Schimbul de replici acide dintre Varsovia si Bruxelles a aruncat intr-un con de umbra perspectivele economice ale Poloniei, iar Romania ar trebui sa profite cat mai mult de pe urma acestei situatii.
Desi tara noastra se afla pe locul al doilea in topul european al saraciei, dupa Bulgaria, acesta ar putea fi momentul oportun pentru relansarea economiei romanesti, a declarat ministrul de Finante, Anca Dragu, agentiei Bloomberg.
"Anumite evenimente in derulare din regiunea noastra au dat alarma in randul investitorilor. Prin comparatie, cresterea economica a Romaniei este echilibrata si sustenabila.
Avem o populatie educata si stabilitate politica, un lucru de apreciat in conditiile in care pe scena politica romaneasca nu exista partide extremiste de genul celor aparute in tarile vecine", a apreciat ministrul Dragu.
Romania este in plin proces de captare a atentiei investitorilor internationali, dupa ce acestia au inceput sa se retraga masiv de pe piata din Polonia.
Competitia este dura insa, Cehia dovedindu-se si ea atractiva prin prisma costurilor reduse la creditele pe o durata de minim 10 ani, rata dobanzilor practicata in aceasta tara fiind doar un pic mai ridicata fata de cea din Japonia, Elvetia, Germania sau Olanda.
In competitia directa cu Polonia, Romania pare sa fi trecut cu bine peste turbulentele inregistrate pe pietele de capital din China sau Brazilia, leul romanesc castigand 0,3 procente in fata monedei euro in prima luna a lui 2016, spre... mai mult
Luni, 01 Februarie 2016, ora 14:40
Reducerea fiscalitatii din noul Cod Fiscal, fara un studiu de impact, fara a asigura sustenabilitatea fiscala, poate duce in situatia din 2008, cu deficite excesive, cu bani aruncati pe fereastra, cu nevoia de masuri dure pentru a reveni pe o anumita traiectorie stabila, atrage atentia expertul financiar Lucian Isar.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Lucian Isar a apreciat ca scaderea TVA la 19% este sustenabila in masura in care Guvernul va lua masurile care sa compenseze aceasta reducere: debirocratizare, stimularea conformarii voluntare si a economiei, reducerea evaziunii.
Lucian Isar pune rezervele partenerilor straini la reducerea fiscalitatii pe seama neincrederii in demersul anticoruptie din Romania: "faptul ca un premier anchetat ramane premier si are un sejur in Istanbul nu stiu ce comunica, seriozitate sau neseriozitate? (...) E ca si cum ai ambala motorul, dar cu frana de mana trasa. Daca vei continua asa, rupi masina".
Pe ansamblu, Codul Fiscal si cel de ...citeste mai departe despre "100 de investitori mari privesc Romania. Incotro, spre Baku sau spre Washington? Interviu cu expertul Lucian Isar" pe Ziare.com mai mult
Joi, 25 Iunie 2015, ora 07:35
Romania isi pastreaza locul 10 in Europa privind numarul locurilor de munca nou create prin investitiile straine directe in 2013, conform raportului anual EY - European Attractiveness Survey.
Astfel, Romania a atras anul trecut investitii straine ce au generat 6.157 locuri de munca, in scadere cu 13% fata de anul anterior, cand investitiile straine directe au generat 7.114 locuri de munca in Romania. Pe primele locuri in acest clasament s-au situat Marea Britanie, Franta, Polonia, Rusia si Serbia.
De asemenea, Romania a depasit Ungaria in clasamentul celor mai atractive tari pentru investitii straine in Europa Centrala si de Est (CEE) in 2014, situandu-se pe locul al treilea in regiune, in timp ce Polonia si Cehia se afla pe primele doua locuri. Cu toate acestea, primele doua clasate se afla pe o tendinta descrescatoare in 2014 fata de 2013, in timp ce atractivitatea Romaniei a crescut cu 2 puncte procentuale. Daca se pastreaza aceasta tendinta, Romania ar putea depasi Cehia in anul 2015, devenind a doua tara ca atractivitate pentru investitorii straini in CEE.
Revenind la investitiile straine atrase, CEE a scazut in preferintele investitorilor in 2013, pe fondul unei cresteri economice lente si a conditiilor economice instabile. Regiunea a atras cu 5% mai putine proiecte de investitii straine directe, in timp ce locurile de munca generate au scazut cu 4%.
Un semn deloc imbucurator in regiune a fost scaderea motorului principal al investitiilor, industria... mai mult
Marti, 27 Mai 2014, ora 14:45
Investitiile straine directe nete au crescut anul trecut pentru prima data de la inceperea crizei, avansul fiind de 18,7%, la 2,138 miliarde euro, potrivit datelor definitive publicate de BNR si INS, in conditiile in care estimarile initiale indicau o scadere cu 11% comparativ cu 2011.
Participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata au insumat 795 milioane euro (nivel rezultat prin diminuarea participatiilor la capitalul firmelor, in valoare de 2,676 miliarde de euro, cu pierderea neta in suma de 1,881 miliarde euro), iar creditele intra-grup 1,343 miliarde de euro, se arata intr-un comunicat al BNR.
Datele preliminare anuntate in februarie de BNR consemnau o scadere a investitiilor straine directe atrase de Romania la 1,6 miliarde de euro, reducerea fiind de 11% fata de nivelul de 1,8 miliarde de euro din 2011.
In anul 2012 investitiile greenfield au inregistrat un nivel foarte redus, de numai 18 milioane euro, iar investitiile din categoria fuziuni si achizitii au avut un impact negativ de 5 milioane euro. Ponderea predominanta in fluxul participatiilor la capital in 2012 este reprezentata de dezvoltarile de firme, cu o valoare de 2,663 miliarde euro, respectiv 99,5% din participatii.
Soldul investitiilor straine directe a ajuns la finele anului trecut la 59,126 miliarde de euro, din care 39,3 miliarde de euro participatii la capital, inclusiv profitul reinvestit (66,4%) si 19,86 miliarde de euro credit net primit de la investitorii straini... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 14:55
Guvernul isi propune sa atraga investitii de minimum 10 miliarde de euro si sa creeze 50.000 de noi locuri de munca pana la sfarsitul acestui an.
Datele sunt prezentate in "Planul national de investitii strategice si crearea de locuri de munca" prezentat joi de premierul Victor Ponta.
Executivul a identificat cinci domenii strategice asupra carora se va concentra, si anume energia, resursele minerale, agricultura, industria si infrastructura.
Astfel, se urmaresc cresterea independentei energetice, scaderea pretului la factura de energie, descoperirea de noi resurse si noi proiecte, dar cu standarde ridicate de mediu, dezvoltarea rurala, investitii pentru fermieri si plati pentru agricultori.
Ponta a enumerat, printre investitiile anuntate anul acesta
In ceea ce priveste industria, se urmareste o competitivitate mai mare, dezvoltarea unor parcuri industriale, acordarea de sprijin pentru IMM-uri. De asemenea, se doreste dezvoltarea infrastructurii rutiere si feroviare.
Executivul mizeaza in acest sens si pe relansarea relatiilor politice si economice externe atat cu Europa, cat si cu Asia.
Anul trecut, investitiile straine directe atrase de Romania au scazut pentru al patrulea an consecutiv, la 1,6 miliarde de euro, reducerea fiind de 11% fata de nivelul de 1,8 miliarde de euro consemnat in 2011.
In primele patru luni ale acestui an, investitiile straine directe au totalizat 322 milioane de euro, in scadere cu aproape 35% fata de perioada similara a... mai mult
Joi, 11 Iulie 2013, ora 12:52
Primul trimestru al anului a fost promitator pentru Romania, in conditiile in care pana acum au fost anuntate mai multe investitii straine majore, de peste doua miliarde de euro, in domenii precum agricultura, industria lemnului sau energie alternativa.
OMV - investitie de 150 de milioane de euro, la Suplacu de Barcau
OMV Petrom va investi pana in 2015 aproximativ 200 de milioane de euro in redezvoltarea zacamantului Suplacu de Barcau, pentru deblocarea unor rezerve suplimentare de hidrocarburi, potrivit reprezenantilor companiei.
OMV Petrom suplimenteaza investitiile in Romania
"Operam zacaminte foarte mature, iar in ultimii ani am reusit sa reducem rata declinului productiei la circa 1% pe an. In prezent furnizam aproximativ 40% din necesarul de titei si gaze din Romania. Proiectele de redezvoltare a zacamintelor sunt si vor fi esentiale pentru a mentine productia stabila", a declarat intr-un comunicat directorul general executiv al companiei, Mariana Gheorghe.
Holzindustrie Schweighofer (Austria) - investitie de 150 milioane de euro, in Covasna
Grupul austriac Holzindustrie Schweighofer a anuntat, joi, o investitie de 150 de milioane de euro, intr-o fabrica de cherestea ce va fi construita in localitatea Reci din judetul Covasna.
Austriecii contruiesc a cincea unitate de productie din Romania
Fabrica va fi pusa in functiune anul viitor si va asigura locuri de munca pentru aproximativ 650 de oameni, urmand sa fie a cincea unitate de productie... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 08:52
Investitorii straini au ocolit in ultima perioada Romania pentru ca aceasta s-a pozitionat gresit, dar si pentru ca nu a existat suficienta creativitate pentru stimularea implicarii mediului privat autohton, a declarat, luni, ministrul-delegat desemnat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar.
El a explicat ca Romania s-a pozitionat gresit prin faptul ca, in loc sa-si pledeze cauza de piata emergenta aflata in Uniunea Europeana si care nu este in zona euro, a incercat sa se pozitioneze ca o economie matura. Acesta este principalul motiv pentru care investitiile au ocolit Romania, considera Lucian Isar.
Potrivit acestuia, al doilea motiv pentru investitiile straine reduse a fost legat de faptul ca Romania nu a fost suficient de creativa in a implica mediul privat autohton.
"Chiar si din punct de vedere al parteneriatului public-privat, noi incercam sa lucram pe o noua structura care se numeste triumvirat, in care sa existe clar implicarea mediului privat local, implicarea mediului privat extern si a statului", a precizat Isar la audierile de luni din comisiile de specialitate pentru validarea acestuia pentru functia de ministru-delegat.
Noul executiv va incerca sa revitalizeze economia fara sa acceseze direct bani de la buget
Lucian Isar a subliniat ca noul Executiv incearca, in urmatoarele sase luni, pana la alegerile parlamentare din toamna, sa repare economia reala fara a accesa in mod direct bani de la buget.
"Daca va uitati cum se calculeaza PIB-ul... mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 15:45
In ultimele doua luni, au fost lansate sase proiecte noi de investitii in valoare de 189,5 milioane de euro care au condus la crearea a 1930 locuri de munca, a anuntat consilierul primului ministru, Andreea Paul Vass.
Printre companiile care si-au anuntat prezenta in Romania se numara patru de origine americana: Toro, Honeywell Friction, Delphi Diesel, Flextronix, una din Japonia, Yazaki, si o companie greceasca, Olympus Dairy Ind.
Sectoarele care au atras cei mai multi investitori sunt diversificate, insa preferat ramane cel al componentelor auto, urmat de industria alimentara. Cele mai multe locuri de munca au fost create in Brasov, Iasi si Timisoara de catre firmele grecesti si americane.
"Pentru firma Delphi Diesel a fost aprobat un ajutor de stat in valoare de 24,8 milioane euro, pentru Honeywell de 17,89 milioane euro, iar pentru Toro de 8,47 milioane euro. Sprijinul din partea statului se incadreaza in schema de ajutor de stat privind asigurarea dezvoltarii economice durabile, prin care sunt sustinute proiectele mari de investitii ale companiilor care investesc minimum 5 milioane euro si care angajeaza cel putin 50 de salariati", a declarat consiliera primului ministru, intr-un comunicat de presa.
Contrar asteptarilor create de contextul international, cea mai mare investitie a fost cea a firmei elene, Olympus, de 55 milioane de euro, care a condus la crearea a 80 de locuri de munca in judetul Brasov, investitie privata derulata fara ajutor de stat.... mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 12:19
Un alt mare investitor strain s-a saturat de Romania si a anuntat ca isi va retrage afacerile de pe piata locala. Dupa ce finlandezii de la Nokia au plecat din tara la inceputul lunii octombrie, a venit randul companiei Tnuva. Unul dupa altul, investitorii straini pleaca, invocand motive diferite. Analistii sustin ca in spatele deciziei se ascund ratiuni ce tin mai mult de "metehnele romanesti", precum coruptie, fiscalitate si clientela politica.
Nokia a inchis fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, iar 2.200 de angajati si-au pierdut locul de munca.
Grupul finlandez Nokia a inceput in februarie 2008 productia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 milioane de euro.
Compania israeliana producatoare de lactate Tnuva Food Industries Ltd. ia in considerare inchiderea operatiunilor sale din Romania si retragerea de pe piata romaneasca.
Tnuva a investit circa 60 de milioane de euro in afacerile din Romania si continua sa aiba pierderi mari, scrie publicatia economica israeliana Globes, citand "surse" neidentificate.
Fiscalitatea, clientela politica si coruptia sperie investitorii
Analistul Mircea Cosea spune ca plecarea Tnuva de pe piata nu ar trebui sa uimeasca pe nimeni, pentru ca este o problema "cat se poate de logica si de asteptata".
"Pe langa faptul ca Romania nu are un mediu prielnic economic investitiilor straine, este si mult ramasa in urma,... mai mult
Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 23:15