Consiliul Fiscal avertizeaza ca bugetul e in stare "foarte incordata", iar estimarea veniturilor din accize e prea optimista

Joi, 12 Decembrie 2019, ora 16:38
1218 citiri
Consiliul Fiscal avertizeaza ca bugetul e in stare "foarte incordata", iar estimarea veniturilor din accize e prea optimista
Foto: Arhiva Ziare.com

Starea bugetului public, asa cum sugereaza noua Strategie fiscal-bugetara, ramane foarte incordata avand in vedere putinatatea resurselor publice in raport cu presiuni mari pe buget, inclusiv din perspectiva asumarii aplicarii unor active normative, precum aplicarea Legii Pensiilor potrivit calendarului in vigoare, arata Consiliul Fiscal.

"In opinia Consiliului Fiscal, continuarea eforturilor de consolidare fiscal-bugetara si a celor din sfera reformelor structurale este necesara nu doar din perspectiva respectarii angajamentelor asumate de catre Romania la nivel european, ci si din cea a asigurarii sustenabilitatii finantelor publice pe termen mediu si lung", se spune in Opinia insitutiei cu privire la Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2020 - 2022.

Potrivit Consiliului Fiscal, politica fiscal-bugetara este dezirabil sa poata gestiona riscuri si situatii neprevazute fara a fi nevoita sa opereze ajustari semnificative ale cheltuielilor si veniturilor, cu efecte destabilizatoare din punct de vedere economic si social, si sa respecte principiul echitatii intergenerationale.

Acest deziderat este cu atat mai relevant in conditiile unui mediu international marcat de mari incertitudini si multiple evolutii potrivnice.

"CF apreciaza ca balanta riscurilor in ceea ce priveste politica fiscal-bugetara in anii urmatori inclina mai degraba pe partea negativa (un deficit bugetar mai mare decat cel proiectat). Periculoasa pentru nivelul veniturilor fiscale ar fi si o eventuala reducere a TVA la 16% de la 1 ianuarie 2020. CF subliniaza neconcordanta intre dezideratul de consolidare bugetara si persistenta tentativelor de relaxare fiscala.

In acest context, in opinia Consiliului Fiscal, SFB 2019-2022 ar trebui sa contina un capitol separat care sa evalueze riscurile ce pot afecta prognoza indicatorilor macroeconomici si bugetari, precum si eventuale masuri avute in vedere in ipoteza in care aceste riscuri se materializeaza, mai ales luand in considerare evolutiile de pe pietele financiare internationale si posibilele implicatii asupra rating-ului suveran al Romaniei", se spune in document.

In linie cu recomandarile anterioare, CF insista in ceea ce priveste necesitatea unei prezentari transparente a ipotezelor ce fundamenteaza traiectoria agregatelor fiscal-bugetare, in special, in ceea ce priveste cuantificarea explicita a impactului masurilor discretionare ce le afecteaza.

Conform CF, nivelul veniturilor bugetare ca procent in PIB este proiec ...citeste mai departe despre "Consiliul Fiscal avertizeaza ca bugetul e in stare "foarte incordata", iar estimarea veniturilor din accize e prea optimista" pe Ziare.com

#Consiliul Fiscal buget, #Consiliu Fiscal accize buget 2020 , #Stiri Macroeconomie