Consilierul lui Ponta: Romania va fi fruntasa la reducerea inflatiei

Duminica, 17 Noiembrie 2013, ora 12:36
1480 citiri
Consilierul lui Ponta: Romania va fi fruntasa la reducerea inflatiei
Foto: dcnews.ro

Romania va ajunge anul viitor pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste reducerea inflatiei, arata Cristian Socol, consilierul premierului Victor Ponta.

Potrivit Eurostat, indicele armonizat al preturilor de consum in Romania se va cifra, anul viitor, la 2,5%, in conditiile in care, in 2009, inflatia a fost de 5,6%. Astfel, dinamica ratei inflatiei in perioada 2009 - 2014 arata ca Romania a consemnat o reducere de 3,1 puncte procentuale in perioada mentionata, cea mai mare scadere din randul statelor Uniunii Europene.

De altfel si Raportul asupra Inflatiei elaborat de Banca Nationala a Romaniei arata ca rata de crestere a preturilor va cobori la minime istorice in 2014, scrie Socol intr-un editorial pentru contributors.ro, citat de Agerpres.

"In august 2014, Romania va ajunge la un minim istoric de 1,36% variatie medie anuala, ceea ce este sub obiectivul de stabilitate a preturilor stabilit de Banca Centrala Europeana de 2% inflatie pe an. Chiar am putea intra in zona periculoasa a unor inflatii prea mici, cu efecte macroeconomice perverse", subliniaza Cristian Socol.

Sursa citata explica, in context, ca balanta riscurilor cu privire la factorii ce influenteaza inflatia inclina puternic spre reducerea acesteia anul viitor, presiuni de scadere a ratei de crestere a preturilor fiind deficitul de cerere, o inflatie importata mai mica, reducerea pretului petrolului pe pietele mondiale (conform cotatiilor futures), cererea redusa de energie, reducerea TVA la alimente si un an agricol normal.

Cristian Socol mentioneaza, in acest sens, prognoza de toamna a Comisiei Europene (publicata la inceputul aestei luni - n.r.) care confirma ca Romania are un puternic proces dezinflationist (reducere a ratei inflatiei).

'Astfel, daca ne uitam la dinamica ratei inflatiei dupa metodologia UE, observam ca Romania va atinge anul viitor cea mai buna performanta din UE in reducerea ratei inflatiei din perioada postcriza (2009/2014). Estimarile sunt in linie cu analizele publicate de Banca Nationala a Romaniei cu privire la atingerea in 2014 a unor minime istorice ale ratei inflatiei', precizeaza Cristian Socol.

Potrivit previziunilor de toamna publicate in 5 noiembrie de Comisia Europeana, nivelul estimat al ratei anuale a inflatiei in 2013 este de 3,3%, in 2014 rata inflatiei ar urma sa scada la 2,5% pentru ca, in 2015, acest indicator sa ajunga la 3,4%. In primavara, Comisia Europeana estima ca nivelul ratei anuale a inflatiei pentru 2013 se va situa la 4,3%, iar in 2014 la 3,1%.

#inflatie 2014, #Socol inflatie, #consilier Ponta inflatie , #Premier