Reducerea TVA de la 19% la 16% este una dintre cele mai asteptate schimbari in Codul Fiscal. Aceasta scadere trebuia realizata inca de la inceputul anului 2020, adica 1 ianuarie, insa proiectul de lege a fost respins de Comisia de Buget-Finante, desi trecuse de Senat.
Ce impact ar avea reducerea asupra buzunarelor romanilor
In primul ar insemna o crestere a puterii de cumparare. Astfel, scazand TVA-ul de la 19% la 16% si chiar la 9% pentru produsele alimentare, romanii ar putea sa ramana cu mai multi bani in buzunare si, in acelasi timp, sa ajute la cresterea economica. Acest lucru ar insemna sa se treaca la o cumparare pe volum, ceea ce ar aduce mai multi bani la stat.
O familie din Romania cheltuieste in medie 3.061 de lei pe luna. O treime din aceasta suma este folosita pentru mancare. Ce impact ar avea o scadere a TVA-ului asupra acestei sume? Cu ajutorul aplicatiei calculator TVA am aflat ca in prezent, la un TVA de 19%, 582 de lei sunt directionati catre aceasta taxa. Daca TVA-ul ar fi insa redus la 16% ar insemna 490 de lei, iar un roman ar economisi lunar 92 de lei.
Proiectul de lege prevede ca produsele alimentare sa aiba un regim special, iar TVA-ul acestora sa se reduca la 9%. Cum un roman cheltuieste aproximativ o treime din media de 3.061, ar insemna suma de 1.020 lei. Din aceasta, daca s-ar aplica TVA 19%, ar insemna 194 de lei. Cu un TVA de 9% la produsele alimentare, un roman ar economisi lunar 109 lei, suma per total fiind de 92 de lei TVA.... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2020, ora 14:24
Cum s-a vazut in piata reducerea TVA-ului la produse alimentare si la bauturi non-alcoolice aplicata in iunie anul acesta?
In primul rand, conform datelor INS, micsorarea cotei la 9% s-a tradus intr-o inflatie negativa, care a fost in medie de -6.8% in perioada iunie - septembrie 2015, potrivit unui studiu realizat de GfK remis Ziare.com.
Pe de alta parte, din suma totala pe care romanii ar fi putut sa o economiseasca in urma unor preturi mai mici, 76% a fost reintrodusa in circuitul cumparaturilor de larg consum.
Mai exact:
Mai mult de jumatate din aceasta suma a fost directionata catre produsele alimentare si bauturile non alcoolice.17 procente au mers catre zona produselor ne-alimentare - produse de ingrijire personala si de ingrijire a casei.Restul ...citeste mai departe despre "Unde s-au dus banii ramasi in buzunarele romanilor dupa reducerea TVA la alimente (Grafic)" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2015, ora 17:17
Medicii vor primi mai multi bani, potrivit unei decizii a Guvernului condus de Victor Ponta, care a sacrificat un punct procentual de la scaderea TVA. Problema este ca economia nu suporta concomitent o scadere semnificativa a taxelor, prin noul Cod Fiscal, si o crestere a lefurilor in aparatul bugetar.
Premierul a anuntat o majorare salariala de 25% pe an in sectorul public de sanatate pana in 2017, pentru care a estimat un impact bugetar de 1,7 miliarde lei pe an (sau 0,2% din PIB). Prima crestere ar fi programata in octombrie.
Guvernul Ponta creste salariile medicilor: Cand va fi gata ordonanta de urgenta
Sectorul educational a venit cu doleante similare, iar alte categorii de salariati din mediul public ar putea urma avand in vedere flexibilitatea crescuta a Guvernului inaintea alegerilor din 2016, remarca analistii ING Bank, intr-o analiza remisa Ziare.com. Pe langa profesori, si politistii au cerut sa aiba parte de acelasi tratament ca medicii.
De ce sa aiba salarii ...citeste mai departe despre "Salarii mai mari pentru medici: Ce a sacrificat Ponta si ce ne asteapta in 2017" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 August 2015, ora 08:55
Noul Cod Fiscal a fost adoptat, miercuri, in Camera Deputatilor, for decizional, asa ca mingea e in terenul presedintelui Klaus Iohannis. Insa s-a grabit Guvernul cu reducerea TVA la 19%? Si ce alte capcane mai ascunde acest document?
Pentru a raspunde la aceste intrebari, Ziare.com a stat de vorba cu analistul Aurelian Dochia, care ne-a precizat ca e posibil ca Romania sa revina la TVA de 24% in urmatorii ani.
Mai mult, el sustine ca Guvernul trebuie sa fie prudent si sa nu se bazeze doar pe datele din prima parte a anului 2015.
Analistul a pus "graba" Executivului si pe seama alegerilor de anul viitor, insa considera ca mediul de afaceri primeste masurile de reducere a fiscalitatii cu bratele deschise.
Afla mai multi detalii despre Codul Fiscal, adoptat in Camera Deputatilor
In proiectul initial al Codului Fiscal se propunea reducerea TVA de la 24 la 20 la suta, iar acum deputatii au votat pentru o cota de 19%. Cat conteaza acest procent? Cum va fi influentat bugetul ...citeste mai departe despre "Se intoarce roata? Va creste din nou TVA in cativa ani? Ce nu ne spune Guvernul Interviu" pe Ziare.com mai mult
Joi, 25 Iunie 2015, ora 06:11
Comisia Europeana reactioneaza la intentia Guvernului roman de a reduce TVA de la 24% la 19%, transmitand ca aceasta "propunere unilaterala" poate afecta negativ durabilitatea situatiei fiscale a Romaniei.
Declaratia a fost facuta de purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Annika Breidthardt. Ea a spus ca aceasta propunere ridica "intrebari substantiale", potrivit RFI Romania.
TVA de 19%? Comisia de buget a aprobat in unanimitate Codul fiscal - urmeaza votul deputatilor
Nivelul de TVA este reglementat la nivel ...citeste mai departe despre "Reducerea TVA: Avertismentul venit de la Bruxelles" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 Iunie 2015, ora 16:22
Reducerea TVA, bine primita de mediul economic si de populatie, este privita cu ceva mai multa circumspectie la nivelul Comisiei Europene.
Economia romaneasca a primit o veste buna: reducerea TVA la toate produsele alimentare. Guvernul face astfel un pas important in directia proiectului anuntat de diminuare a poverii fiscale. Economistii de factura liberala se pronunta in favoarea aceastei masuri, care ar avea ca efecte cresterea comertului si incurajarea productiei agricole ...citeste mai departe despre "Deutsche Welle: Curajul de a reduce taxele" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Aprilie 2015, ora 16:29
Masura de reducere a TVA la produsele alimentare de la 24% la 9%, anuntata de Guvern pentru data de 1 iunie 2014, va avea un impact bugetar mai mare decat alternativa de diminuare generala a TVA de la 24% la 20%.
Totodata, matematic, se poate ajunge la un efect asupra indicelui preturilor de consum cu 30% mai pronuntat daca preturile vor fi reduse in beneficiul consumatorului.
Adevarul despre reducerea TVA: Guvernul "a uitat" un domeniu important - Vor fi sacrificate investitiile?
Calculele pe... citeste mai departe despre "Doar matematica: Efectele reducerii TVA la alimente. Atentie la corelatii" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Aprilie 2015, ora 08:55
Reducerea TVA va avea ca efect scaderea preturilor, relansarea consumului si o colectare mai buna la bugetul de stat, a declarat, marti, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Masura reducerii TVA la 9% la alimente, coroborata si cu controalele ANAF, vor duce la crearea unui mediu concurential corect. Vom avea evaziune mult mai putina si preturi mai mici. Reducerea TVA va avea ca efect scaderea preturilor, relansarea consumului si o colectare mai buna la bugetul de stat", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, intr-un comunicat.
De asemenea, ministrul apreciaza ca reducerea TVA la alimente la 9% va da "o gura de oxigen" sectorului de lapte, dupa eliminarea cotelor, de la 1 aprilie 2015, dar si celui de carne, afectat de embargoul impus de Federatia Rusa.
Reducerea TVA: Cu cat se va ieftini mancarea, care sunt capcanele si riscurile sa revina la 24%
La randul sau, consilierul premierului pe probleme macroeconomice, Cristian Socol, considera ca reducerea ...citeste mai departe despre "TVA de 9% la alimente, laudata in Guvern: "O gura de oxigen" pentru fiecare roman" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 23:03
Romania repeta aceeasi eroare pe care a facut-o inainte de criza din 2008-2009, a declarat, luni, Radu Craciun, economist-sef la BCR, in contextul in care Guvernul ar urma sa reduca TVA de la 24% la 20% in acest an.
"Riscam sa repetem greseala pe care am facut-o inainte de criza, cand intr-o economie pe crestere am purces la o relansare fiscala, ceea ce nu a facut decat sa supraincalzeasca economia.
E vorba de o politica prociclica, prin care aprinzi valvataia cresterii economiei. Acest lucru pare ceva bun, la prima vedere, dar e vorba de un avans artificial, care nu poate decat sa duca la dezechilibre, cum ar fi un deficit bugetar mare si probleme de concurenta", a explicat Radu Craciun, intr-o interventie telefonica la Digi24.
El a spus ca reducerea TVA va duce la deflatie (scaderea preturilor), dar va fi un impact doar pe termen scurt.
Cele mai mari probleme sunt legate de deficitele fiscale pe care micsorarile de venituri le vor provoca, dar si stricarea relatiilor cu ...citeste mai departe despre "BCR, despre reducerea TVA: Facem aceeasi eroare ca inainte de criza. Ne stricam relatiile cu FMI" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Aprilie 2015, ora 18:55