Financial Times: Economia Romaniei arata bine in cifre, dar pentru cat timp?

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 09:07
2381 citiri
Financial Times: Economia Romaniei arata bine in cifre, dar pentru cat timp?

Romania a avut o evolutie pozitiva in ultimul an, produsul intern brut inregistrand o crstere de 1,2 la suta in trimestrul al doilea, comparativ cu perioada similara din 2011, potrivit Financial Times.

Publicatia citeaza compania globala de consultanta in economie IHS Global Insight, potrivit careia a existat un progres in reducerea deficitului fiscal si a deficitului comercial al tarii, care era de aproximativ 11% din PIB inainte de recesiunea globala, dar de atunci s-a stabilit la aproximativ 4% din PIB.

IHS a revizuit in crestere solvabilitatea creditului suveran pe termen scurt si mediu al Romaniei cu o treapta, ridicand ratingul pe termen mediu al Romaniei la categoria recomandat pentru investitii.

Cat vor dura momentele bune?

Financial Times scrieca numai in acest an, Romania a avut trei guverne si s-a confruntat cu un conflict public intre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu.

Potrivit IHS, Fitch si Moody's atribuie Romaniei categoria recomandat pentru investiti (doar Standard & Poor's acorda Romaniei cel mai ridicat nivel al categoriei junk).

Compania de consultanta subliniaza necesitatea mentinerii de catre Romania a politicii fiscale si monetare convenita cu FMI si UE in cadrul acordului standby de 20 miliarde de euro din 2009.

"Romania inca se confrunta cu riscuri din cauza nevoii ridicate de finantare externa", potrivit IHS.

In primele sapte luni din 2012, deficitul comercial de marfuri al Romaniei a fost neschimbat fata de anul trecut, in ciuda unui mediu economic extern negativ. Desi exporturile de marfuri au urcat in ritm anual numai in iulie, tendinta in importurile de marfuri a fost similara.

Potrivit IHS, media deficitului de cont curent nu va depasi 2,8% din PIB in perioada 2012-2014.

Viitorul Romaniei suna bine, potrivit companiei de consultanta. Cererea pentru exporturile Romaniei si investitiile straine directe vor creste din nou.

Economia Romaniei este mai sanatoasa decat cea a vecinelor sale, care se confrunta cu o crestere negativa de aproximativ 1%, potrivit lui Peter Attard Montalto, de la Nomura. Aceasta performanta este laudabila tinand cont de recentele masuri de austeritate, turbulentele politice si expunerea Romaniei la statele de la periferia zonei euro.

Trebuie sa ne asteptam si la declin

IHS estimeaza ca un declin semnificativ al economiei Romaniei este inevitabil.

Cresterea exporturilor a scazut aproape de zero, cauzand o incetinire a productiei industriale. Declinul exporturilor va duce la o reducere a veniturilor disponibile si a consumului intern, dar si la un declin al investitiilor.

Numarul de angajati a inceput sa creasca, dar inflatia ramane ridicata, iar cresterea salariilor este de asemenea sub presiune in acest mediu, iar consumul ar putea scadea. Investitiile ar putea, de asemenea, sa incetineasca.

Chuck Movit, economistul sef pentru Romania din cadrul IHS spune ca in acest an cresterea economica a tarii noastre va fi de doar 0,2% si, chiar daca executivul incetineste anul viitor masurile de consolidare fiscala pentru a oferi unele stimulente, aceasta vor fi "nesustenabile in ultima instanta". Ca rezultat, anul viitor cresterea ar putea fi de doar 1,2%, spune el.

In context regional situatia nu este rea, dar la nivel local, in Romania, multe gospodarii nu vor reusi sa supravietuiasca conditiilor de austeritate.

#economie Romania Financial Times, #estimare crestere economica Romania , #Romania