Update Biris, specialist fiscalitate: Cresterea cotei unice, "o imensa batista pe un imens tambal"

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 15:16
2570 citiri
Update Biris, specialist fiscalitate: Cresterea cotei unice, "o imensa batista pe un imens tambal"

Guvernul actual, ca si cel de dinainte, da dovada unui guvern neprofesional care nu face altceva decat sa " carpeasca sacul" si sa creasca impozite pentru a compensa incompetentele lor, potrivit lui Gabriel Biris, partener fondator al casei de avocatura Biris Goran.

"Efectele cresterii cotei unice asupra mediului de afaceri sunt negative. In primul rand, cand impozitezi veniturile din salarii si din activitatii independente lasi mai putini bani la oameni, deci se reduce consumul, iar in al doileaa rand, reducerea de TVA nu va fi suficienta pentru a compensa si astfel va creste evaziunea" a declarat Biris pentru Business24

Din punctul de vedere al avocatului, ca sa poti sa investesti si sa poti sa iei decizii de dezvoltare iti terbuie un pic de optimism.

"In momentul in care toate masurile Guvernului sunt in sensul cresterii si generarii de pesimism, nu ne putem astepta la nimic bun din partea intreprinzatorilor. Cel mult, cei care nu au de ales isi vor conserva ceea ce au si atat. Este pur si simplu evaziune controlata politic cu protectie. Oamenii acestia au tupeul sa vina si sa spuna ca noi trebuie sa platim inca si mai mult ca ei sa poata sa isi continue nivelul de furt", sustine Gabriel Biris.

Dochia: "Avem in acelasi timp un picior pe acceleratie si unul pe frana"

"Se discuta a fi aplicate in paralel o marire a cotei unice cu o reducere a TVA-ului. Sunt doua masuri care au un efect contradictoriu asupra economiei si este foarte greu de apreciat care va fi rezultatul final" a declarat Aurelian Dochia, analist economic, pentru Business24.

Pe de o parte scaderera TVA ar stimula economia si consumul, iar pe de alta parte, cresterea cotei unice ar avea un efect contrar pentru ca scade veniturile disponibile si reduce consumul, sustine analistul.

"Ne-am indepartat de perioada electorala si de optimismul care prevaleaza in momentele astea electorale. Realitatile dure ale bugetului incep sa isi spuna cuvantul si din acest punct de vedere ne putem astepta oricand la masuri de crestere a impozitarii", cumpleteaza analistul economic.

Cresterea cotei unice, o masura neindicata

Cresterea cotei unice nu este o masura indicata, intrucat aceasta ar avea efecte negative asupra mediului de afaceri din Romania si ar amana si mai mult relansarea economiei romanesti.

"O asemenea masura ar fi total neindicata, deoarece o crestere de cateva procente ar determina pe de o parte o crestere generala a preturilor,iar pe de alta parte, o diminuare a rentabilitatii reale" a declarat pentru Business24 Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Potrivit acestuia, masura ar avea efecte negative asupra mediului de afaceri din mai multe puncte de vedere: al evolutiei cererii pe piata si al PIB-ului, al functionalitatii si stabilitatii firmelor si din punct de vedere al posibilitatiilor de investire si dezvoltare ale firmelor.

"Aceasta masura ar fi total nefericita din toate punctele de vedere.In primul rand, impactul acestei cresteri asupra preturilor ar duce la diminuarea cerererii pe piata si implicit diminuarea vanzarior si a PIB-ului. In al doilea rand, majorarea cotei de la 16% ar afecta lichiditatea firmelor si in aceste conditii capacitatea acestora de a produce se va diminua, deci ar afecta functionalitea si sustenabilitatea firmelor la proportiile actuale. In al treilea rand, aceasta majorare ar diminua neiturile nete ale firmelor si odata cu acestea si posibilitatile acestora de a investi sau de a fi bancabile pentru a obtine credite", sustine Nicolescu.

Acesta este de parere ca o asemenea masura este de neacceptat, intrucat adoptarea ei ar fi o adevarata catastrofa pentru economia romanesca si pentru populatia Romaniei, pentru ca in ultima instanta, toate aceste majorari se duc in preturi, iar preturile afecteaza in primul rand populatia tari si mai ales pe cei saraci si pe cei cu venituri reduse.

"Masura asta tradeaza golurile mari din bugetul statului"

"Cu o asemenea masura vii cand ai goluri la bugetul statului. Inseamna ca sunt goluri depre care nu se vorbeste si ca atare se cauta solutii. Ori aceasta masura, din motivele pe care le-am spus nu este binevenita. Ea nu rezolva problema lichiditatilor unui plus de venituri la bugetul statului, ci dimpotriva", completeaza Nicolescu.

Potrivit acestuia, pe termen mediu si lung solutiile ar fi deosebit de grave intrucat ar amana si mai mult relansarea economiei romanesti dupa criza grava unde am avut a doua scadere din PIB ca marime din Europa.

#majorare cota unica, #modificare cota TVA, #crestere cota unica, #venituri bugetare 2013 , #TVA