sus-amintite ori din orice alte motive, doreste sa paraseasca locul de munca in conditii perfect legale, astfel incat sa fie pe deplin protejat de prevederile Codului muncii... mai mult
Marti, 10 Iulie 2018, ora 18:00
Guvernul din Londra a renuntat la planul sau de reducere a imigratiei, care ar fi obligat companiile sa declare cati angajati straini au, acesta fiind aspru criticat atat in Marea Britanie, cat si in UE.
Acest plan era menit sa determine firmele sa privilegieze la angajare britanicii.
Ministrul Educatiei, Justine Greening, a anuntat ca firmele nu vor fi fortate sa publice astfel de informatii, dupa cum dorea ministrul de Interne Amber Rudd, noteaza The Guardian.
Greening a spus ca oricum informatia ar fi fost confidentiala si ar fi fost folosita de Guvern doar pentru managementul talentelor, nu pentru a "numi si pune pe lista rusinii" afacerile care se bazeaza pe salariati straini.
Ideea era de a vedea "in ce sectoare si zone ale tarii exista o lipsa de profesionisti (...) Nu este vorba de date care vor fi publicate. Oamenii nu vor fi numiti sau umiliti", a adaugat Greenind.
"Nu vom cere companiilor sa faca liste, sa dezvaluie numele sau sa isi identifice ...citeste mai departe despre "Guvernul de la Londra s-a razgandit: Nu va obliga firmele sa spuna public cati straini au angajat" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 09 Octombrie 2016, ora 19:15
Conform Codului Muncii, doar anumite elemente dintr-un contract de munca pot fi modificate, printre acestea numarandu-se durata contractului, locul si felul muncii, salariul sau locul muncii.
De regula, contractul individual de munca se modifica numai prin acordul partilor si, doar ca exceptie, prin decizia unilaterala a angajatorului.
Contractul individual de munca se modifica, de regula, numai prin acordul partilor si, prin exceptie, prin decizia unilaterala a angajatorului (deci fara acordul salariatului), in caz de:
- delegare (art. 43, 44 Codul muncii)
- detasare (art. 45-47 Codul muncii)
- modificarea temporara a felului muncii, in trei cazuri prevazute de lege
Citeste mai multe despre Modificarea contractului de munca: cand folosim act aditional, cand decizie a angajatorului pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 27 Iunie 2014, ora 15:25
Codul Muncii prevede ca timpul legal de munca este de opt ore pe zi timp de cinci zile, cu doua zile de repaus. Totusi, pot exista si cazuri in care salariatii trebuie sa lucreze peste program, daca sunt intrunite unele conditii impuse de legislatia in vigoare. Astfel, munca suplimentara va fi efectuata doar cu acordul angajatului si doar daca exista o solicitare in acest sens din partea angajatorului. Ce se intampla, insa, daca salariatul refuza sa stea peste program?
Munca suplimentara este definita de Codul Muncii ca fiind munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, adica de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani, durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.
Desi este reglementata prin lege, prestarea muncii suplimentare este, totusi, o exceptie, dupa cum a mentionat, la solicitarea noastra, avocatul Constantin Boncu, Managing Partner Paduraru&Boncu Attorneys. Aceasta intrucat, de regula, sarcinile de serviciu trebuie sa fie realizate in timpul programului de lucru.
Citeste mai multe despre Te poate concedia angajatorul daca refuzi sa stai peste program? pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 16:45
Senzatia de epuizare pe care o simti dupa un interviu de angajare iti poate spune ca intervievatorul s-a facut treaba asa cum trebuie. Chiar daca ti s-a parut un maraton infernal de intrebari si raspunsuri, va trebui sa intelegi ca intervievatorul este nevoit sa te "citeasca" in profunzime, iar pentru asta are nevoie de intrebari pe masura. Doar cu ajutorul intrebarilor care extrag dovezi palpabile ca un candidat are caracteristicile cautate, angajatorul poate sa-si dea seama daca viitorul angajat va face performanta in compania sa.
Iata cateva intrebari care fac parte din acest stil de “recunoastere” a candidatului, prezentate de publicatia Forbes.
De ce ai o perioada de lipsa de activitate in CV?
Angajatorii sunt perfect contienti de usurinta cu care iti poti pierde jobul si de dificultatea cu care iti poti gasi unul nou.
Tocmai de aceea, raspunsul nu trebuie sa fie un moment de tacere, ci o enumerare a activitatilor productive pe care le-ai avut in aceasta perioada: fie ele de voluntariat, fie de ingrijire a unui membru bolnav al familiei.
Poti sa identifici o problema recenta care nu si-a gasit rezolvarea cu tehnicile vechi?
La aceasta intrebare se asteapta un raspuns creativ. Intervievatorul incearca sa-si dea seama cat de bine esti ancorat in specializarea ta si cat de creativ esti in a gasi noi idei.
Daca esti nemultumit de obiceiul firmei tale de a folosi faxul si ai salvat echipa cu o scanare “miraculoasa” si trimiterea prin e-mail, in... mai mult
Joi, 28 Iulie 2011, ora 15:29
Introducerea agentului de munca temporara, a perioadei de stagiu pentru absolventi si a obiectivelor de performanta individuala sunt printre principalele modificari aduse Codului Muncii pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament, declarat constitutional de Curtea Constitutionala, precizeaza Mediafax.Discutiile pentru modificarea actualului Cod al Muncii au inceput intre Guvern, sindicate si patronate din luna decembrie, initial fiind stabilit ca termen limita de negocieri sfarsitul anului 2010. Termenul s-a prelungit pana in ianuarie, apoi inca o data pana in martie, cand Emil Boc si-a asumat raspunderea pe o forma care continea foarte putine observatii ale sindicatelor si patronatelor.Practic, Boc si-a asumat raspunderea pe o forma apropiata de cea initiala care fusese postata initial pe site-ul Ministerului Muncii, in varianta finala fiind incluse doar opt amendamente din cele 144 de propuneri formulate de parlamentarii coalitiei.Astfel, in noul Cod al Muncii a fost introdusa prevederea potrivit careia in termen de 45 zile calendaristice de la data concedierii colective salariatul concediat are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate, fara examen, concurs sau perioada de proba.Salariatii vor avea la dispozitie un termen de maximum cinci zile calendaristice de la data comunicarii angajatorului pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit, termenul initial fiind de zece zile.In... mai mult
Joi, 24 Martie 2011, ora 10:15
Presedintele Confederatiei National Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat joi, ca in noul Cod al muncii sunt nenumarate aspecte care prevad liberalizari, fara reguli care sa impiedice abuzul, desi acest act normativ ar trebui sa fie un sistem care sa protejeze angajatul, informeaza Mediafax.Bogdan Hossu a declarat, la o dezbaterea privind modificarile Codului Muncii organizata de Grupul de Dialog Social (GDS), la care a participat si premierul Emil Boc, ca regreta ca o astfel de discutie pe Codul muncii are loc dupa adoptarea acestuia, considerand ca este "fara sens".
Liderul sindical a precizat ca in noua lege sunt nenumarate aspecte care prevad liberalizari, iar sindicatele au cerut introducerea unor reguli care sa evite aparitia abuzurilor.
"Codul Muncii trebuie sa fie un sistem de protejare a mecanismelor de protectie a partii slabe, angajatul", a aratat Hossu.
El a criticat prevederile prin care ar urma sa fie sanctionata cu amenda penala sau inchisoare angajarea fara forme legale, precizand ca, in ultimii 20 de ani, in Romania nu s-a aplicat nici macar o singura amenda penala pentru acest lucru.
"Era mai normal sa faceti o amenda fiscala pentru angajatori. Ca asta ii doare pe angajatori cel mai tare", a mai spus presedintele de la "Cartel Alfa".
El a precizat ca niste masuri stricte pentru reducerea muncii la negru si la gri erau necesare, aratand ca in perioada 2009 - 2010 s-a dublat numarul salariatilor inregistrati ca "necalificati" in actualul... mai mult
Joi, 10 Martie 2011, ora 23:57
Ghidati de ambitia de a obtine rezultate cat mai bune, pe de o parte, sau de teama de a ramane fara job, pe de alta parte, din ce in ce mai multi angajati devin dependenti de locul de munca. Problema este una serioasa si nu trebuie ignorata de catre companii, sustin expertii in resurse umane. Sa fii constiincios in indeplinirea obligatiilor si sa iti doresti cele mai bune rezultate nu este un lucru rau, insa in momentul in care munca devine principala preocupare in viata, problema devine critica.
Studiile arata ca 40% din americani nu isi iau niciodata concediu, principalul motiv fiind teama de a-si pierde postul in perioada cat sunt plecati.
Tehnologia favorizeaza dependenta de munca. Chiar daca nu sunt prezenti fizic la birou, angajatii dependenti de munca au instrumente de comunicare cu mediul de lucru pe care le folosesc continuu, printre care e-mail, instant messaging, fax si telefoane mobile.
Fie ca este vorba despre o perceptie gresita a succesului calculat in termeni financiari, fie ca angajatii sunt nevoiti sa isi ia un al doilea job pentru a supravietui, o mare parte din salariati depun eforturi sustinute doar pentru a obtine recompensele financiare, potriviti specialistilor in HR.
Dependenta de munca, o problema reala
Oricare ar fi motivele, dependenta de munca poate fi un factor decisiv in dezechilibrul creat in familii si in problemele de sanatate datorate stresului acumulat, iar aceasta dependenta trebuie depistata si “tratata” cat se... mai mult
Marti, 24 August 2010, ora 14:40